Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Казарма?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Първо, казармата според мен е напълно безсмислена.Братовчед ми беше там преди няколко години и приказки от сорта "учиш се на дисциплина" и някакви такива са просто абсолютно неоснователни.
    Това да поддържаме армия, от практическа гледна точка, също не е много обосновано.Румъния и Гърция са съюзници,турската армия е по-голяма от немската, най-много интервенция при нужда срещу Сърбия или Македония, но това хич не ми се вижда вероятно да се случи.На всичкото отгоре имаме натовски бази у нас.

    Според мен времето на националните армии отмира.Няма да е далеч момента в който ЕС ще има своя войскова част, отделно от НАТО.Реално погледнато, нашата армия просто ще се интегрира в нея.

    Иначе, днешните войни се водят главно на масата за преговори и доста по-рядко по бойните полета.Простият извод от историята е, че от мащбни войни никой не печели
    Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

    Comment


      #32
      mitio-minchev написа Виж мнение
      Колеги, имам усещането, че старите традиции от армията са останали в историята. Преди няколко дни гледах репотажа НТВ от Кабул с военният министър и командващият контингента ни там.Забелязахте ли как генералът си изпусна писолета !? Изпускането на оръжие беше недопустимо на времето.
      1994 г. един капитан си изтърва пистолета, оня гръмна при удара и му продупчи ръката.
      Льохмани си е имало винаги, не виждам що да няма и сега

      Comment


        #33
        В случая темата е "казарма" и мисля, че засяга въпросът за необходимостта от национална армия, основана на задължението всеки гражданин да е в състояние да защити отечеството си. Знам, че за някои това звучи архаично, но човекът по това се различава от животното, че не гледа моментната изгода в случая а мисли в перспектива. Каква е гаранцията че ЕС е вечен? Каква е гаранцията че Турция ще е во веки веков член на НАТО?
        Каква е гаранцията, че "хората ще се радват на труда си и ще се обичат като братя"?

        Comment


          #34
          Погледнете от тази гледна точка: наборни армии (т.е. казарма) има от около 200 години. Наемни (професионални) армии има от зората на цивилизацията.
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

          (Richard III - William Shakespeare)

          Comment


            #35
            Kramer написа Виж мнение
            В случая темата е "казарма" и мисля, че засяга въпросът за необходимостта от национална армия, основана на задължението всеки гражданин да е в състояние да защити отечеството си. Знам, че за някои това звучи архаично, но човекът по това се различава от животното, че не гледа моментната изгода в случая а мисли в перспектива. Каква е гаранцията че ЕС е вечен? Каква е гаранцията че Турция ще е во веки веков член на НАТО?
            Каква е гаранцията, че "хората ще се радват на труда си и ще се обичат като братя"?
            Че Турция ако духне и ще ни смачка.Тази държава има 71 милиона население.Ние къде се бутаме с нашите няма и 7 ?При мобилизация (примерно мъже от 20 до 40) тая държава може да изтръска поне 10 милионна армия.Ние нямаме толкова население.Тук, разбира се, цифрата е от значение, ако изключим фактора "оръжия за масово унищожение",което ние така или иначе нямаме.
            Времето на националните държави отмира и идва епохата на наднационалните обединения.Имаме две опции - или влизаме в тях доброволно или ни вкарват в тях доброзорно.
            Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

            Comment


              #36
              Къде виждаш наднационално обединение освен в момента ЕС? Пък и погледни по-назад в историята, подобни съюзи е имало. Свещената римска империя, СССР, ОАР, Югославия...

              Comment


                #37
                Има големи различия в епохите.В момента в Латинска америка текът някакви процеси на обединение, Африка в голямата си част продължава да е полу-колония на Запада, а в Азия - там нещата са по-сложни.

