Правилно!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Казарма?
Collapse
X
-
Да оставим шагистиката на страна, след 15-20г. няма как да не почнат поредните войни за преразпределение на ресурси. Веднага някой ще каже "Ма кви ресурси има България, че ше ни нападат?" Природа има, води има , положение стратегическо има.... Ще се окажем буквално "жива сила на асфалт" тогава...
Comment
-
след 15-20г. няма как да не почнат поредните войни за преразпределение на ресурси.
Comment
-
Гост
Не само след 10-15 г. и дори и да се извърши промяна към по-положителна тенденция - 7 -8 милионна държава вече е твърде малка за нещо повече от регионална сила. Но в региона съседите не са сами.
Дошло е времето на военно-политическите блокова, така, както беше впрочем и през Студената война. Само че това не пречи държавата да се отнася към военните въпроси не като ги неглижира с интелигентски либерализъм, зад който се крият различни мафиотски попълзновения (а от това по-здраво посегателство към националната сигурност здраве му кажи), а като държи на високото ниво на войската.
Война със света няма да водим, но обстановките се менят много по-бързо, отколкото се строят армиите.
Comment
-
Здравейте!Прочетох всичко по темата,Казармата за мен е не само част от живота ми ...не намирам точната дума,точното определение.Минаха вече 23г. откакто се уволних,а винаги когато се сетя ,заговоря ,чета...и се обърна назад ,сякаш вчера беше.ВИМПЕЛ с когото вероятно сме служили по едно и също време ...е описал много достоверно и съм в единомислие с него за онова време.Мемоари?! Добро определение.Наистина казармата е повод за размисъл,тема на безконечни разговори,спомени...Истински се вълнувам и сега в момента,спомените отново нахлуват в съзнанието ми ...Изпращанията,повиквателните.Първия казармен ден в Балчик...войнишките дрехи /стоящи като на закачалка/уплашените физиономии около мен,зашитите ми джобове още на втория ден.Адаптацията...продължила около 20дни,първоначалната уплаха или по-точно стрес са попреминали .Черните прави следи по плаца вече не ме стряскат ,част от подметките ми са останали върху тях след маршировките.
Клетвата!Може ли да го забравим ...това събитие,горд съм и сега ,че съм се заклел във вярна служба към Родината.Служехме ,сега когато повечето лоши неща съм ги пратил някъде много ,много далече в паметта...мога да кажа ,че приемахме нещата много сериозно за своите 18-19години,с ясното съзнание ,че не сме първите ...няма и да сме последните,че не са толкова страшни нарядите/случи се така че за 4м. дадох 53 въоръж.наряда/,че не е толкова страшна многобройната армия на съседите...Големия брат беше наблизо,подводните му лодки патрулираха наблизо,ние бяхме малка, добре въоръжена армия със самочувствие...и какво още?Бяхме дисциплинирани,боеготови,закалили духа си ...готови да носим службата докато се уволним.Простичко и ясно...за тези които са го изживяли,повечето от тях подобно на мен все още понякога чуват мощния рев на моторите/било танкови,самолетни или др/,пукота на армейския тип калашници по време на стрелби.После нека си спомним колко задружни бяхме,колко много и верни приятели намерихме пак там ,в казармата.Никога няма да забравя когато остана една година ,как всеки ден пеехме:"Щом на гарата пристигне дизела червен,ний на него ще напишем-Набор,уволнен!".Простичка песен с която всеки ден бленувахме уволнението.То дойде ,слязох от камиона ,отчислих се ,заредиха се цивилни ден след ден и...ето почти неусетно единият ми син е вече на годините за които пиша ,че сякаш вчера беше...
Надявам се да не съм прозвучал прекалено по социалистически,наистина такива бяха времената,повечето в това число и аз вярвахме в строя. Не можех да допусна ,че след две години нещата ще се променят ,хората бързо ще се променят,защото е настъпил друг строй ...светлото бъдеще ще е забравено .Твърде много гняв, ще се насъбере в младите хора той ще определя до голяма степен състоянието на духа им,като се прибави и липсата на вяра,закалката,способността човек да се бори с трудностите, в последствие настъпва и апатията...Някак си доста често започнах да чувам от различни млади хора лесните думи:" ко да напраа ,няма работа." "За 400лв.няма да се хвана ...за цигари и кафета не стигат ".Считам ,че Казармата си е житейска школа в която младия мъж продължава с изграждането на характера и придобива не само кураж и увереност ,но и позабравеното от много хора ,чувство наречено :Достойнство!Естествено това е само мнение с което не ви ангажирам.Надявам се да не съм ви отегчил.
