If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Аз се шегувам, разбира се, но ти си противоречиш - хем нямало никакви бъгове, хем малки бъгове били простими
Не ме разбра. За бъговете не са виновни очите а сметалката А окото в близко бъдеще вероятно ще може да бъде възпроизведено технически за медицински цели(дано де).
This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Това ясно, но поне една от илюзиите обясняват че се дължи на дефекти в периферното зрение.
Stare at the yellow dot. Then, move your head closer to the screen and the pink rings will rotate.
The Pinna-Brelstaff illusion occurs because of flaws in peripheral vision.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
You won’t believe it, but the squares marked ‘A’ and ‘B’ are actually the exact same shade of grey.
Ами не е ли по-скоро: съвършенството на човешкото зрение е такова, че може моментално да направи контраст, за да види дори и леко неясните неща - като сянката на обекта в дясно се обработва мигновено и образът остава удивително контрастен. Като вероятно в случая като главна може би може да се разглежда целта да се види ясно както сянката, така и обектите, при това - едновременно. Разбирането кое е сянка и кое обекти под нея отнема толкова минимално време, че просто не е за вярване. Като вероятно за мозъка и човека сравняването на нюансите на цветовете не е било важно в течение на хилядолетия (а е важно за нас само откакто имаме технологична цивилизация, т.е. съвсем скоро от еволюционна гледна точка). Удивително е. А с компютри същото да се направи ... има още много да се учим, за да го постигнем, но пък всяко усилие води до полза за познанието.
Разбирането кое е сянка и кое обекти под нея отнема толкова минимално време, че просто не е за вярване. Като вероятно за мозъка и човека сравняването на нюансите на цветовете не е било важно в течение на хилядолетия
Хипотезата е, че за мъжете-ловци е било важно да забелязват бързо и най-малкото движение (особено в сенките), а за жените-събиращи растения - да гледат на четири какво берат.
P.S. Впрочем, картинката е с леко шеговит характер. Става дума по-скоро как едните и другите ще нарекат цвета, ако трябва да разкажат за него - но и в зрителните възприятия има известна доказана разлика - жените различават малко повече нюанси.
"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
pnp5q, ме е изпреварила, но и аз щях да изтъкна същото - мисля, че за ловци-събирачи е било много важно да различават нюансите на цветовете (кое колко е узряло и дали не е отровно), както и какво се крие в сенките (дребен дивеч в храстите или клоните на дърво). Може би именно затова човешкото зрение е толкова развито днес (в сравнение на много от животните).
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
тези ритуали са наистина смехотворни - руско имперско наследство.
тя и политиката и международната политика е също такава ,
а този воиник изглеждаше като омагиосан , много омагиосан , или са седяли с часове да чакат и са им изтръпнали ръцете , или си е направо магия .
По тези земи от векове стават магии незнаини .
Comment