Любопитно

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Amazon
    Нередовен
    • May 2006
    • 7016

messire Woland написа
    В кое? Защото преходите между "малките" и "големите" езици въобще не са изотропни. Бидейки българин можеш да попаднеш на преводни книги и новини от всички големи езици.
    Нещо говорим на различни езици Под изотропни разбрах че пишеш че като семантика, богатство на изразни средства, начини на представяне на емоции и въобще хиляда лингвистични категории, които лингвист би могъл да дефинира, езиците са различни.

Това на абстрактно ниво е така. Да речем ако искаш да опишеш най-красивият прасковен цвят, използвайки най красивият израз от най-подходящият за това език, ами хубаво. Това те прави езиковед, естет, романтик или каквото там си избереш, стига да не е гей

Обаче на функционално ниво, един писател или поет може да изрази красотата на обсъжданият прасковен цвят на всеки по-голям език, без да загуби никаква информация...или емоция. Същото може да направи и един лекар(те си ползват свой си език), или един физик.

Под "голям език" имам предвид такъв с голямо лексикално богатство, а не колко хора го говорят. Българският е голям език, цианските диалекти не са, нищо че ги говорят далеч повече хора по целият свят.

messire Woland написа
    Бидейки французин или англичанин е малко вероятно да попаднеш на преводна книга от България. Без значение колко е добър българският писател - той просто има достъп до по-малка културна и езикова група.
    Ами точно това ще бъде променено от глобалният език. И не е само до литературата. Кой знае колко научни, или социални идеи са потънали в небитието, поради единствената причина, че родилият добрата идея не се е родил американец, немец или руснак и не е имало къде да я побликува.

И това е само върха на айсберга. Как функционира ЕС като организация и пазар на труда в момента? Ами лошо функционира защото огромната част от хората не говорят добър английски.
    Ако утре Луфтханза Техник фалира, сума кадърни и опитни бъларски авиоинженери и техници остават на улицата. Ако подобен център отвори в Южна Италия или Русия, много български инженери няма да могат да отидат, защото не знаят италиански и руски, а италианците и руснаците принципно са алерични към английския. И тогава в София ще имаме ново попълнение от едни много добре квалифицирани и интелигентни таксиджии, докато италианците ще си скубят косите тепърва да обучават авиотехници.
    Last edited by Amazon; 18-04-2016, 21:38.
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Nick
      ветеран
      • Apr 2005
      • 2974

Dinain написа
      не съм срещал човеци, който да разсъждава на два езика - граничи с шизофрения...)
      Е, не - защо пък шизофрения? Това е направо по Еди Изард, "Two languages in one head? Impossible!" (от "Dress to Kill")

Много често правя изречения, в които набутвам думи и фрази от три езика едновременно. Обаче това се нарича експресивност!
      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

• Nick
        ветеран
        • Apr 2005
        • 2974

Amazon написа
        Да речем ако искаш да опишеш най-красивият прасковен цвят, използвайки най красивият израз от най-подходящият за това език, ами хубаво. Това те прави езиковед, естет, романтик или каквото там си избереш, стига да не е гей
        Хм... в такъв случай Иполит Курагин е естет, романтик и т.н. с цветовата му дефиниция "бедро на уплашена нимфа".

("Он был в темнозеленом фраке, в панталонах цвета cuisse de nymphe effrayеe (бедра испуганной нимфы) как он сам говорил, в чулках и башмаках." - сети се откъде е това.)

Съществува и друг нюанс на цвета, "бедро на развълнувана нимфа" (cuisse de nymphe еmue).
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

• Hawkeye
          редовен
          • Jul 2012
          • 80

Да метна и моите 5 стотинки по темата.

Да има един световен език определено би било прагматично, най-вече от икономическа гледна и може би научна гледна точка. Но всичко това ще стане за сметката на едно невъобразимо голямо разнообразие в емоционален план, защото не можеш(или много рядко можеш) да предадеш, колкото и добър преводач да си, експресивността и чувството, което носи със себе си даден език.

Пример:
          Оиде коньо у реката.
          The horse went/drowned/sunk(каквото предпочитате) into the river.
          Das Pferd ist in den Fluss gegangen/gesunken.

Всички тези изрази на повърхността значат едно и също, но всички вие знаете, че всъщност не е точно така и с право ще ме обвините в непознаване на езика и некадърен превод.
          Втори опит.
          It went down the drain.
          Es geht den Bach runter.

Нацeлихме реалното значение, но поне лично за мен експресивността е различна и това не е феномен само от майчин език към чужд върви и в другата посока, затова и различните езици са богати сами по себе си и лично на мен ми носят удоволствие, всеки по различен начин.

Тази дискусия ми напомни и за "1984", къде искаха да създават "newspeak", за да ограничат дори възможността за грешни мисли. Езика и неговото богатсво е начина, по който мислим и всеки език си идва не само с различна лексика, което обсъждахте и вие, но и с различна граматична структура, която формира мислите ни по различен начин и това е хубаво, защото по този начин може да достигнем до повече заключения и ще имаме по-голям шанс да измислим нещо умно.
          Last edited by Hawkeye; 18-04-2016, 23:17.
          "Hit First, Hit Hard and Keep on Hitting" - sir Jackie Fisher

Comment

• miau
            редовен
            • Mar 2008
            • 207

"Настане вечер – месец изгрее,
            звезди обсипят сводът небесен;
            гора зашуми, вятър повее, –
            Балканът пее хайдушка песен!"

