Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Майтапи ¹ 4

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Снайперисти на МВР ще отстрелват крави в районите с шап:
    Снайперисти на МВР ще бъдат изпратени в Странджа, за да помагат за отстрелването на болни от шап безпризорни крави. Това съобщи пред журналисти директорът на агенцията по храните Йордан Войнов. По думите му в акцията по отстрела може да се включи дори хеликоптер. От обясненията на Войнов стана ясно, че в Странджанско имало стадо безпризорни крави, които разнасят шапа.
    We don't see things as they are, we see them as we are
    ---Anais Nin----

    Comment


      „Дръзки” пореше вълните към Триполи. Матросите ритмично дърпаха веслата. Нямаше вятър, платната бяха отпуснати. На палубата черешовото топче страшно сочеше напред! Гюлетата блестяха на слънцето. Единствено се чуваше препирнята от кубрика – 53 евро за мен, а за теб 57! Грабеж! Аз ипотека плащам, какво си мислиш!
      Над мачтата се полюшваше бял плакат със синя боя – „Единни с Герб срещу Кадафи – враг на Америка, много сме , силни сме!”
      В бункера си Кадафи смачка телеграмата – нямаше шега, „Дръзки” идва! Африка е голяма, но пътища за отстъпление няма! Извади пистолета...
      Тогава генерал Аню се събуди. Целият бе потен, а краката му отвити...
      Коментар в някакъв новинарски сайт

      Comment


        Когато имаш безумно голяма абоминация за танк, камуфлажът му всъщност може да се окаже изключително лесен:
        „Аз, Драгомир, писах.
        Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

        Модератор на раздел "Военна Авиация"

        Comment


          Знаех,че има нещо страшно в котките!
          Attached Files

          Comment


            Постът ми излизе два пъти поради проблеми с интернета, за което се извинявам.
            Truth will save the world

            Comment


              Рецензия към книгата на Феликс Горелик “Кой и как взриви СССР” подготвена от *********, студент спец.“История” ИФ по дисциплината “Историография”.


              “България живее в сърцето на всеки руски съветски човек като образ на родна, близка сестра. Историческите развития създадоха почти едно семейство от нашите два народа. Ние се радвахме чистосърдечно на успехите на младата ви социалистическа Народна република.”
              Феликс Горелик


              В тази рецензия ние ще разгледаме книгата на Феликс Горелик “Кой и как взриви СССР”, в която авторът анализира първичните причини , виновници, процеса на горбачовската перестройка и последиците от прехода от социализъм към капитализъм. В книгата си Ф.Горелик обективно представя целия процес от началото на контрареволюцията та до рухването на Съветския Съюз. Авторът добре познава проблематиката на засегнатия в книгата проблем и особено на “перестройката” – рожба на М.С. Горбачов и други архитекти на прехода. Но трябва да отбележим, че авторът не анализира СССР като някакъв Свети Граал, а провежда задълбочен анализ на вътрешнополитическия и социален живот в СССР с всичките му недостатъци и проблеми. Освен това Феликс Горелик се спира и на причините на рухването на целия източно европейски социализъм.
              В ² глава от книгата озаглавена “Империализмът 70 години непрекъсната война против СССР” авторът описва развоя на противостоенето между двете антагонистични системи от самото зараждане на Съветска Русия та до разпадането на втората свръхдържава в света – СССР.
              В глава ²² “Горбастройката – катастройката- развихряне на ренегатството и ревизионизма” Феликс Горелик се спира подробно на процеса известен в историята под името “Перестройка” и разкрива действителните, а не мнимите цели на политиката на Горбачов и неговите реформи, които са довели до рухването на “империята на злото” до тоталното й унищожаване.
              В ²²² глава “Катастройката и съзряването на политическия Чернобил” авторът разширява темата от предходната глава с допълнителен фактологичен материал. Като тук той основно се спира на поредицата от субективни и обективни причини довели до крайния резултат – разпадането на многонационалната съюзна държава.
              В ²V и последна глава Феликс Горелик без излишни преувеличения описва днешната жестока реалност на пазарната икономика на пространството на ОНД и отправя остра критика към плодовете на демократичния процес на построяване на капиталистическа система в Русия, Украйна и др. държави от бившия Съветски Съюз. Нека сега да разгледаме по-подробно анализа на автора.

              ² глава.“Империализмът 70 години непрекъсната война против СССР”. Феликс Горелик познавайки добре същността и изворите на контрареволюционната борба между СССР и нейните врагове – Запада, не изпада в детайлни подробности
              -------------------------------------
              Перестройка – общо название на съвкупност от икономически и политически промени настъпили в СССР през 1986-1991 г.
              Политическо клише за пръв път употребено от американския президент Роналд Рейгън(1981-1989) и което се асоциира със страни със силна власт или тоталитарни системи.

