Е да, но погледнато от гледна точка на тогавашната идеология, понятието за "държава" се съсредоточава около личността на владетеля- другото са отлики на база език, религия. Нали сега мерим със средновековния аршин ?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
За държавите в Европа през ранното Средновековие
Collapse
X
-
Ако се изяснихте по въпроса какво е държава и имало ли е такива през Средновековието до 1000 г.,то за мен по-значимите такива са:ИРИ,СРИ,Астурия,Уесекс(води успешна борба срещу викингите и обединява югоизточна Англия),Дунавска и Волжска България,Дания,Полша,Арабска Испания.Другите като Великоморавия и Аварския хаганат например са се разпаднали бързо .За Франция не знам,защото феодализмът там се е развил най-бързо и най-цялостно.
Някъде прочетох,че ПБЦ не е станало империя,а пък Рим не е бил държава.Държава и империя не са взаимноизключващи се понятия,нали така ?Според мен империята представлява монархия(още един термин за съжаление),която включва няколко етноса.
Comment
-
Голъм, напълно съм съгласен с теб за това "да се обсъждат не правомерността на езиковата употреба, а концепцията за политическо устройство, обединяващо определена територия и присъщите му политическа, социална и културна идентификация."
Самият аз в предишната подобна тема се опитах да кажа същото, но явно не съм се изразил достатъчно ясно. Пак ще повторя - никой в този форум не иска да доказва (поне така се надявам), че средновековните държави приличат на днешните, и че ако се нарече едно средновековно държавно образувание "държава", то неминуемо трябва да се постави знак за равенство между него и една съвременна държава, поради факта че се използва един и същ термин. Ако някой се притеснява от термина "държава", то нека предложи друг по-универсален термин, общовалиден за всички (ще си послужа с още едно определение на Голъм) "политически организми" по целия свят и през всички исторически епохи. Да използваме този термин и да спрем да се препираме за глупости, та да се възцари най-накрая мир и спокойствие във форума (или поне в тази тема).
Друг е въпроса, ако някой - имам предвид най-вече Иво Станоев - твърди че подобни "политически организми" не са съществували през Средновековието. Защото от всичките му постове до сега аз останах с такова впечатление. Може би пък греша. Всъщност, надявам се да е така.Last edited by Sulla; 03-12-2007, 17:18.
Comment
-
Zalmoxis написаАко се изяснихте по въпроса какво е държава и имало ли е такива през Средновековието до 1000 г.,то за мен по-значимите такива са:ИРИ,СРИ,Астурия,Уесекс(води успешна борба срещу викингите и обединява югоизточна Англия),Дунавска и Волжска България,Дания,Полша,Арабска Испания.Другите като Великоморавия и Аварския хаганат например са се разпаднали бързо .За Франция не знам,защото феодализмът там се е развил най-бързо и най-цялостно.
Франция наистина през този период е опустошавана от междусобни войни и нашествия; феодалният ред разцъфтява, "васалът на моя васал не е мой васал" итн. Но въпреки това номинално си е кралство, дори, когато Каролингите са заменени от Капетингите и последните нямат почти никаква власт дори в собствения си домен. Между "държавите", васални на краля в Париж, най-силните са били херцогство Нормандия, графство Тулуза и графство Шампания.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Юлиан Август написаЕ да, но погледнато от гледна точка на тогавашната идеология, понятието за "държава" се съсредоточава около личността на владетеля- другото са отлики на база език, религия. Нали сега мерим със средновековния аршин ?Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
Да ви е известно, че през средновековието също е имало сборници със закони, нотариуси, адвокати итн.?A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написаХазарският хаганат е много известна държава, както и Киевска Рус- "Гардарики" . Волжка България е в "сянката" на тези две формирования.
Франция наистина през този период е опустошавана от междусобни войни и нашествия; феодалният ред разцъфтява, "васалът на моя васал не е мой васал" итн. Но въпреки това номинално си е кралство, дори, когато Каролингите са заменени от Капетингите и последните нямат почти никаква власт дори в собствения си домен. Между "държавите", васални на краля в Париж, най-силните са били херцогство Нормандия, графство Тулуза и графство Шампания.Last edited by Zalmoxis; 03-12-2007, 17:23.
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написаДа ви е известно, че през средновековието също е имало сборници със закони, нотариуси, адвокати итн.?
Тоест законите не са били закони в сегашния или в античния смисъл а по-скоро правилници за вътрешен ред, издавани от настоящия крал. Естествено имало закони определящи реда на наследавянето и т.н. които уж би трябвало да стоят над краля, но и те често били погазвани поради простата причина че нямало наказателна институция която да може да накаже нарушителя на това ниво.
Но не виждам какво всичко това има общо с темата - държави е имало. Но не са били държави , като съвремените.Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
きさまはしんでくださいませんか
Comment
-
княз Крылов написаАвгусте, сега разбирам какво са учили в курсовете по Реторика - безсмислен спам, неадекватни шегички, проблеми със личната идентификация
Юлиан Август написаАми ок, благодаря за менторския тон, за който мога само коленопреклонно да се надявам, че няма да ме сполети пак. Все таки не ми е ясна целта на темата- безмислено заяждане, продължение на предишната /ако е така, какво пречи тя да бъде отворена, след като не беше даден нормален и смислен довод за затварянето и/ или трибуна за нечии незадоволени париотистки чувства ? Е, за тия неща поне имаме пресечни точки в мненията... А въпроса си го зададох, защото пределно ми е ясно как ще се развие темата.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написаТова важи за това:
А, Крилов, доста опростяваш нещата, "правилниците за вътрешния ред" далеч не са зависели само от волята на управляващия владетел, имало е и друг, надмонархичен орган- Църквата, която е притежавала законодателни и правораздаващи функции. Отделно и васалите на владетеля, и самият "прост народ" са можели да наложат волята си в определени случаи.Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
きさまはしんでくださいませんか
Comment
-
княз Крылов написаМда, мерси, за доста уместната забележка Обаче често народът и благородниците се интерисували от закона точно колкото и краля.
Най-диви са били държавите в Европа през V-VIII век, когато съвременният човек, ако попаднеше там, може би би се чувствал поне горе-долу добре само във Византия или Кордова. Но (опростено казано) варварите са били повлияни от Рим, от неговото право, държавна уредба итн. най-вече чрез Църквата и така, редом с най-бруталните диващини, които можем да си представим, са съществували и напълно цивилизовани дори от днешна гледна точка неща.
Юлиане, изобщо нямам "незадоволени патриотарски чувства", а и не си спомням да съм показвал такива, винаги се старая да подхождам напълно безпристрастно и от "научна" гледна точка към исторически въпроси, "онази" тема ми се видя безсмислена точно от такава гледна точка.
край на ОТA strong toun Rodez hit is,
Comment
Comment