bukvite написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Емиграция
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Гост
-
Nick, извинявам се, но ти имаш ли намерение да се върнеш в България? Не за 10 дни, а ей така, за постоянно?Ами децата ти? Те какви ще бъдат? Българчета или американчета? Ами ако останеш в САЩ, внуците те ти нямали ли да бъдат чисти американци, които дори и не знаят българския език?
Според мен само с пращане на пари няма да се подобри положението. Защото след 30-40 години тези на които човек изпраща пари вече няма да са сред живите...
Извинявам се ако съм те обидил.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
Гост
Че то понякога човек може да съдейства за нещо по-добре отвън, отколкото отвътре. Второ, на всичките ми познати в щатите децата знаят по-добре български от тукашните, заедно с английския (че и бая шашкат учителите!). Познавам и възрастни, които за 5 годишен престой забравиха как е "декларация" на български, ами викат "ще трябва да подам "application", ама те са малцинство!
Нищо по-полезно няма за малка и проблемна държава като България от масовия и чисто житейски контакт с големия свят, а това става най-добре чрез хора. Откакто на един приятел майка му и баща му поживяха в щатите, в селото им по друг начин се гледа на някои неща
Това всичкото, като оставяме настрани правото на всеки да се мести където си иска.
Comment
-
Радвам се за тези, които знаят български, но един мой приятел , който беше в България до 6 клас отиде в Германия, учи година и половина, прибра се и беше забравил как се пише на български (не изцяло, след 2-3 часа опреснение си спомни). Представи си какво ще стане след 10 години А от класа ми ми е чудно дали и една трета има намерение да остава в България„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
Гост
Е, ако някой забравя как се пише на български (което само по себе си не е толкова страшно, ако е в граници, а и не бива да се забравя, че човек като живее в една езикова среда, леко може да изключи), той и в България да остане, файда от него - йок.
Това, че хората не щат да остават е и обяснимо, и извинимо, и съвсем естествено.
У нас за съжаление времената са лоши (не, че е страшно, но постиженията тука са по-малки и понякога средата е много нелицеприятна), а пък в такива времена хората се местят. Всеки има право да си търси по-добрия живот.
Не е страшно, текат и обратни процеси, интегрираме се с Европа от друга страна. Пък и, всяко нещо довреме. Италия и Ирландия имат най-много емигранти в САЩ, пък не са загинали. Не е страшно.
Comment
-
Пилоте, няма обиди, брато, това е интересна дискусия. Аз се стремя да гледам реалистично на нещата. Децата са българи, но ще се чувствуват американци; знанието на български няма да промени нещата. За внуците, ако ги доживея, пък да не говорим.
Обаче някак не виждам това как рефлектира върху добруването на България, ако натам клони разговорът. Има толкова хора в България, които не се чувствуват българи и откровено и вредят, че делението на "отвътре" и "отвъд оградата" не носи много информация по отношение на "патриотизма".
Хайде да спрем да се мерим кой е по-българин, какво ще кажете? В края на краищата, темата беше за обединена Европа - нещо, което предполага свободен поток на работната сила (т.е. емиграция). Интересно, как си представяте обединението, ако всинца ни си седим на дупетата вкъщи и викаме "Я па тоа!" на тези, които се опитват да си покажат носа навън?
ПП. Не мисля, че съм забравил да си служа с българскияНикто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Гост
Nick написа......Има толкова хора в България, които не се чувствуват българи и откровено и вредят, че делението на "отвътре" и "отвъд оградата" не носи много информация по отношение на "патриотизма".
Comment
-
KG125 написаЕ, ако някой забравя как се пише на български (което само по себе си не е толкова страшно, ако е в граници, а и не бива да се забравя, че човек като живее в една езикова среда, леко може да изключи), той и в България да остане, файда от него - йок.
Да знаеш само как се карам с българите тук, които са "забравили" българския и говорят на смесица от двата езика. Направо пощурявам! И аз използувам англицизми, защото много термини никога не са съществували на български, та или трябва да са калки, или да са неологизми (драсни-пали-клечица). Но при всички положения българският, който се говори в моето семейство, е по-чист от този на голяма част от българските вестници.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Гост
(не е Kampfgruppe, макар да ги уважавам, а само инициали; 125 е номера не една машина, на която се подвизавах навремето)
Това с чистия български доста ме изненада, когато няколко приятели поживяха в щатите и другаде. Аз мислех, че ще го, хайде не позабравят, ами попроменят, а се оказа обратното. Донякъде е нормално - терминоогия, нюанси на някои думи, автоматизма на говоренето - неизбежно е нещо да се каже на английски. Па накрая, има си и хора, които не превключват бързо. Ама когато някой вземе да се превзема, тогава и аз го гледам хладно... Но не колкото сегашен български вестник - повечето от тях направо трябва да ги затворят за антибългарска дейност.
Comment
-
Знаете ли колко ми е трудно като си идвам в България при разговорите си с приятели да не вкарвам американизми? Както казва Ник, тук в тази страна много българи започнаха да забравят езика си.Даже присъствах на телефонен разговор между мъж и жена-съпрузи. Жената говореше по телефона с мъжа си на английски. Аз я питам "защо се излагаш"?А кравата ми отвърна" Ами той мъжът ми досега е бил на училище-става въпрос за 18 часа вечерта-и му е трудно да превключи на български".Аз и отвърнах"ти си куку" и си тръгнах. Е в това ни е трагедията-навремето се правехме на по-големи руснаци от руснаците, сега сме първи американци.
Лошото е че на нашего брата му харесва да се прави на чучело в Чужбина!Last edited by Imperial; 12-06-2005, 18:02.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Parabellum написаА кравата ми отвърна " Ами той мъжът ми досега е бил на училище-става въпрос за 18 часа вечерта-и му е трудно да превключи на български"
Аз в църквата (като се съберем на хапка след службата) говоря на три езика едновременно: на английски с гърците и румънците, на български с българите и сърбите, и на руски с руснаци и украинци. Новия Вавилон! Обаче свещеникът е супер, Отче наш, Святи Боже, святи крепки...и т.н. се казват на няколко езика, включително на български; освен това дневните откъси от Библията също (но това го правя аз, той знае само някои фрази, щото не е българин).
Уважавай себе си, за да те уважават и другите!Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Гост
Parabellum написаШибана работа!Лошото е че на нашего брата му харесва да се прави на чучело в Чужбина!
Comment
-
Относно емиграцията вече сме бистрили тук и там. На бързо търсене открих това:
http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=6108&highlight=%E5%EC%E8%E3%F0%E0 %F6%E8%FF
но има и другаде тук там зачекнат въпроса.XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
Comment