Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За държавите в Европа през ранното Средновековие

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Е да, но погледнато от гледна точка на тогавашната идеология, понятието за "държава" се съсредоточава около личността на владетеля- другото са отлики на база език, религия. Нали сега мерим със средновековния аршин ?
    Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Ако се изяснихте по въпроса какво е държава и имало ли е такива през Средновековието до 1000 г.,то за мен по-значимите такива са:ИРИ,СРИ,Астурия,Уесекс(води успешна борба срещу викингите и обединява югоизточна Англия),Дунавска и Волжска България,Дания,Полша,Арабска Испания.Другите като Великоморавия и Аварския хаганат например са се разпаднали бързо .За Франция не знам,защото феодализмът там се е развил най-бързо и най-цялостно.

Някъде прочетох,че ПБЦ не е станало империя,а пък Рим не е бил държава.Държава и империя не са взаимноизключващи се понятия,нали така ?Според мен империята представлява монархия(още един термин за съжаление),която включва няколко етноса.

Comment

Голъм, напълно съм съгласен с теб за това "да се обсъждат не правомерността на езиковата употреба, а концепцията за политическо устройство, обединяващо определена територия и присъщите му политическа, социална и културна идентификация."
        Самият аз в предишната подобна тема се опитах да кажа същото, но явно не съм се изразил достатъчно ясно. Пак ще повторя - никой в този форум не иска да доказва (поне така се надявам), че средновековните държави приличат на днешните, и че ако се нарече едно средновековно държавно образувание "държава", то неминуемо трябва да се постави знак за равенство между него и една съвременна държава, поради факта че се използва един и същ термин. Ако някой се притеснява от термина "държава", то нека предложи друг по-универсален термин, общовалиден за всички (ще си послужа с още едно определение на Голъм) "политически организми" по целия свят и през всички исторически епохи. Да използваме този термин и да спрем да се препираме за глупости, та да се възцари най-накрая мир и спокойствие във форума (или поне в тази тема).
        Друг е въпроса, ако някой - имам предвид най-вече Иво Станоев - твърди че подобни "политически организми" не са съществували през Средновековието. Защото от всичките му постове до сега аз останах с такова впечатление. Може би пък греша. Всъщност, надявам се да е така.
        Last edited by Sulla; 03-12-2007, 17:18.

Comment

Zalmoxis написа
          Ако се изяснихте по въпроса какво е държава и имало ли е такива през Средновековието до 1000 г.,то за мен по-значимите такива са:ИРИ,СРИ,Астурия,Уесекс(води успешна борба срещу викингите и обединява югоизточна Англия),Дунавска и Волжска България,Дания,Полша,Арабска Испания.Другите като Великоморавия и Аварския хаганат например са се разпаднали бързо .За Франция не знам,защото феодализмът там се е развил най-бързо и най-цялостно.
          Хазарският хаганат е много известна държава, както и Киевска Рус- "Гардарики" . Волжка България е в "сянката" на тези две формирования.
          Франция наистина през този период е опустошавана от междусобни войни и нашествия; феодалният ред разцъфтява, "васалът на моя васал не е мой васал" итн. Но въпреки това номинално си е кралство, дори, когато Каролингите са заменени от Капетингите и последните нямат почти никаква власт дори в собствения си домен. Между "държавите", васални на краля в Париж, най-силните са били херцогство Нормандия, графство Тулуза и графство Шампания.
          A strong toun Rodez hit is,
          The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Юлиан Август написа
            Е да, но погледнато от гледна точка на тогавашната идеология, понятието за "държава" се съсредоточава около личността на владетеля- другото са отлики на база език, религия. Нали сега мерим със средновековния аршин ?
            Това не е защото са били модерни държави, а защото така се избягва преактуализацията на картите след всяка смърт на монарха.
            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
            [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
            きさまはしんでくださいませんか
            [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Да ви е известно, че през средновековието също е имало сборници със закони, нотариуси, адвокати итн.?