              относно историческата хронология на тази борба, а само се спира върху основните периоди:
              1. 1918-1922. Младата Съветска Република – РСФСР е въвлечена в ужасяващата по размерите си гражданска война с чуждестранните интервенти и “Бялото движение” от една страна и глада и разрухата на следвоенната Русия (през 1914-1918 Русия участва във Великата война и дава ок. 1 млн. жертви). Но благодарение на редица фактори, основен сред които е непреодолимия стремеж на работническата класа да премахни омразния абсолютистки режим на Романови и политическите качества на Ленин, тя отстоява в неравната битка.
              2. 1933-1945. Авторът определя възхода на нацизма в Германия през този период като втори опит на световния капитал към «кръстоносния поход» срещу комунизма. Но този път начело на укрепналата държава стои преемникът на Владимир Ленин – Иосиф Сталин, човек с не по-малки политически качества от Вожда. Той ръководи страната през най-тежкия етап от Великата отечествена война (1941-1945) и по израза на Чърчил «поема Русия с дървено рало, а я оставя с атомна бомба». Според Горелик обединението на СССР, САЩ и Англия в единен съюзнически фронт срещу Третия Райх е само последен шанс на западните гиганти да се спасят от фашистката чума.
              3.1947-1991. Т.н. «студена война» , която продължи няколко десителетия свърши с победата на буржоазната система над социализма. Авторът отбелязва: «В подготовка на война против СССР САЩ въвлякоха и други капиталистически държави».
              Според Феликс Горелик «Студената война» е вървяла на няколко фронта:
              • «Политика от позицията на силата». Периода от август 1945 до 1949 по времето, когато САЩ са били едноличен притежател на ядрено оръжие в света и нееднократните им заплахи да го използват СССР.
              • Разпалване на постоянни провокации с цел въвличане на СССР в локални конфликти.
              • Организиране на икономическа блокада и т.н.
              • «Психологическа война».
              Авторът особено детайлно анализира последното «поле за изява» на империалистката политика на САЩ – психологическата война. Радиата с несекващите потоци от дезинформация, която е целяла заблуждаването и манипулиране на съветските граждани за провежданата политиката от западните държави и дори собственото ръководство на страната. Авторът така описва влиянието на западните радиостанции, които КГБ безуспешно се опитваше да заглушава: «Подривните радиогласове бяха ориентирани преди всичко към младежтта и интелигенцията, привличайки ги с нови неща от поп-културата и възпитавайки по този начин «пета колона» .
              ²² глава. «Горбастройката – катастройката- развихряне на ренегатството и ревизионизма”. В тази част от книгата си авторът представя аргументирано и по оригинален начин, според него, разбира се, основните причини за появата на “перестройката”, идването на Михаил Горбачов на власт през 1985 и катастрофата, която сполетява Съветския Съюз през следващите шест години. Феликс
              ------------------------------
              Феликс Горелик. “Кой и как взриви СССР”. Ростов на Дон; 2007. – с.125
              “Студена война” – глобално политическо, идеологическо и икономическо конфронтиране през 1947-1990 г. между страните от социалистическия лагер начело със СССР и капиталистическия, начело със САЩ.
              Феликс Горелик. “Кой и как взриви СССР”. Ростов на Дон; 2007. – с.157
              Пак там. С. 162
              Пак там. С. 167