Това как се превежда на чужд език? До сега го четох на френски, английски и руски - тук.
            Бийте ме, ама не е същото както, когато е на български.

Мен ми е по-интересно, тоя бъдещо общ език, с коя азбука ще го пишем. Че тая латиница за нищо не става(лично мнение).

Comment

• Dinain
              Платен агент на злото
              • Jan 2006
              • 14111

Аз не мисля, че ще остане чак един език. Преди това хората ще започнат да се разселват по други планети, където да си живуркат без чужд натиск и да пишат стихове. Ще останат примерно десетината най-големи сега, може и 5. Когато съотношението е 700 млн. срещу 7 млн., умирането на малкия език ще е бързо. Но когато стане 2 млрд. срещу 1.5 млрд., ще има силна конкуренция.

Иначе те навремето ората са се кланяли на 10,000 различни идола на слънца, луни, звезди и прочие, ама пустия му монотеизъм е свел всичкото това многообразие до 4-5 религии.
              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
              "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

• Nick
                ветеран
                • Apr 2005
                • 2974

miau написа

Това как се превежда на чужд език?
                Сравни с това отпреди 800 години:

"Длъго ночь меркнетъ.
                Заря свет запала,
                мъгла поля покрыла.
                Щекотъ славий успе,
                говоръ галичь убуди."

И сравнимо (по настроение и ритъм), и несравнимо. Преводът дори на съвременен руски направо го убива.

Comment

• Amazon
                  Нередовен
                  • May 2006
                  • 7016

miau написа

Това как се превежда на чужд език? До сега го четох на френски, английски и руски Бийте ме, ама не е същото както, когато е на български.
                  Ако не получи добър превод ще го загубим. Но каузата иска жертви. Ботев добре го е съзнавал

miau написа
                  Мен ми е по-интересно, тоя бъдещо общ език, с коя азбука ще го пишем. Че тая латиница за нищо не става(лично мнение).
                  За това е нужна точната доза тоталитаризъм. Ако се съобразяваме с на всеки личното мнение докъде ще го докараме?

Hawkeye написа
                  Тази дискусия ми напомни и за "1984", къде искаха да създават "newspeak" за да ограничат дори възможността за греши мисли.
                  Да, някой от техните методи ще са полезни. Разбира се без да се ораничава езика, а по-скоро да се стимулира развитието му. То това е незибежно. За това английският има такова недостижимо лексикално богатство - защото го равиват много хора от различни култури.
                  Мандарин вероятно също не е станал официалнен в Китай по лесният начин.
                  This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• ValBo
                    ветеран
                    • Aug 2003
                    • 1421

Преводът е като жената - ако е верен, не е хубав, ако е хубав, не е верен

Не помня от кого беше
                    Сънят е слаб заместител на кофеина!

Comment

• miau
                      редовен
                      • Mar 2008
                      • 207

Amazon написа
                      За това е нужна точната доза тоталитаризъм. Ако се съобразяваме с на всеки личното мнение докъде ще го докараме?
                      Тоталитаризъм, ама не от глупавия. Според теб латиницата подходяща ли е за азбука, на един бъдещ общ език? Според мен и днес не е подходяща и за английски, и за френски, и за почти всички останали езици, които я ползват.

Когато за първи път се сблъсках с учебник по английски останах като гръмнат, че се налага да учиш едни букви, с която да пишеш, и допълнителни букви, с които да се научиш да четеш какво си написал. Да ме прощават англофоните, англофилите и всички привърженици на английския език, ама това на нищо не прилича.

Comment

• Nick
                        ветеран
                        • Apr 2005
                        • 2974

miau написа
                        . Да ме прощават англофоните, англофилите и всички привърженици на английския език, ама това на нищо не прилича.
                        И французите са таквиз, да знайш! И тяхното на нищо не прилича. И руснаците и те тъй - пише "о", говорят го "а", пише "г", викат му "х". Серсеми.

Comment

• miau
                          редовен
                          • Mar 2008
                          • 207

Nick написа
                          И французите са таквиз, да знайш! И тяхното на нищо не прилича. И руснаците и те тъй - пише "о", говорят го "а", пише "г", викат му "х". Серсеми.
                          Знам ги аз и едните и другите. Ама английския ме порази - едни букви за да пиша и да чета, ама и други за да се науча кое как да го чета.

Comment

• Nick
                            ветеран
                            • Apr 2005
                            • 2974

gollum написа
                            Торн, ясно е, че тези неща могат да се налагат, но ние с Кухулин писахме за друго: дали е възможно да се наложи един език на цялото човечество.
                            Не е възможно. "Цялото човечество" е извънредно абстрактна събирателна фраза без практически смисъл. Те програмистите не могат да се разберат за един машинен език, дето е с елементарен алгоритъм, та човешките езици ли? Никога, дори и след 10,000 години цивилизация. Докато сме хора трябва да сме различни.

Comment

• Кухулин
                              ветеран
                              • Nov 2006
                              • 12515

Hawkeye написа
                              Пример:
                              Оиде коньо у реката.

Ойде коньо у рЯката

Comment

• pnp5q
                                grudge-holder
                                • Feb 2007
                                • 3566

Nick написа
                                Те програмистите не могат да се разберат за един машинен език, дето е с елементарен алгоритъм
                                Вау-вау, палехче! Как тъй?
                                "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Working...