Comment

Guy de Mont Ferrand написа
                Хазарският хаганат е много известна държава, както и Киевска Рус- "Гардарики" . Волжка България е в "сянката" на тези две формирования.
                Франция наистина през този период е опустошавана от междусобни войни и нашествия; феодалният ред разцъфтява, "васалът на моя васал не е мой васал" итн. Но въпреки това номинално си е кралство, дори, когато Каролингите са заменени от Капетингите и последните нямат почти никаква власт дори в собствения си домен. Между "държавите", васални на краля в Париж, най-силните са били херцогство Нормандия, графство Тулуза и графство Шампания.
                Съжалявам,забравих Киевска Рус.Аз се сетих тъкмо за Капетингите ,за избирането на краля и за силата на васалите.Кога се обособява Бургундия като държава?Чел съм ,че е била най-богатата държава в Европа през 13-ти век
                Last edited by Zalmoxis; 03-12-2007, 17:23.

Comment

Да ви е известно, че през средновековието също е имало сборници със закони, нотариуси, адвокати итн.?
                  Известно ни е, но са имали доста по-различни функции от сегашните. Защото принципа "Пред закона всички са равни" би бил по онова време просто смехотворен - в повечето закони ясно е било разделяно дори наказанието за благородници, заможни хора, селяни, крепостни и естествено нищо не е забранено на краля

Тоест законите не са били закони в сегашния или в античния смисъл а по-скоро правилници за вътрешен ред, издавани от настоящия крал. Естествено имало закони определящи реда на наследавянето и т.н. които уж би трябвало да стоят над краля, но и те често били погазвани поради простата причина че нямало наказателна институция която да може да накаже нарушителя на това ниво.

Но не виждам какво всичко това има общо с темата - държави е имало. Но не са били държави , като съвремените.
                  Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                  きさまはしんでくださいませんか

Comment

какъв е смисълът на темата?

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

княз Крылов написа
                      Августе, сега разбирам какво са учили в курсовете по Реторика - безсмислен спам, неадекватни шегички, проблеми със личната идентификация
                      Това важи за това:

Юлиан Август написа
                      Ами ок, благодаря за менторския тон, за който мога само коленопреклонно да се надявам, че няма да ме сполети пак. Все таки не ми е ясна целта на темата- безмислено заяждане, продължение на предишната /ако е така, какво пречи тя да бъде отворена, след като не беше даден нормален и смислен довод за затварянето и/ или трибуна за нечии незадоволени париотистки чувства ? Е, за тия неща поне имаме пресечни точки в мненията... А въпроса си го зададох, защото пределно ми е ясно как ще се развие темата.
                      А, Крилов, доста опростяваш нещата, "правилниците за вътрешния ред" далеч не са зависели само от волята на управляващия владетел, имало е и друг, надмонархичен орган- Църквата, която е притежавала законодателни и правораздаващи функции. Отделно и васалите на владетеля, и самият "прост народ" са можели да наложат волята си в определени случаи.

Comment

Thorn написа
                        какъв е смисълът на темата?
                        какъв е наистина

Comment

нт

Comment

Това важи за това:

А, Крилов, доста опростяваш нещата, "правилниците за вътрешния ред" далеч не са зависели само от волята на управляващия владетел, имало е и друг, надмонархичен орган- Църквата, която е притежавала законодателни и правораздаващи функции. Отделно и васалите на владетеля, и самият "прост народ" са можели да наложат волята си в определени случаи.
                            Мда, мерси, за доста уместната забележка Обаче често народът и благородниците се интерисували от закона точно колкото и краля.

请您死在地狱般的阵痛
                            きさまはしんでくださいませんか

Comment

Това важи за това:
                              Ако има претенции- има си триене, моля. Ако друго, има ЛС = елементарна култура.
                              Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

княз Крылов написа
                                Мда, мерси, за доста уместната забележка Обаче често народът и благородниците се интерисували от закона точно колкото и краля.
                                Ами да, но това не значи, че го е нямало и не е играел своята роля отвреме навреме.
                                Най-диви са били държавите в Европа през V-VIII век, когато съвременният човек, ако попаднеше там, може би би се чувствал поне горе-долу добре само във Византия или Кордова. Но (опростено казано) варварите са били повлияни от Рим, от неговото право, държавна уредба итн. най-вече чрез Църквата и така, редом с най-бруталните диващини, които можем да си представим, са съществували и напълно цивилизовани дори от днешна гледна точка неща.
                                Юлиане, изобщо нямам "незадоволени патриотарски чувства", а и не си спомням да съм показвал такива, винаги се старая да подхождам напълно безпристрастно и от "научна" гледна точка към исторически въпроси, "онази" тема ми се видя безсмислена точно от такава гледна точка.
                                край на ОТ

Comment

Working...
                                X