Хана написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Произходът на думата цар
Collapse
X
-
Гост
-
KG125 написаТова е много сериозен аргумент. Как обаче да си обясним МНОГОТО съвпадения в проверените от него съвременни думи, и то не само фонетично, което може да е случайно, но и смислово?
като един "много убедителен" аргумент, против сравняването на съвременния български, с съвременния пуцу, както и други съвременни памирски езици, е "дълбоките културни, езикови и икономически връзки" които през последните 2-3-4 века имаме с този отдаличен на няколко хиляди километра регион!!..
п.п. То ако не бяха връзките ни с пущу, навярно нямаше да имаме възраждане!! :tup:
...И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
Гост
-
Само с две думи: господар и болярин на руски са съответно государь и боярин. Думата богатир наистина се смята, че идва от багатур, аз обаче в случая имам едни разминавания в мнението си с речниците, но ще си замълча, защото трябва да го подплатя с доказателства, а ги нямам.
По повод на теориите за произхода на българите искам да кажа, че аз оборвам само лингвистичната част на иранската теория, за останалите: археологичска, генетична и т.н. просто нямам компетентно мнение. За съжаление, не съм срещнала досега убедително доказателство нито за иранската, нито за тюркската, нито за автохтонната версии.
Comment
-
Хана написаСамо с две думи: господар и болярин на руски са съответно государь и боярин. Думата богатир наистина се смята, че идва от багатур, аз обаче в случая имам едни разминавания в мнението си с речниците, но ще си замълча, защото трябва да го подплатя с доказателства, а ги нямам.
По повод на теориите за произхода на българите искам да кажа, че аз оборвам само лингвистичната част на иранската теория, за останалите: археологичска, генетична и т.н. просто нямам компетентно мнение. За съжаление, не съм срещнала досега убедително доказателство нито за иранската, нито за тюркската, нито за автохтонната версии.Проблемът на форума :damnyou:
"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
Паисий Хилендарски
Comment
-
Гост
Ами, то богатир не значи богат, а силен, воин, юнак. Честно да ви кажа, един Господ знае от багатур ли идва, но е по-близко до разумното обяснение това. По ония времена когато думата се е родила, богатствтото не се е ценяло чак толкова, а силата и воинските качества.
Хана написаПо повод на теориите за произхода на българите искам да кажа, че аз оборвам само лингвистичната част на иранската теория, за останалите: археологичска, генетична и т.н. просто нямам компетентно мнение. За съжаление, не съм срещнала досега убедително доказателство нито за иранската, нито за тюркската, нито за автохтонната версии.
Това са догадки, естествено, но пък то в тая сфера .....
Comment
-
По ония времена когато думата се е родила, богатствтото не се е ценяло чак толкова, а силата и воинските качества.
Няма друга музика в света с т.нар. "неравноделни тактове", т.е. единият удължен.
Comment
-
KG125 написаАми, то богатир не значи богат, а силен, воин, юнак. Честно да ви кажа, един Господ знае от багатур ли идва, но е по-близко до разумното обяснение това. По ония времена когато думата се е родила, богатствтото не се е ценяло чак толкова, а силата и воинските качества.Проблемът на форума :damnyou:
"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
Паисий Хилендарски
Comment
-
Гост
gollum написаЕ, хъм, отново генерализиращи твърдения. KG125, те са най-опасни, особено когато се хвърлят така, с лека ръка. Направо ми замержеля пред погледа "Златният век", когато хората били по-морални, по-добри - т`ва естествено някога, в миналото. Богаството се е ценяло винаги, в различните времена се е определяло различно. А в определен случай "войнските добродетели" са означавали възможност да заграбиш повече чрез тези си умения и съответно да станеш по-богат .
Съжалявам, че ще те разочаровам, но това е поредният мит. Вероятно няма друга фолклорна музика точно с тези разделения на такта, погледнато музиколожки. Но това не означава че всяка друга музика винаги е била равноделна . Просто поредният мит (те т`ва около нациите много митове се раждат, при това постоянно).
За музиката - също не от национално опиянение, не товари нещата с излишни емоции и контраемоции.
Коя е другата неравноделна фолклорна музика, която ти е известна?
Avatarx написаАйде сега: не бил надарен от Бог със сила, А че не се е ценяло богатството... :nut: може, ама в манастирите!