              Горелик е убеден, че през 1980-те СССР е бил близък към това да победи САЩ в икономическата и политическа надпревара и само идването на Горбачов на власт коренно променя нещата в полза на западните “демокрации”. Следователно, според автора излиза, че изборът на Михаил Горбачов е бил направен не на заседанието на Политбюрото в Москва, а във Вашингтон и Лондон. Което пък показва крайната изгода на лидерите на най-големите капиталистически държави от такъв човек като Горбачов.
              Личността на самия генерален секретар авторът разглежда с нескриваемо презрение и можем дори да усетим отоншението му към «реформатора» Горбачов. Ето как Феликс Горелик описва историческия принос на Михаил Сергеевич: «Оказва се, че цялата дейност на Горбачов, всъщност служи не на «демократизацията» въобще, а на предаването властта на формиращата се буржоазия.» Към това мнение на автора се придържа и голяма част от по-възрастното население на бившия СССР. За мнозина обикновени хора, перестройката на Горбачов е истинска контрареволюция без нито един изтрел. Една от основните части на «перестройката» е била т.н. «гласность» - политическа линия на КПСС целяща създаването на по-открита държавна система и по-голяма свобода на медиите. Според автора именно «гласността» доведе до моралното разложение на огромна част от по-младото поколение, което попивайки западните ценности обърна гръб на социалистическата етика и по този начин приближи края на СССР. Именно «гласността», според Феликс Горелик предизвика ръста на национализма в редица съветски републики. Така авторът характеризира ролята на «гласността»: «Като булдозер «гласността» рушеше цялата система от идеали и ценности на съветските хора, посявайки смут в умовете им.»
              ²²². «Катастройката и съзряването на политическия Чернобил». Феликс Горелик не преувеличава сравняайки процеса на «перестройката» с Чернобила по степента на разрушителната сила, която оказа преминаването от планова икономика към пазарен модел на управление. Сривът на народното стопанство, обедняване на огромна част от населението, стопяване на валутните резерви на Съюза и др – всичко това са последиците от «перестройката» на Горбачов. «Благодарение на така наречената «демократизация» антисоциалистическите сили можаха «да се разкрепостят», да се избавят от страх, да се организират и да преминат в яростно настъпление срещу КПСС и СССР.»
              ²V. «Последиците от катастройката». В крайна сметка авторът прави извода, че именно «перестройката» и «демократичните реформи» на Горбачов доведоха до това, че реставрирането на капитализма премина за съветското общество почти «незабелязано» - ок. 40% от населението на СССР тихомълком прие новите повеи на времето и се примири със статуквото. Обяснението на това това робско поведение авторът търси в теориите на бележития съветски социолог Б.Курашвили, който дели социума на три групи : крайни алтруисти, умерени егоисти и еснафи. Като в края на 1980-те голяма част от съветските хора са се превърнали в еснафи, бюргери. От представители на най-напредничавата класа – работническата, не остана и следа. Хората станаха потребители и това, според автора е дало възможност на котрареволюционните елементи да надигнат глава. Феликс Горелик посочва десет
              ----------------------------
              Пак там. С. 173
              Гласност – политика на максимална отвореност в действията държавните институции и свобода на информацията. В най-широк смисъл – свобода на словото и липса на цензура.
              Пак там. С.175
              Пак там. С. 245

              причини за гибелта на СССР, като едни от тях са с обективни свойства, а другите са чисто субективни:
              1. Неравни условия на противоборство между двете системи;
              2. Дефицит на редица потребителски стоки;
              3. Отчуждаване на трудещите се от резултатите на техния труд;
              4. Противоречие между обществените и личните интереси;
              5. Смяна на поколенията;
              6. Израждане на КПСС;
              7. Бюрократизиране на обществения живот;
              8. Бюрократизиране на държавния апарат.

              Накрая трябва да отбележим, че книгата на Феликс Горелик по оригинален начин илюстрира един задълбочен и в същото време разбираем за всеки човек анализ на няколко важни проблема от историческото минало и по-конкретно – СССР, деградирането на системата отвътре, предателството извършено от неговите ръководители, безразличието на хората, които не оцениха по достоинство предимствата на социализма и приеха «дългоочакваната свобода», коварството на врага и др. Книгата ще е интересна за всички онези, които не се уовлетворяват с манипулативните факти, а търсят истината навсякъде. Феликс Горелик е ярък пример на граждански дълг да кажеш истината пред бъдещите поколения, които в крайна сметка ще ни съдят дали сме били прави или не.

              Използвани източници:
              Книги – Феликс Горелик. «Кой и как взриви СССР». Ростов на Дон; 2007.

              Интернет-сайтове:
              1. http://www.komunist.com.ua/article/8/9752.htm
              2. http://ru.wikipedia.org/wiki/
              По-скоро тъжно, отколкото смешно.
              Truth will save the world

              Comment


                Comment


                  Чат-пат чета един доста интересен блог, този на Б. Акунин и днес попаднах там на следното:
                  (адрес: http://borisakunin.livejournal.com/22281.html)
                  поучительную историю из журнала «Тэтлер», издававшегося известным остроумцем Ричардом Стилом (1672 - 1729) и, кажется, существующего под тем же названием поныне.
                  Выглядело гламурное издание начала 18 века вот так:

