То хубаво, че "пишат хората", но май пак се разминаваме. За конкретната догматична представа за Бог - ясно, по определени моменти от нея науката може и се произнася. Но, както отбелязах, по отношение на самата представа за върховно същество не е така и науката не може да се произнесе по нея, защото самата идея излиза извън възможностите на която и да е формална система. Гьодел тук бе внесен много на място, макар че още по-нашироко го обсъждахме в една друга тема и там и аз, и Хана, бяхме дали връзки към едни материали (единият, за съжаление, вече не е на линия, но другия още е). А в този смисъл не знам Науката (доколкото може въобще да се говори така обобщено) да клони към нещо.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Няколко въпроса за религията и вярванията
Collapse
X
-
Не, не е заяждане, а констатация, че науката по същество не се занимава с проблема съществува или не върховно същество. Занимава се с конкретни твърдения (като например обсъжданите из форума твърдения на креационизма), но по този общ философски въпрос не знам да клони в някаква посока. Пример в това отношение може да бъде, да речем, доказателството на Гьодел (вес пак това е поне според каквото съм чел, най-големия логик на минолото столетие). Така че не се заяждам, а внасям корекция (според мен, необходима) в изказването ти - науката "клони" или се произнася по различни конкретни въпроси, но не знам да прави това по този (съществуването на върховно всемогъщо същество).
Comment
-
SRH написаВсъщност липсата на бог не може да се докаже :pAn ontological argument for the existence of God is one that attempts the method of a priori proof, which utilizes intuition and reason alone.
А иначе... мисля, че трябва освен вярващ и атеист трябва да въведем и категория не ме интересува :p След като нищо не можем да докажем, малко е излишно да преливаме от пусто в празно
В такъв случай, може би единственото правдиво становище по въпроса е агностицизмът.
Comment
-
SRH написаВсъщност липсата на бог не може да се докаже :p
И защо изобщо науката трябва да се занимава с доказването или опровергаването на нечии митологеми ? Когато хората се научат да не развяват религиозните си пристрастия или антипатии пред всички, тогава и ресурсите, отделени в разни безумни научни търсения или опровергавания на богове, духове, демони и пр. измислици току-виж биха отишли за нещо далеч по-полезно, като например борбата с рака... Мечтиии :vsad:
А иначе... мисля, че трябва освен вярващ и атеист трябва да въведем и категория не ме интересуваQuae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Който истински се интересува от история и социо-културни процеси, не може да загърби ролята на религията. Това че тя не играе съществена роля в битието на по-голямата част от тукашната аудитория, не означава че това важи и за останалата част от вселената. Особено живеейки в т.нар. "западен свят" за човек е много лесно да падне в този капан на наивността. цък
С други думи, това че не сте гейове, не значи че трябва да отричате съществуването на хомосексуализъм... :kill_myse"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Никой не отрича ролята на религията. Да не вярваш не значи да не виждаш какво става около теб.
А влияние има, и то огромно, във всички исторически процеси. Хората са податливи. Самият факт, че откакто човекът стъпва на крака се водят религиозни войни, е достатъчно красноречив.
Но да знаеш за съществуването на хомосексуализма или да изучаваш хомосексуализма като социално явление не означава самият ти да си гей
Comment
-
Сержант Алексей Воронин написаНикой не отрича ролята на религията."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Dinain написаЧесто хората го правят или са съвсем близко до това. Сещам се например една знаменита тема за Кръстоносните походи. А и не визирах специално тази тема или дори този форум; често атеистите се увличат и принизяват вярващите до нивото на сектичка или забутано племе в африканската джунгла, с една дума - някакво маргинално явление, куриоз, който може да бъде подминат с пренебрежение и насмешка.
Квинтесенцията на игнорантството :o
Comment
-
Серж, а може би си прав
В такъв случай, може би единственото правдиво становище по въпроса е агностицизмът.Когато хората се научат да не развяват религиозните си пристрастия
А рака го борим с непоколебимата вяра, че майският бръмбър не може да лети
Comment
-
Юлиан Август написа
Аз съм за !
Няма по - голям религиозен фанатик от атеиста :1087:Не 7, а 77 пъти по 7...
http://www.mathematicalanthropology.org/
Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм
Comment
-
Разсъжденията на Лайбниц и Гьодел, макар и безупречни откъм логическа гледна точка, са едно доста забавно и умозабатачващо жонглиране със сентенции и псевдоаргументи и могат да служат единствено за занимателно четиво или за пример в учебник по реторика.
В това отношение теоретичните достижения на Гьодел имат голямо значение. Доколкото съм ги разбрал (а то не е много или е почти нищо), разбира се . Те очертават границите на изкуствените формални системи, т.е. неизбежната непълнота на истината, а и на инструмента (т.е. математическия, а и всеки друг език) на познанието.
Юлиан Август написаИ защо изобщо науката трябва да се занимава с доказването или опровергаването на нечии митологеми ?
Хайде да спрем да говорим за "Науката" като някаква религиозна система . Никой не я кара да прави нещо, най-малкото ние с нашата дискусия . По-скоро някои фанатизирани атеисти се опитват да я накарат да влезе и отсъжда в област, за която не притежава адекватни инструменти на познанието .
Comment
-
т, за която не притежава адекватни инструменти на познанието
За щастие фанатизираните атеисти са много по-малко от фанатизираните християни, фашисти, нацисти, шовинисти, комунисти, мюсюлмани и т.н. психопати...
Comment
-
кало написаголъм, кво ше да рече "инструменти на познанието"?
Защо тези инструменти са неадекватни за мислене на Бог вече се опитах да опиша, дано да съм съумял в по-голяма степен да се изразя разбираемо (поради присъщите им ограничения, написано съвсем накратко). Може да се каже, че думата "неадекватен" в случая не е съвсем точна, по-добре ще е да се използва "неточен" или "недостатъчен".
кало написакои са АДЕКВАТНИТЕ инструменти за познанието на бог?
Да уточня - науката се е занимавала дотолкова с този проблем, доколкото исторически сферите на религия и наука са били прелетени. Извън това "преплитане" лежат нещата, с които науката не се занимава и те си остават предмет на религията. Разбира се, това явление (което назовах "преплитане") продължава да съществува, макар и с много по-малка интензивност.
кало написаЗа щастие фанатизираните атеисти са много по-малко от фанатизираните християни, фашисти, нацисти, шовинисти, комунисти, мюсюлмани и т.н. психопати...
Comment
Comment