Добре, де Рамщайн. И какво му пречи на човека да е физик и да вярва в Бог. Едното му обяснява Вселената, другото му спасява душата.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
За Бог и Науката
Collapse
X
-
Това, за което говори Рамщайн е модерната вяра. Свеждане ролята на божествената сила до създаването на онзи Голям Взрив - пък оттам каквото се е развило е "случайно" - за разлика от примитивната вяра, отричаща напълно еволюцията например и считаща че всяко листенце и всяка прашинка е създадена с преднамерено, с умисъл."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Dinain написаСвеждане ролята на божествената сила до създаването на онзи Голям Взрив - пък оттам каквото се е развило е "случайно"XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Сещам се, че преди доста време гледах едно филмче озаглавено "Исак Нютон - последният от шаманите". В определени среди се смята, че Нютон "е първият учен". Та въпросното филмче отхвърляше тази теза и заемаше позицията, че науката се разделя от религията, чак след и благодарение на въпросният господин. Странна позиция. Айнщайн е бил не само не по-малко религиозен, но и не по-малко влиателен от Исак. Практически втората половина на живота си Айнщайн прекарва в опити да пренесе теорията си във света на малките частици. Естествено търпи неуспех. И той е шаман не по-малко от Нютон. Не е и по-малко гениален.
Изключва ли наукта бог? Не. Предполага ли го? Пак не.Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Хич не е задължително в "модерната вяра" всичко след Голямото бум да е "случайно", напротив един куп закони и ограничения (например споменатия принцип на неопределеността) на наблюдаемото могат да се припишат при малко по-така настроение директно на Дядото, както и сума бая известни физици обичат да правят.
Относно "случайното". След 2 страници дървенофилософстване мисля че вече се избистри какво значи "случайно" - в случая го използвам като "непреднамерено". С други думи, че Дядото (дето прилича на Ханс) посява семенцето, а оттам нататък колко ще израстне и в каква посока - това зависи вече от слънцето, вятъра, дъжда и т.н. Естествено Дядото е задал основни закони - без вода зрънцето ще изсъхне и умре, с повече слънце ще расте по-бързо и прочие. В една "абсолютно случайност" нищо не би могло да съществува, поне така мисля аз - само непрекъснато събиращи и разделящи се атоми.
Така че да - според мен грубо казано, в това се изразява "модерната вяра" - че Дядото е виновник за Голямият Взрив и конституцията на вселената, наречена физически закони. Това според мен много напомня дете с лупа и пръчка, играещо си с мравуняк, но както и да е. Засега до там е стигнала науката, а повечето хора имат, как да го нарека, фобия от осъзнаване на незнанието - сиреч по-лесно им е да си представят някакъв Дядо, отговорен за всичко и даже наблюдаващ процеса, отколкото да си представят че са сам-самички и отговорни за действията си.
Един ден науката ще отговори и на въпроси като "Защо са се появили планетите?" и тогава границата на богоотговорността ще отстъпи още по-назад, Но не мисля че някога ще изчезне напълно."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
byzantiner написа@Warlord, душа , ти не усещаш изобщо защо от философска гледна точка този въпрос не е правилен.(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
Логически
Не бе, аз и отговора съм го задал очаквах някакъв коментар, а също така и се надявах той да не бъде игнориране на тази логика с изтъкването на някаква си евентуално съществуваща по-висша.(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
Тц тц ..те ти обясняват (вече незнам колко пъти и по незнам колко начина), че при мисленето по този въпрос "тази логика" не върши работа - това е все едно да се опиташ да завинтиш винт с чук, а ти си знаеш - "игнориране на тази логика". Никакво игнориране не е това!
Аз като казвам че от теб бълва позитивизъм на талази
Когато си в състояние да го докажеш или пък да откриеш тази различна, по-висша и обясняваща тези неща логика
Comment
-
Все пак въпросът ти не е логически или поне не е на първо място логически, така че не можеш да искаш съвсем в духа на парадокса си хем изчерпателен, хем ограничен отговор .
Но ако все пак се опитаме да се ограничим само в областта на логиката, ще видим, че парадоксът се състои от две твърдения, верни поотделно, но противоречащи си когато (се опитат да) образуват система. Което е стара хватка, още от древна Гърция и в по-ново време е обосновано от Гьодел, линкът към който на български в тази тема исках да цитирам, но той е успял да изчезне междувременно.
Все пак смятам, че това, което написа византиеца е много по-добро обяснение, отколкото да се задълбаваш в дебрите на формалната логика за нещо, което е много по-обширно от самата формална логика.
Comment
-
albireo написаТц тц ..те ти обясняват (вече незнам колко пъти и по незнам колко начина), че при мисленето по този въпрос "тази логика" не върши работа - това е все едно да се опиташ да завинтиш винт с чук...?
albireo написаНикакво игнориране не е това!
albireo написазначи задължително трябва да има "някаква логика", нещо което да обяснява - така ли? Е откъде накъде...?(\_/)
(°_°)
Comment
-
Warlord написаЕ щом казвате, че не върши работа значи няма да използвам "тази логика", за подобни въпроси, само че така като я отхвърляте следва да дадете алтернативен варянт, иначе то отричането е лесно.
Проблемът ти е, че ти липсва малко outside of the box thinking.
Някак си не можеш да излезеш от тази нагласа, която те кара да си уверен в съществуването на рационално, умопостижимо обяснение на всичко и навсякъде.
В крайна сметка, може би трябва само да ти се казва "Вярвай защото е абсурдно" и "Бог е умонепостижим...със средствата на човешкия разум не можеш да достигнеш до него". Пък ти си мисли, че си имаш работа с религиозни фанатици.
Comment
Comment