Преди да се е наложило да се намесват модераторите - въздържайте се от политизирани изявления. Кой кого мрази си е негова лична работа и очевидно няма общо с темата (едва ли стачката е породена от политичесак омраза или пък причините за ситуацията в образованието са политически (или могат да бъдат разрешени чрез политизиране).
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Стачката на учителите
Collapse
X
-
Гост
Аз всъщност не съм много наясно какво общо има стачка на учителите с предмета на форумите. Ако стачкуваха във Военната академия друга работа.
По логично е да говорим например за убийството на Чората - все пак там е паднал голям бой.
Comment
-
gollum написаПреди да се е наложило да се намесват модераторите - въздържайте се от политизирани изявления. Кой кого мрази си е негова лична работа и очевидно няма общо с темата (едва ли стачката е породена от политичесак омраза или пък причините за ситуацията в образованието са политически (или могат да бъдат разрешени чрез политизиране).
така , че каквъв е проблема да се коментира,
все пак това са
Общи > Общи Дискусии >
от какво се опасявате
също така виждам , че се редактират мнения , на мен би ми било инересно да видя мнението както е написано , ( а не както е променено от модератора )
Comment
-
в краина сметка всичко се свежда до политика,
все пак това са
Общи > Общи Дискусии >
от какво се опасявате
По логично е да говорим например за убийството на Чората - все пак там е паднал голям бой.
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
Comment
-
RAMMSTEIN написав краина сметка всичко се свежда до политика,
Мисля че byzantiner съвсем точно е обяснил разликата, за което благодаря.
Извинявам се за отклонението, но то се налагаше поради този въпрос.
Comment
-
seven написа
...Състоянието на образованието не започва от учителите , а отгоре надолу - и отвън, а не отвътре, по нареждане на Световната банка....
THE LABARUM
Comment
-
Съжалявам, че предизвиках това "политическо" вълнение във форума, но съм новак - простете, закачих си обецата на ухото!
Уточнението за Световната банка:
Живеем в свят на контрасти
Само джобните пари на световния елит могат да спасят милиарди хора от глад*
17.06.2004
През 2002 г. секретен доклад на Световната банка за България бе попаднал в ръцете на синдикалисти и те го огласиха. Стана ясно че банката иска да се сведат до минимум разходите за висши учебни заведения, като се повишат таксите и се затворят част от университетите. 37 държавни университета били много повече от средния брой в страните-членки на ЕС близки по брой население. Световната банка иска пенсиите да не се индексират заедно с растящите цени на стоките. Отпуската по майчинство да бъде само 1 година и работното място на родилката да не се пази. Това са част от съветите, които дава Световната банка на българското правителство в поверителния си 250-страничен доклад.
Световната банка нарежда (вече на правителството на бившия цар Симеон) драстично да се съкратят учителите, лекарите и военните, да се закрият част от училищата и университетите, да се отложи намаляването на данъците, здравната вноска да се вдигне над 6 %, а пенсионната възраст за жените да се повиши от 60 на 63 г.
В същото време става ясно, че през 1991 г. средната пенсия е била 44 % от средната заплата, а през 2001 г. - 33,8 %
Бедността през 2002 г. в България е 2 пъти по-голяма спрямо 1995 г. Безработицата е най-висока в региона - 17,5 % за 2001 г.
СБ иска студентите да намалеят. Синдикатите са против с аргумента, че в България населението с висше образование е 14,5 % и по този показател страната е преди Унгария, Чехия, Полша, Франция, Италия, Германия и др. По средно образование също сме изпреварвали повече страни и сме наравно със САЩ и Япония.
............................. ..................
Държавните служители били малко и трябвало да се увеличат, докато в образованието и здравеопазването трябвало да се извършат съкращения, защото заетостта в тези сектори била два пъти по-голяма от Гърция, Ирландия, Португалия и Испания. В България 2,8 % от населението са заети в образованието и 1,8 % в здравеопазването, докато за ЕС тези проценти били съответно средно около 1,8 % и 1,4 %.