                Не можеш да правиш сравнения между СРИ и ЕС, това е просто абсурдно.Живеем в глобализиращ се свят, с появата на ядрените оръжия, голяма част от националните държави не могат да си осигурят сигурност сами и търсят подкрепа от вън.Активните икономически отношения с други държави създават предпоставки за много по-бързо икономическо развитие от това да я караш сам на автархия/мита или др. ограничения.Не ми се навлиза в писане на фермани, но още Адам Смит е стигнал до прозрението, че ако държавата А и държавата Б се специализират в производството на блага, в които те имат абсолютни предимства (т.е. ниски производствени разходи) и търгуват помежду си свободно, това ще доведе до растеж на благосъстоянието им.
                Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

                Comment


                  #38
                  Преди няколко години преминахме към чисто професионална армия, числеността на Въоръжените сили е сведена до няколко десетски хиляди.
                  Много въздъхнаха с облекчение-няма наборна служба, няма да ни взимат синовете в казармата, край на извращениеята и пр. До тук добре.
                  Но дори сега срещам по другите форуми потоци от ругатни, които се изливат върху бойците. Особено след последния случай с тримата ранени в Афганистан. Думи като "печелбари" и "наемници" бяха най-меките с които окачествяваха нашите там. Да бъдела закрита армията, кво правели там, и т.н.т.
                  Имам чувството, че в България всички чакаха да влезем в ЕС и от този момент на там само да получаваме. Да, ама не! Трябва да се внася и дял в сигурността на съюзите в които участваме и ние трябва да сме готови за това.

                  Comment


                    #39
                    Една от големите грешки на прехода е премахване на наборната служба.Ще се осакатят поколения млади българи.Чета съжденията във форума и стигам до извода, че наистина бащата е бил прав, че мъж се става в армията.Учиш се на дисциплина, мъжество да се бориш с трудностите, да вземаш самостоятелни решения, да се калиш физически и психически, морал и другарство- това е много важно в живота.
                    Когато ние отивахме в казармата родителите ни правеха изпращане, защо ли...?Аз имам 2 сина, примерите са пред мен, виждам какво става и имам право да споделя мнение от опита.
                    Според мен всички младежи трябва да преминат от 3 до 5 месеца военно обучение.В Плевен школата стои, а и в друге гарнизони уч.центрове стоят, само да има воля.От къде ще дойде резерва и запаса като няма подготвени хора за тази цел.
                    ЗАПОМНИ "АКО ИСКАШ ДА ЖИВЕЕШ В МИР, ГОТВИ СЕ ЗА ВОЙНА"

                    Comment


                      #40
                      Закаляване на характера, преодоляване на трудности, възмъжаване, "мъж който не е бил в казармата не е мъж" - това беше пропагандния фарс на наборната военна служба по време на комунистическия режим ( впрочем, наборната военна служба беше в противоречие с Парижкия мирен договор от 1947г. ! ) Действителността беше повече от гротескна - физически и психологически тормоз, насилие, за което използваха евфимизма "неуставни отношения" ( понякога подобни неуставни отношения приключваха с осакатявания и смъртни случаи ), комплексирани старшинки и офицери, които мълчаливо поощряваха т. н. "гонка" на младия набор от "старите кучета", кражби на лично имущество, ниско интелектуално ниво на старшинския и офицерския кадър. Неспособността на армията да се справи с т.н. "неуставни отношения" беше фрапиращо доказателство за моралната криза на обществото по време на комунистическия режим. Обществен строй, който толерира извращенията в армията е обречен на гибел. В заключение - казармата, т.е. наборната военна служба по никакъв положителен начин не влияе върху формирането на характера на един мъж. Това са две години невъзвратимо загубено време. Характерът на един човек се формира в семейната среда. Да чакаш това да направи армията - пойде коня у ряката.
                      SEMPER AGRESSUS

                      Comment


                        #41
                        shadowsong написа Виж мнение
                        Особено тия дет случайно стъпят на мина заради лошо обучение или пък онези с тежки психически проблеми в следствие на тормоз, най-кеф им е обаче на ония дет или ги осакатяват от побойща или направо ги убиват.
                        За България тези случай може да се по-скоро изключение, но в някой страни реалността е точно такава.
                        Да кажем в Руската, където пребиват новобранците...
                        Имаше и някакво клипче, доста старо, където се показват едни зверщини. Ако някой иска, мога да го намеря.