То когато тая дума се е раждала и манастири не е имало. :sm100:
Comment
-
Не го казвам от позиция за "златния век", не се замрежвай. В ония военно-феодални времена воините и лидерите са били "първите", не богатите селяни или търговци.
ЗА музиката - уви, не съм специалист, че ей така да ти ги изредя. Но от друга страна за да се изхъврлиш с подобно тъврдение, то следва най-малкото да познаваш съвкупността от фолклорна музика в света и да си я проучил за да си сигурен в тази уникална характеристика. Със сигурност обаче ми се е случвало да слушам неравноделна музика (например азиатска).
Comment
-
Гост
То и аз не съм музикант, но съм се занимавал с тия работи и го знам от първа ръка. Ти откъде знаеш, че не е така?
Comment
-
Ами аз съм свирил, учил съм малко музика, да речем че имам някаква, макар и далеч не професионална представа какво е равноделна и неравноделна музика. И ако наистина в класическата музика не съм попадал на подобно деление, то слушайки музика, например японска, определено съм долавял неравноделност. Случвало ми се е и с друга етномузика.
Във всеки случай бих избегнал категоричното твърдение, че това е абсолютон уникална и н срещаща се никъде характеристика. Ти твърдиш същото без да си направил съответното проучване. Чие твърдение е по-несигурно?
Comment
-
Гост
Ми твоето Дай я тая музика, където си "долавял", да я чуем. Аз съм горе-доле музикант колкото тебе, така че ще се справим.
Comment
-
Avatarx написаБог (да кажем, че дълго време това е било официална позиция), тогава богат е този, на когото от бога му е дадено. Богатсто - това дето Бог на едни е дал , а другите са ясни, бачкат си както обикновенно. Сега 'богатир' ! По тази логика, която може и странна да е, що да не е това човек, който да е надарен от Бог? Личен между 'богатите'.
Хана написаПо повод на теориите за произхода на българите искам да кажа, че аз оборвам само лингвистичната част на иранската теория, за останалите: археологичска, генетична и т.н. просто нямам компетентно мнение. За съжаление, не съм срещнала досега убедително доказателство нито за иранската, нито за тюркската, нито за автохтонната версии.
Освен това обаче има и два други много важни момента, които въобще не се засегнаха в тази дискусия.
1) Прабългарите са строели огромни и здрави крепости (това просто никой не може да го оспори), които са съвсем неприсъщи на всякакви тюркски и степни племена. Виж хуните например, с които се опитват да ни сродяват по всякакви начини, укреплението на столицата им е представлявало един ров надалеч от самите шатри, като изровената пръст е насипана от вътрешната страна, отгоре са нахвърляни трънливи плетове и на големи разстояния една от друга са разположени стражеви кули, естествено от дърво. Да разгледаме Плиска например - нашата столица (вътрешният град) - яки каменни стени с високи кули(правоъгълни, триъгълни и петоъгълни(!). Никое тюркско племе не може да се похвали с такива строежи! (Говорим за ранното средновековие)
2) Прабългарите са били много по-напреднали и в изобразителното изкуство от всички останали степни народи (като изключим аланите с които са били сродни племена). Те имат собствен стил в изработката на златни и сребърни съдове и украшения. Вижте например гробницата на кан Кубрат в Малая Перешчепина -(Централна Украйна). Там археолозите откриха едно от най-големите съкровища в историята - над 700 съда, украшения, огърлици, гривни, пръстени, токи, апликации за колан и монети от злато и сребро. Вярно е, че много от тях са дарове от византийски императори или трофеи и плячка, но голяма част от тях са си български, археолозите ги определят като типичен ирански стил. Също така и керамиката, която е покривала стените и пода на дворците в Преслав е характерна само за персийското изобразително изкуство - малки квадратни плочици със сложни орнаменти, които се подреждат като мозайка, (по късно и арабите възприемат този стил и го прилагат в техните дворци и джамии). Никой тюркски народ от онова време не може да се похвали с такива постижения, те са били типично хищнически племена, които са се сдобивали с подобни украшения и плячка единствено чрез нападения и грабежи.
На мен това ми е напълно достатъчно да отхвърля тюркската теория.(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
Comment