Gaden Gogi написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Казарма?
Collapse
X
-
gollum написа Виж мнениеС това не съм съгласен и мисля, че тук е основното ни разминаване (както и твоето с други участници в темата). Независимо от личните си качества и "способностите/склонността си да убиват", хората трябва да се формират в едно цяло. Ако подразделението е група от индивидуалисти, едва ли ще постигне каквото и да е, защото ще му липсва спойката, да не говорим, че дисциплината и управляемостта му ще са около нулата. Така както аз разбирам нещата, първоначалното "омачкване" е неизбежен етап без значение дали разполагаш с доброволци (описаната в книгата система също работи с доброволци) или не: това са все хора, които не се познават, не им пука един за друг особено и не са свикнали да се подчиняват на заповеди. Все неща, котио трябва да се променят, за да имаш армия.
Dinain написа Виж мнениеЩе опитам пак, Ангеле.
ПЪРВО се прави от цивилния войник - това е строевата подготовка.
ПОСЛЕ от войникът се прави специалист - снайперист, готвач, оператор на дрон, каквото и да е - според 'индивидуалните му качества', желание и нуждите на армията, разбира се.
Не знам за БА, на мен ми правиха куп тестове и в началото и на различни етапи от обучението - предлагаха ми да ме пратят и на курс за офицери, отказах. Някакви частни случаи с твоя познат каратист въобще не са релевантни, говорим за принципи.
Това са общовалидни принципи и в цивилния живот, по дяволите - ПЪРВО всички ходят на училище, което е задължително, ПОСЛЕ се учат на занаят/професия според индивидуалните им качества и предпочитания; войникът първо трябва да се научи да изпълнява заповеди, да се запознае с йерархията и ранговете и други такива елементарни неща (за да бъде наречен "войник" въобще) - както цивилния трябва ПЪРВО да се научи да чете и пише и да смята, та чак ПОСЛЕ да става програмист, лекар, счетоводител или каквото и да е. Както и да се научи например да идва навреме на работа и да се къпе редовно, ако ще и "индивидуалните му предпочитания" да са други.
Като ги чета тези размишления за групата супер-квалифицирани индивидуалисти и се сещам за един куп "военни" екшъни/хоръри, където се разиграва сценария "елитна бойна част някъде си среща древно чудовище/мистериозен враг, който ги избива един по един". Та ако щеш дори "Пришълци" или "Хищникът".
В тези филми отрядът се държи точно както ти го лелееш - група индивидуалисти (дори с оръжия по избор), която при първия контакт с врага и първия убит/ранен от отряда се разпада - един почва да хленчи и иска вкъщи, друг пренебрегва заповедите и си прави каквото знае, третият открито оспорва водачеството на лидера, четвъртия и петия решават че сами ще се оправят по-добре и се отделят, а шестия и седмия се сбиват на расова основа И това се представя за "елитна бойна част", а всъщност показват точно как би се държала група цивилни с оръжие без никакво армейско обучение. Но пък и публиката не се състои от военни и сигурно затова се прави така, за да се идентифицира по-лесно с персонажите. Резултатът, разбира се е, че чудовището ги убива всичките един по един, освен 1-2 оцелели.
Comment
-
Kramer написа Виж мнениеОтплеснахте я за филми вие темата, не че нещо, ма в реалността тия дет` трябва да "воюват в бъдеще" ги глеам всеки ден в метрото седнали и се зверят в айфоните, на старец място не се сещат да отстъпят, вторачили се в "истината на света", все едно е там заключено на...../абе еди си кво/, ако стане нещо как ще се разчита на тоз персонал, трагедия, една дума...
Comment
-
Ангелмр написаПърво не твърдя, че трябва да се търси група от индивидуалисти, а че обучението и оформянето на подразделенията трябва да бъдат в съответствие с индивидуалните качества на войника, но не като индивидуалист, а като отборен играч. Има разлика в понятията. Индивидуалистите по дефиниция не са подходящ материал за войници, поне според мен.
Ангелмр написаТа първата група няма нужда от особено оформяне, тя е подбрана сред популацията като естествено склонна към военни дейности (което според мен означава не толкова склонност д асе убива, колкото склонността към колективизъм и групово решаване на проблемите). Естествено без формиране на отборно мислене и тнт. е нелепо да мислим, че може да се мине, колкото и да е склонен по природа човека. Въпроса е че при правилен първоначален подбор, няма да се налага да натикваш квадратен чеп в кръгла дупка. Което ще спести меко казано много усилия.
Comment
Comment