След този цитат да вметна, че преди седмица-две, Янка Такева, която е изпълнителят на поръчението бе в Белгия - сами се сещайте защо!
Та да разяснявам ли - всички "реформи" в българското образование се правят първо по нареждане отвън, второ - тръгват от Министерството и се спускат надолу - учителите сме буфера, който поема удари отвсякъде. Историк вече спомена за броя учебници, не ми се пише каква е новата програма, по която учат за първи път учениците в четвърти клас! В учебника по история за 6 клас урокът е пет листа и учител със стаж се чуди как да побере всичко това в 1 учебна единица! Ние не пишем учебници, а преподаваме по тях! Материалът по математика за пети обхваща и такъв от шести, а часовете падат! Падат и по български, вдигат се по физическо...... От пети през 1995 по природонаучните дисциплини в света падаме на 27 място и същата тази Световна банка алармира, че трябва да вземем спешни мерки в образованието!
Дано не съм права, но тази стачка ще доведе единствено до нови съкращения и символично увеличение. Работила съм и в провинцията и в София като учител - тук ме е срам да казвам какво работя - отвратена съм от отношението на всички! Срам! Позор! Да ме питат какво правя в училище, а не си сменя професията, защото не била престижна!!!
Как искате квалитетни учители да се задържат на работа? С ужас установявам, че повече от колегите ми вече не са съвсем адекватни! Да не говорим и за гамените, на които в 60-70 % се налага да преподаваме!
Comment
-
Дано не съм права, но тази стачка ще доведе единствено до нови съкращения и символично увеличение.
Стана ясно че банката иска да се сведат до минимум разходите за висши учебни заведения, като се повишат таксите и се затворят част от университетите
THE LABARUM
Comment
-
[QUOTE]Цитат:
Стана ясно че банката иска да се сведат до минимум разходите за висши учебни заведения, като се повишат таксите и се затворят част от университетите
А причините за това, какви са...ниското качество на преподаване в някои от университети или просто глобално гешефтаджийство спрямо България и проблемите и от страна на СБ??[QUOTE]
Целта е да ни направят тъпи, неспособни да мислят консуматори и успяват - от десет години съм в образованието и всяка година нивото пада, а учениците стават все по-лоши и необразовани. А не са глупави деца!
Comment
-
Проблемът няма еднозначен отговор. От една страна, наистина голяма част от промените се правят заради натиск отвън - може би защото няма натиск, мотивация и воля отвътре.
Преди време четох някаква съпоставка на средния брой на ученици в клас по света, статитстически данни. Бях направо изумена - България бе сред страните с нисък брой на учениците, забравила съм числото, но беше под 20, примерно 16-17. Това се получава като се съберат паралелките по селата с 7-10 човека и тези в градовете с по 35. Като погледнеш това средно число, естествен е изводът, че броят на учителите трябва да се съкрати, бедна държава не може да си позволи такв лукс като в частно училище. Обаче става дума за съкращения в селски райони, където друга работа няма... с една дума, да съсипеш живота на няколко десетки или стотин дори семейства. Тъй че медалът има не само 2, ами и повече от 2 страни.
Comment
-
Вижте, ясно е, че демографския срив тепърва ще започне да се усеща в училищата и съкращения така или иначе ще се наложат по естествен начин! Защо е нужен целият този фарс сега, преди Коледа по средата на учебната година, когато паралелките са вързани! Обществото и без това е настроено срещу нас, за какво това трябва да се засилва още повече - колко защитиха учителите и колко ги критикуват открито? Нещата се разглеждат само на повърхността, никой не иска да дълбае надолу, защото проблема е много сериозен!
Comment
-
Нещата се разглеждат само на повърхността, никой не иска да дълбае надолу, защото проблема е много сериозен!
Comment
Comment