Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Емиграция

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Емиграция

Темата е разделена, тази дискусия заслужава да бъде в отделна тема. albireo

Колкото и да го бистрим демографския проблем, тези, които могат да направят нещо за решаването му, засега проявяват интерес единствено към собственото си благополучие. Всеки иска детето му да живее сносно, а при липса на държавна политика за стимулиране на раждаемостта (18 лв. на месец детски??? 100 лева майчинство!!!???), нормално е циганите да ни заливат с изобилие от циганета, щото на тях не им пука дали децата им са осигурени. А пък българите ще продължават да бягат на Запад и да раждат американчета, испанчета и какви ли още не (нека Parabellum, Nick и TVV не се обиждат), само и само да не си кажат децата им един ден "как пък можах баш в България да се родя". Хората, дето могат да променят нещата, си вдигат чукалата и никога няма да се върнат, колкото и да го тръбят, като си дойдат за малко, а тук остават шепа ентусиасти и море от боклук, за който не си и струва да направиш нещо. Ама като сме овце, така ще е.
    Last edited by albireo; 11-06-2005, 21:23.

Исторически материализъм и личност

Mauser написа
    Хората, дето могат да променят нещата, си вдигат чукалата и никога няма да се върнат, колкото и да го тръбят, като си дойдат за малко, а тук остават шепа ентусиасти и море от боклук, за който не си и струва да направиш нещо. Ама като сме овце, така ще е.
    Така поставен от теб, въпросът за индивидуалната отговорност ми напомня за "Васисуалий Лоханкин и трагедия русского либерализма". Спомни си основния постулат на историческия материализъм - историята не е сума от отделните човешки дейности; тя се осъществява чрез хората, но въпреки техните желания.

Значи, ако си в България - полезен си; а ако си навън - пет пари не чиниш? Пффф... За овцете имаш много поздрави от арменския поп. Вместо да стоя и да се оплаквам, аз се отделих от стадото отдавна. Лесно ли е в чужбина, трудно ли е, няма да дискутирам. Тези, които са емигранти като мене, знаят; които не са, няма да разберат колкото и да приказвам и пиша.
    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick написа
      Така поставен от теб, въпросът за индивидуалната отговорност ми напомня за "Васисуалий Лоханкин и трагедия русского либерализма". Спомни си основния постулат на историческия материализъм - историята не е сума от отделните човешки дейности; тя се осъществява чрез хората, но въпреки техните желания.

Значи, ако си в България - полезен си; а ако си навън - пет пари не чиниш? Пффф... За овцете имаш много поздрави от арменския поп. Вместо да стоя и да се оплаквам, аз се отделих от стадото отдавна. Лесно ли е в чужбина, трудно ли е, няма да дискутирам. Тези, които са емигранти като мене, знаят; които не са, няма да разберат колкото и да приказвам и пиша.

@Nick: Не знам защо, но си ми симпатичен. Аз много уважавам хората, които са имали смелостта да поемат тежестта на авантюризма и са направили без колебание първата крачка, с ясното съзнание, че може никога да не се върнат обратно. Няма нужда да се коментира къде е по-зле. Аз често пътувам по работа из Европата и най-ми е кеф като се завърна у нас. Баси - за българина в България е най-хубаво! Моята рецепта за оцеляване в абсурдната ни държавица е да поработвам повечко, за да има повечко леФове, за да не ми липсват много-много даровете на цивилизацията. Аз предпочитам да работя у нас и да почивам навън, вярно е, че не всеки успява да го прави. Абе който не е поживял навън, да се сблъска с ограничеността и студенината на тамошните туземци, не може да оцени плюсовете на живота у нас.
      вагабонт от запаса

Comment

Nick, не се засягай толко де Аз поне не видях обвинение в думите на Mauser. Емигрантството е щекотлива тема, в никакъв случай не еднопластова.
        knowledge is power

Comment

Nick, повярвай, знам какво е да си емигрант, макар най дългото ми пребиваване в чужбина да е едва 30 дни, напълно разбирам и мотивите на хората, които отиват да си търсят късмета другаде (та и нашите дядовци са го правили преди повече от сто години), просто имах предвид, че България в момента има нужда от всеки знаещ и можещ, а точно тях трудно можем да ги мотивираме да останат. Без тях пък как очакваме нещата да се променят? Получава се един омагьосан кръг...

Comment

Даа, хубаво си е в Родината, която и да е тя! Вече не им се чудя на арабите, които тъгуваха по пустинята.

