Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Майтапи ¹ 4
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Петък е. Работният ден приключи.
Нека вечерната проверка започне сега!"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
pnp5q написа Виж мнениеПетък е. Работният ден приключи.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Imperial написа Виж мнениеЗа някои работният ден няма приключване...
Ех, тежки времена настанаха за нас, обикновените хора. Това е добре сумирано от ocupywallstreet за американците: "10 years ago we had Steve Jobs, Bob Hope and Johnny Cash - Now we have no Jobs, no Hope and no Cash.""Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Тръгнали първобитните хора на лов. Стигнали обаче до стадо мамути и се стъписали. Тогава един взема думата:
- Какво толкова се умърлушихте? Сега изскачаме с крясъци, отделяме един мамут от стадото и го трепем. Напред!
Така се появили командирите.
Изскочили, отделили мамута, а той взел, че избягал в гората. Седят всички и не знаят какво да правят. Тогава един предлага:
- Дайте да обкръжим гората и да тръгнем към средата, така и ще намерим мамута.
Така се появили началниците на щабове.
Обкръжили, събрали се, намерили мамута, обаче ги е страх да се приближат до него - той озверял, хвърля се към всички. Тогава един скача и хвърля копие право в окото на мамута.
Така се появили снайперистите.
Довлекли трупа в пещерата и легнали да спят. На сутринта се събуждат – мамута го няма.
Така се появили старшините.
Comment
-
Така е, така е. Хората протестират срещу липсата на заплати, а не срещу наличието на камери и самобръсначки - които в това време им сглобява някой в Китай срещу паница ориз на ден... Да си призная, и аз лично не виждам логиката в идеята да растат едновременно И печалбите /в т.ч. - чрез намаляване на разходите, в т.ч. - за заплати/, И потреблението.
А ето и нещо интересно, излизащо от рамките на икономиката: "В система, основана на съществуването на имущи и неимущи, с присъщо неравенство, рано или късно настъпва ситуация, в която имущите налагат волята си - с меч или с долар." Тоест, излизаме и от рамките на демокрацията...
И за десерт, и анти-ОТ, да илюстрирам ефектите на монотонния труд с един диалог, цитиран в руския баш днес:
Две продавачки в магазин за обувки:
- Не мога повече! Почнах да сънувам ботуши! - оплаква се едната.
- А аз - картечници... - мечтателно казва другата."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
pnp5q написа Виж мнениеТака е, така е. Хората протестират срещу липсата на заплати, а не срещу наличието на камери и самобръсначки - които в това време им сглобява някой в Китай срещу паница ориз на ден...albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Е, наистина не съм била в американски колеж.
Imperial написа Виж мнениеАз лично не съм видял някой, който наистина да иска да работи и наистина да може да работи и да е останал без работа.
ИМХО, това е един и същ проблем и за соца, и за капитализма - все пак се базират на части от един теоретичен апарат, възникнал в контекста в края на Х²Х век. Само че соца веднага хваща бика за рогата, като се опита да гарантира работа за всички, а капитализма възлага тая отговорност на трудящите се, обаче РАЗЧИТА на потреблението им... Формулирано като въпрос - ако 40 новородени човека със самото си раждане осигуряват работа за 10 фризьори, 4 хлебари, 2 месари, 2 обущари и т.н. за следващите 50 години, то кой осигурява на тия 40 човека работа, тоест - гарантира, че ще потребяват горе-изброеното? В края на Х²Х век има "кой" - цял Нов свят се шири напреде им. С все промишлената революция. Но сега?"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Неудобно ми беше, че предния пост се получи такъв дълъг, дискусионен и несмешен. Но ето че се намери апотеозен завършек за него, и право в темата му!
Швейцарски икономист предложи всеки да живее в режима на партията, за която е гласувал! (sic!) Гласуваш за левите - плащаш големи данъци, имаш големи социални привилегии; гласуваш за либертарианците - почти не плащаш данъци, но и почти нямаш социални права - подпомагащи, пенсионни, здравни; гласуваш за монархистите - имаш цар..."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
pnp5q написа Виж мнениеаз лично не виждам логиката в идеята да растат едновременно И печалбите/в т.ч. - чрез намаляване на разходите, в т.ч. - за заплати/, И потреблението.
Ако някой е открил начин да увеличава печалбите чрез намаляване на потреблението, покорно моля да го сподели. В криза сме, а всяка криза се характеризира с намаляване на потреблението, така че моментът е изключително подходящ.
-----------------------
* Понятието разход се употребява наляво и надясно без ни най-малка представа за същността му. То неразривно е свързано с понятието приход, понеже разход без приход не съществува. Ако сте разменили количество N пари срещу стоката X, не сте направили разход, нито имате приход. Просто притежавате същото количество пари N, само че под формата на стоката Х - не сте нито по-беден, нито по-богат. Едва когато продадете стоката Х реализирате приход, и тогава N се превръща в разход, защото разходът може да бъде оценен единствено спрямо прихода - като печалба или като загуба.
тия протестиращите искат гарантирани работни местаЧовешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!
Comment
-
Обикновен лаик написа Виж мнение"изненадан съм, че в исторически форум тя може да е непонятна.
В завършек ще ви препратя към глава ²Х от "Желязната пета" на Джек Лондон. Там е приведена друга математика, във връзка с печалбата - ако производителя прави 100 чифта обувки с печалба 50%, тоест дава заплати за 50 чифта, какво правим с останалите 50? А в условията на глобално пренасищане с евтини стоки?
П.С. Може би ще е добре последните няколко постинга да отидат примерно в "Икономически новини" - все ще е по-малък ОТ."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
pnp5q написа Виж мнениеВ завършек ще ви препратя към глава ²Х от "Желязната пета" на Джек Лондон. Там е приведена друга математика, във връзка с печалбата - ако производителя прави 100 чифта обувки с печалба 50%, тоест дава заплати за 50 чифта, какво правим с останалите 50? А в условията на глобално пренасищане с евтини стоки?
П.С. Може би ще е добре последните няколко постинга да отидат примерно в "Икономически новини" - все ще е по-малък ОТ.
Comment
Comment