Comment
-
Гост
Мда.... понеже днес странно ме тресе и мен казармената тема, подписвам се под горното!
Без да натрапвам нищо, пък който каквото иска да мисли. По начало това може да се разбере и коментира само от минал оттам, не, че подценявам нечия интелигентност, просто е много, много сложничко да се обясни на теория.
Comment
-
"...Считам ,че Казармата си е житейска школа в която младия мъж продължава с изграждането на характера и придобива не само кураж и увереност ,но и позабравеното от много хора ,чувство наречено :Достойнство!.."
Цитирам колегата Wolf67, защото го е казал просто и ясно, а и защото съм напълно съгласен. Колега, аз съм от Балчик. Ти вероятно си служил или във ВВС-то или в авто школата?
Comment
-
Здравейте
Забелязах , че от около 3-4 месеца не е писано в тази дискусия...Ще се опитам да я възродя
Мислите ли , че има шанс казармата да бъде върната?Аз съм 9ти клас и точно за моя набор вкараха военно обучение.Не е като това военно обучение, което вие сте имали , но пак е нещо...Лично аз , смятам че е по-скоро уроци по гражданска защита и така де , но нищо
Comment
-
paskal написа Виж мнениеНай-голямата глупост, която може да се случи. Събориха и разпродадоха имотите на поделенията, оръжия, техника, закриха учебните заведения и сега всичко да се прави наново.
Comment
-
SSmart написа Виж мнениеДа, заслужава си!
НЕ разбирам защо хора външни за армията си чешат езиците?! Навремето наборната войска не беше никак приятна за големия процент военнослужещи ,но тя се подготвяше за съвсем друг тип война! В някои отношения тя пазеше традициите и беше наследник ,ако щете , и на царската .
Сегашната армия( а не казарма, това е малко по различно), освен за всички останали , е привлекателно място и за образовани и владеещи езици хора! Мисиите или службата в щабовете на НАТО си струват пребиваването! Имам маса войници ,които напуснаха ,ходиха на гурбет ( да слугуват) по тая пуста чужбина, видяха ,че от там пари не се изкарват и пак се прибраха в армията!
Не виждам какво пречи службата на образованието! Аз след военното училище завърших и СУ , и УНСС , а сега карам и още една магистратура във Военната академия! Е не е лесно , но човек не може да само да стои на едно място!
Това за мъжа е нещо като поговорка! Армията не те прави Човек(мъж ,жена), но тя те обучава да посрещаш предизвикателствата на живота по-спокойно и твърдо!
........ А ако е женски войника трябва ли да кажем:" Жена се става само в казармата!"? ;-))))))))))))))
Comment
-
romel написа Виж мнениеМного точно мнение, абсолютно го подкрепям. Да не дава Господ в БГ да стане простотия като в Украйна, ще знам от коя страна се държи и как се зарежда автомат. Отделно всички навици които придобиваш - под натиск наистина, но след години си даваш сметка за ползата от това. За по-младите - разликата между служили и неслужили връстници беше огромна, казвам го от личен опит.Last edited by pehotinec; 31-05-2014, 00:11."Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"
Comment
-
pehotinec написа Виж мнениеА от това, да знаеш "от къде се държи и зарежда автомат," ако е някаква цел - няма никаква полза взето само по себе си.....
Comment
-
pehotinec написа Виж мнениеНапълно съм убеден, че "казармата" в предишния си вид си бе едно загубено време от 2 или 3 години, запълнено с простотии, издънки и дивотии...където повечето се правеха на войници, дори и в "бойните" поделения. Не ни трябва такава "казарма," или пък нещо като "скаути" - губене на всякакви ресурси, с минимална полза. Нужно е създаване на нови и боеспособни военни части - на първо време известен брой полкове със постоянно ядро от щатни офицери и сержанти и останалото резервисти, комплектовани , периодично обучавани и снабдени със съответното леко и тежко оръжие, защото без да нагазваме в политиката е явно, че светът се променя и предизвикателствата и опасностите пред нас нарастват. Това - на първо време. А от това, да знаеш "от къде се държи и зарежда автомат," ако е някаква цел - няма никаква полза взето само по себе си.....
Comment
Comment