Циклите на посещението на Родината при мен са следните:

1. Ден 1 - 3: "Абе как може хората тук да са толкова бавни и непрофесионални? Защо всичко е толкова вехто и мръсно? Тези там що се подпират в работно време ами не бачкат?"
            2. Ден 4 - 10: "Ааа, като българската кухня, пиене и компании няма никъде на света! Как упоително мирише на Балкан (море, поле...)!"
            3. Всичко след Ден 10 най-добре се предава чрез руската философска фраза: "Как посмотриш кругом - @б твою мать! А как подумаеш - а *уй с ними..."
            4. Кацане в Chicago O'Hare: "Ааа, любезни и усмихнати хора! Климатик, чистота, бързо обслужване..." По-нататък е само на английски...

Прави ли ви впечатление какви сме начумерени в България? Колкото по-важен е пичът, толкова по-надут и начумерен. Аз по инерция първите няколко дни се усмихвам на непознати хора; резултатът е, че сигурно си мислят, че съм олигофрен или педераст. В Русия е същото.

Ааа, още няколко месеца и се прибирам в България за 10 дни! Хей живот, здравей, здравей!
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick, моля те, обясни ми с какво са полезни за България емигриралите (за постоянно).
              По моя преценка съм обективен.

Comment

lzl написа
                Nick, моля те, обясни ми с какво са полезни за България емигриралите (за постоянно).
                Сарказъм ли надушвам? Трябва ли да давам отчет за мотивите на постъпките си и резултатите от тях? Хайде, ще посоча няколко:

I. Ако не са продуктивни:
                1. Не тежат на българския бюджет.
                2. Намаляват броя на лумпените в България.

II. Ако са продуктивни:
                1. С парите, които изпращат на останалите членове на семействата си в България.
                2. С това, че намаляват безработицата в България.

III. Ако са изключително продуктивни:
                1. Създават добро име на България и българите.
                2. Двата ефекта, посочени в II. по-горе.

Мога и още, но се съмнявам в доброжелателността на любопитството ти.

Comment

Не, не е заяждане. И не питам конкретно за теб, защото знаех, че ще реагираш по-подобен начин. Просто ми е интересно, наистина, да чуя причини. Тези, които ти си споменал съм ги чувал многократно, но не ми се струват сериозни. Ето защо:

I. Да, ако това са хора, които не искат да работят, а могат, по-добре да се махнат. Обаче аз съм останал с впечатлението, че това са пренебрежимо малка част от емигрантите.

II.
                  1. Ами около 500лв. месечно от емигрант излизаше средностатистически, ако искаш мога да потърся от къде съм я запомнил тая цифра. Във всеки случай, нищо особено не беше, особено като се има предвид по-високата квалификация, както и по-големия "хъс" на емигрантите.
                  Освен това, един показателен пример. Един познат живее с майка си тука, баща му в Русия. Та баща му им праща доста добри пари, майката не работи, той след средно образование, вече колко години станаха, виси по кафенетата, нито учи, нито работи, нито има намерение. Това, което искам да кажа е, че тея пари изпратени от емигрантите в някои случаи действат много антистимулиращо на икономическата активност на човек.
                  2. Намаляват безработицата, както и конкуренцията между трудещите се. По-ниска производителност и нататък е ясно.
                  Още повече, голяма част от емигрантите са инициативни (или пък обратното, инициативните са емигранти), а точно инициативните създават създават работни места.
                  III.
                  1. Да, така е. Но да ти кажа аз не познавам нито един ирландец, а имам добро мнение за тях. Нали се сещаш защо?

Като цяло считам, че емиграцията е лоша за България. Ако беше иначе просто всички щяхме да се пренесем някъде и да пращаме пари тука на бабите и дядовците и България щеше да просперира. Неслучайно САЩ насърчават имиграцията, защото е добре за тях. И почти всеки, който напусне България, й вреди (или пък е пропусната полза за България). Не говоря за теб конкретно, не се заяждам, просто така мисля. Напълно е възможно някой ден и аз емигрирам, но ще знам, че за България това ще е повече в минус, отколкото в плюс. Дразни ме само когато хората си мислят обратното.

Пак казвам, не се заяждам, нито ти търся сметка, просто тази тема ми е много чудна, за това те попитам. Поздрави.

Comment

Nick написа
                    Сарказъм ли надушвам? Трябва ли да давам отчет за мотивите на постъпките си и резултатите от тях? Хайде, ще посоча няколко:

I. Ако не са продуктивни:
                    1. Не тежат на българския бюджет.
                    2. Намаляват броя на лумпените в България.