                  В рубрике с незатейливым названием «From my own Apartment» (запись от 26 апреля 1710 года) Стил рассказывает один эпизод времен английской революции.
                  Некий капрал попал в плен к врагам. «А поскольку враждующие Стороны пребывали в таких Отношениях, что почитали захваченных Неприятелей не Пленниками, а Изменниками и Мятежниками, бедный Капрал был приговорен к Смерти, вследствие чего написал Письмо своей Супруге, ожидая неминуемой Казни, - рассказывает Стил с присущей эпохе витиеватостью. – Писал он в Четверг, казнить его должны были в Пятницу, однако, рассчитав, что Супруга получит Депешу не ранее Субботы, \...\ Капрал изложил События в прошедшем Времени, что безусловно вносит некоторую Путаницу в Стиль, однако, учитывая Обстоятельства, Читатель простит Беднягу».
                  Письмо, отправленное как бы уже с того света выглядело так:
                  «Дорогая Жена,
                  Надеюсь, что ты в добром Здравии, как и я в миг Написания. Сим сообщаю тебе, что Вчера, меж Одиннадцатью и Двенадцатью Часами, я был повешен и четвертован. Умер я, должным образом покаявшись, и Все сочли мое Поведение очень мужественным. Помяни меня добрым Словом моим бедным осиротевшим Детям.
                  Твой до Смерти
                  В.Б.»
                  Назавтра после отправки горестного письма капрала отбили однополчане, и он остался жив. Следующей же почтой воин поспешил обрадовать жену известием о своем спасении, однако оказалось, что за минувшие пару дней вдова успела вступить в новый брак. Судебный иск был безнадежен: в качестве доказательства своей юридической свободы дама располагала документом, который столь неосторожно послал ей расслабившийся муж.
                  Короче, отвечай за базар: повешен - значит повешен.

                  Съвсем накратко, резюме на български: историята е за някакъв капрал от английската армия, по време на гражданската война. Попада в плен на другата страна и предвид отношенията между двете страни, ясно е, че ще бъде обесен. Затова той праща писмо на жена си и отчитайки времето (той изпраща писмото в четвъртък, ще го бесят в петък, а жена му ще получи писмото в събота), той пише в минало време, горе-долу следното:
                  "Скъпа Жено,
                  Надявам се, че си в добро здраве, както и аз в момента на написването. С настоящето ти съобщавам, че вчера, между единадесет и дванадесет часа, аз бях обесен и после разкъсан на четири (нямаме подходяща дума за това май). Умрях аз, покаял се както трябва и всички счетоха моето поведение за много мъжествено. Помени ме с добра дума на моите осиротяли деца.
                  Твой до смърт
                  В.Б."
                  След изпращането обаче, преди да бъде екзекутиран, въпросният капрал бил спасен от другарите си от полка, така че останал жив. Веднага изпратил ново писмо, но се оказало, че за двата дни, между получаването на първото и на второто му писмо, бившата му вече съпруга се оженила отново. Съдебният му иск не успял, тъй като дамата разполагала с неопровержимо доказателство в своя полза - въпросното "посмъртно" писмо.
                  Такива ми ти работи от ренесансова Англия ...
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                  Comment


                    А вы знаете чем известен Брянский лес?

                    своими PARTYзанами
                    Где, это снято и кем неизвестно, видео найдено на просторах интернета!Музыка которая играет на фоне - MC Zhan & DJ Riga - Ночная ледиMusic on the background ...
                    Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                    请您死在地狱般的阵痛
                    [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                    きさまはしんでくださいませんか
                    [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                    Comment


                      О, о, о! Днес попаднах на една любопитна и забавна частна информация, но за разлика от тази на Воланд, моята е по-дълга - простете ми, че няма да я превеждам. Става дума за най-значимия прототип на широко известния сред руско-говорящите поручик Ржевски!
                      Кратък преразказ с мнение по биография от племенницата му(рус).
                      Ще дам само един пример от чудачествата на поручика (в живота - подпоручик): За един от московските карнавали той се маскирал като... печка! Пъхнал се чисто гол в голяма картонена кутия, която имала малки "вратички" отпред и отзад с надписано "Не отваряйте печката, пълно е със сажди!" Любопитните се хващали, с предсказуем резултат... докато най-сетне го отвела полиция, а на другия ден всички московски вестници забавлявали читателите си с новия пикантен скандал.
                      "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

                      Comment





                        А, също, един от първите ми постове беше тема за полумесеца и дали е символ на исляма, та много наскоро видях в Гугъл, че всъщност вече съм станал цитиран автор


                        http://forums.pravoslavie.bg/viewtopic.php?f=27&t=1949
                        Last edited by SizarieldoR; 29-04-2011, 01:26.

                        Comment


                          Миньорската щерка Кейт и принц Уилям вдигат сватбата на века
                          Кейт е от обикновено миньорско семейство

                          Comment


                            Специално за любители на дискурсията
                            Източник (рус.)
                            Attached Files
                            "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

                            Comment


                              Холандският футболен отбор VVV-Venlo подписа десетгодишен договор с бебето Baerke van der Meij след клип в Youtube.

                              Dutch footballer signed to professional contract - aged one

                              Comment



                                От блога на ЛордК
                                Май Уинстън от "1984" пушеше точно такива
                                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                                Проект 22.06.1941 г.
                                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                                Comment

                                Working...
                                X