                        Comment


                          #42
                          HELLCAT написа Виж мнение
                          Закаляване на характера, преодоляване на трудности, възмъжаване, ...фарс ........ "старите кучета",...Това са две години невъзвратимо загубено време. Характерът на един човек се формира в семейната среда. Да чакаш това да направи армията - пойде коня у ряката.
                          В момента при какви условия живееш и работиш?Погледни с друг поглед и кажи не виждаш ли казармата около себе си,дори и в цивилният живот.Този който се научи да "плува" в казармата, то той ще може да плува и в живота след казармата.За съжаление казарма вече няма.Вече е нещо друго,което не е то.Само семейната среда характер не оформя,индивида има нужда от по-голяма база за сравнение.Иначе,този който е решил да не бъде мъж,него и господ не може да го спаси.Нямам предвид меките китки!

                          Comment


                            #43
                            summula militaris

                            Ето едно мнение от избегнал наборната служба през 2003 по комунистически причини. Мощта на едно общество и една армия е спартанския идеал за равенство. А цивилният капитализъм е точно противното - никога не би довел до правилно общество и никога не би изградил могъща армия, това е неговата главна поробителна цел. В най-добрият случай води до корсарство, каквото е положението на БА в момента. Затова и не стъпих в нашата мила казарма - защо ми е да плувам сред свои, щом ги командват да не отстояват висшата мъдрост с крачка напред на земята? Предпочитам най-лошата цивилна смърт от безцелно лутане - като по-тъпото, самоукото, от двете кучета на Ликург, отколкото да се подчиня на наложени римски закони!
                            Χαίρε Μιχαηλμέγας λιτουργός!!

                            Comment


                              #44
                              lobo написа Виж мнение
                              В момента при какви условия живееш и работиш?Погледни с друг поглед и кажи не виждаш ли казармата около себе си,дори и в цивилният живот.Този който се научи да "плува" в казармата, то той ще може да плува и в живота след казармата.За съжаление казарма вече няма.Вече е нещо друго,което не е то.Само семейната среда характер не оформя,индивида има нужда от по-голяма база за сравнение.Иначе,този който е решил да не бъде мъж,него и господ не може да го спаси.Нямам предвид меките китки!
                              Това за плуването беше странно.
                              Характера се оформя от средата и от влиянието което ти оказва тя.
                              Не мисля,че точната среда за възпитание на добродетели е именно казармата.Мога да дам примери със занимания които имат подобен ефект, по-здравословни са и със значително намален фактор "извращение с личността" -
                              да речем малко спорт, прочитане на книга о.о''
                              Не знам, може би аз гледам прекалено строго на задължителната служба,ама не са ли войниците платени убийци, не е ли това в основата на цялата подготовка-трепане на хора!?
                              (Никой не може да се оплаче от липса на ирония нали)
                              обучението за убиец те прави мъж...бреййй .. каква липса на въображение.

                              Comment


                                #45
                                Това, че имаш такова мнение не е страшно - това е разпространена повърхностна теза за армиите, пацифистка и неточна.

                                По-лошото е, че доста смело квалифицираш другите мнения като бедна фантазия Не бива.

                                Армията е исторически възникнала институция за самозащите на различните общности, най-вече държави и народи.

                                Войниците, които виждаш на улицата понякога всъщност се обучават много подбробно за да те пазят...

                                Колко хубаво би било да няма армии, и мед и масло да тече по улиците... Но не може.

                                Страхувам се, че не правиш разлика между престъпник и въоръжена сила, което е сериозно заблуждение.

                                Полицаите в едно общество защо са?

                                Comment

                                Working...
                                X