II. Ако са продуктивни:
                    1. С парите, които изпращат на останалите членове на семействата си в България.
                    2. С това, че намаляват безработицата в България.

III. Ако са изключително продуктивни:
                    1. Създават добро име на България и българите.
                    2. Двата ефекта, посочени в II. по-горе.

Мога и още, но се съмнявам в доброжелателността на любопитството ти.
                    Глупости на търкалета с извинение.
                    Като чета какво си написал, то май е патриотично да се емигирира.
                    Мога да разбера човек, който отива на гурбет, малко да си закрепи положението, и аз съм го правил (общо 5 години в три страни), но някой който зарязва страната и вика - оправяйте се, като се оправите ще се върна...

Много роднини останаха оттатък, включително exwife и дъщеря ми.
                    Не укорявам никого за избора, но да се парадира с това - и от двете страни....

Преди 2 седмици Евтушенко прави рецитал в София и представи последната си книга - "Паметниците не емигрират". То и самото заглавие е емблематично. Той нали се премести в Америка...
                    http://www.bukvite.com

Comment

bukvite,

Толкова познато звучиш, че чак почувствувах носталгия... Изказванията ти ми напомнят за плаката, на който човек те гледа строго и пита с надпис "Ты записался добровольцем?"

А на по-сериозна нота, запомни следното - отчет за полезността си ще дам на Господ, когато се представя пред Него. В демократичното общество, в което живея в момента, никой не си позволява да пита другите "Абе ти пък какъв си и какво допринасяш за обществото?". Тези въпроси бяха прерогатив на партийните кадри и на комсомолските активисти, разбираш ли ми тънкия намек?

lzl,

Напълно прав си, че доведена до определено ниво, емиграцията вреди в крайна сметка на държавата. Тогава, обаче, възниква въпросът - това ли е същата държава, която беше преди емиграцията да придибие такива размери? Може би това са две доста различни държави, но разделени не от пространство, а от време? В едната живях и още бих живял с удоволствие, но в другата - не, ти сам го каза.
                      Attached Files

Comment

Кое общество, казваш, било демократично? Я питай Парабелума, дето живее в същото това общество, дали го смята за демократично. Там доста добре се справят с промиването на мозъци...

Comment

Че защо да го питам? Живея тук от доста време, завърших американски университет, работя в американски университет (преди това в частни компании) - като съм сакат, да не съм гърбав, дето казва шопът...Всеки си има право на мнение, това е една от дименсиите на демокрацията.

Промиване на мозъци има и никога не съм го отричал. Напротив, непрекъснато го натяквам на американските си приятели като почнат тиради за свободата на словото. С риск да прозвуча цинично - в кое общество няма промиване на мозъци? И аз като млад бях идеалист и вярвах, че всички хора се стремят към образование и истина; уви, много хора искат да са "промити" (и да слушат чалга). Този проблем може да бъде решен само на ниво личност - ако се оставиш да те промият, ще си промит.

Вие, момчета, заслужавате искренното ми уважение за форума, за историческите възстановки, за търсенето на истината. Но това образователно и възпитателно дело не е на ниво държава и правителство, нали? То се движи от група патриотични ЛИЧНОСТИ.

Правителствата винаги ще ни баламосват. Но докато "знаньето живей" и осъзнаваме какво става, страшно няма.

Comment

Nick написа
                            lzl,

Напълно прав си, че доведена до определено ниво, емиграцията вреди в крайна сметка на държавата. Тогава, обаче, възниква въпросът - това ли е същата държава, която беше преди емиграцията да придибие такива размери? Може би това са две доста различни държави, но разделени не от пространство, а от време? В едната живях и още бих живял с удоволствие, но в другата - не, ти сам го каза.
                            Нещо не те разбрах. Голямото емигриране започна след 89г., не казваш, че би желал да живееш преди това, нали? Иначе все още чакам да разбера с какво са полезни емигрантите за България.

Comment

lzl написа
                              Нещо не те разбрах. Голямото емигриране започна след 89г., не казваш, че би желал да живееш преди това, нали? Иначе все още чакам да разбера с какво са полезни емигрантите за България.
                              lzl,
                              имам пред вид България на моето детство и юношество. Тук измеренията са емоционални, а не рационални.

Въпросът за "ползата" изисква по-добра дефиниция, преди да се разисква. Като се появи този талантлив човек, който ще определи кое е НАИСТИНА полезно за България, ще последвам съветите му на драго сърце. Има ли такъв?

Я па я, то всъщност има - цялата страна е пълна с такива съветници, които знаят от какво се нуждае България.

Comment

Working...
                              X