М`да-а. И трудно ми е да намеря исторически паралели. Обяснението ми обаче е, ако въобще мога да дам такова, че се "бяга" оттам, дето индивидът е "откъснат" от основните достижения на времето и дето от него повече искат и все му вземат.
Второто от което се бяга е културното изоставане на някои места, сивотата и пошлостта, духовната, така да се каже, теснотия.
Вър се оправяй, наистина.
Ктао се замисля, имаше навремето в България (може би ги има и сега, но за мене това са последните преддеветосептемврийски поколения, които си отидоха горе-долу до 80-тте години на 20 в.) едни тип български хора, аз лично съм ги виждал в балканските бивши възрожденски села. Не може да се улучат точни думи, за да се опише житейското им и нравствено състояние, но може да се каже, че без нищо човешко да им е чуждо те имаха такава хуманност, човещина и такова вътрешно достойнство, че като се замисля за това, ми се изправя косата! Може да бяха малко наивни спрямо постиженията (или паденията) на модерния свят, но пък към нещата от живота имаха такова адекватно и уважително отношение, че чак не ми се вярва. На всяко нещо отдаваха нужната му тежест и в това имаше такова вътрешно достойнство и цивилизация, ако щете! И всичко това сгрято с прост бит и поведение и с една такава любознателност ли, будност ли, не ми стигат думи, които направо ги издигаха на върха! За такива хора старците казваха навремето, че "му знаят реда на всичкото".
Ето това наистина липсва, за съжаление не само в емиграция...
Второто от което се бяга е културното изоставане на някои места, сивотата и пошлостта, духовната, така да се каже, теснотия.
Вър се оправяй, наистина.
Nick написа
Ето това наистина липсва, за съжаление не само в емиграция...
Comment