Балка на български се употребява като греда. Чувал съм че на чувашки болг значи вълк тоест българите може да се преведе като вълчи народ.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Коя е най-хубавата българска дума?
Collapse
X
-
В книгите на Петър Добрев можете да прочетете идеята му, че корена
БАЛК-
произхожда от най-дълбока древност, във вариант БАЛХ.
Според него, е съществувала много древна българска (на древните българи) държава, наречена БАЛХАРА.
"Леко" видоизменен, коренът БАЛХ-
или БАЛК-
или ВОЛГ-
дори БОЛГ-
може да бъде разпознат в днешния корен БЪЛГ- ...
Не съм чувал това да е турски/тюркски корен.
А съм изучавал и лингвистика/езикознание...
Понякога, едни и същ корен, една и съща дума (или едно и също звукосъчетание, казано на езика на лингвистиката) може, в различни езици, да означава различни неща.Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
Comment
-
Да и аз не вярвам че е турска. Обаче наистина ако може BAGA_TUR обясни от къде идва думата или защо не е турска.
Обещавам и карти, но по късно, защото в момента се опитвам да сваля няколко сайта с всичките им атласи...И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
Ну кстати к востоку от Москвы в районе нынешней Казани в древние века (850-1200 г.г.) существовало очень крепкое и крупное государство которое называлось в русских летописях Волжская Булгария с развитой письменностью, культурой промышленностью и государственной религией ислам, а современная Болгария называлась в летописях Дунайска Болгария. Так вот на Волге гор особых нет -).Извенявам за грешки кога пишу на български. Български не е роден език.
Comment
-
Един цитат от страницата http://users.tyenet.com/kozlich/spectre.htm
"...What used to be a geographic toponym ("Balkan" comes from the Turkish word simply meaning "mountain" and is used to describe the Stara Planina mountain in Bulgaria), has become a means of defamation and a synonym for partition, tribal conflict and retrograde political agendas..."
или от http://news.bbc.co.uk/hi/english/sta...1900/right.htm
"...The word "Balkan" comes from Turkish: it means mountain and has been applied to the area since the early 19th century. ..."
Да си призная, и аз се учудих."If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky
Comment
-
Гост
-
Heinz W. Guderian написаКакво ше кажете за прекрасната славянска дума: "празнословие"?!
Бага-туре Балкан може би значи Български хан като ти следя посоката на разсъждения
Нямам нищо против да я експроприираме* де, когато не се прекалява с чуждиците, езика се обогатява.Не говоря за модерния почин да се англиканизира речта до невиждани висоти/а може би падения е по-точния термин :mhehe: /.Като чуя само джойнтвенчър, фючърсна сделка и феърплей :fire: :stupid:
______
*ей това е моя фаворит :sm113:knowledge is power
Comment
-
Да, много хора са изказвали мнение, че докато родната икономика не си създаде термини, а използва: алъш-вериш, бизнес или гешефт доникъде няма да стигне."Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"
И други затворници
нека четат пред вратите
нашата памет остъклена
с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"
Comment
-
СЕВДА
СВОБОДА
А за израз най-много ми харесва сентенцията "Туркия ке падне". В нея е изразена такава вяра, такава силна надежда, че от днешна гледна точка, пък и тогава (според Вазов) всичко изглежда доста утопично. Но красива утопия - невинната вяра на цял един народ. Туркия ке падне! Народът още помни.... :fire: :fire: :fire: :fire: :fire: :fire: :fire: :fire:Но разкажи със думи прости на тях, на бъдещите хора, които ще поемат поста ни, че ние храбро сме се борили!
Comment
-
Vintersorg написаСЕВДА
СВОБОДА
А за израз най-много ми харесва сентенцията "Туркия ке падне". В нея е изразена такава вяра, такава силна надежда, че от днешна гледна точка, пък и тогава (според Вазов) всичко изглежда доста утопично. Но красива утопия - невинната вяра на цял един народ. Туркия ке падне! Народът още помни.... :fire: :fire: :fire: :fire: :fire: :fire: :fire: :fire:
Много трябва тепърва да сторим, за да събудим тоя заспал народ и да му върнем ентусиазма на нашите дядовци отпреди сто и трийсет години. А на този, дето тогава се е сетил да събере числените стойности на черковнославянските букви - ашколсун!
Comment
-
Sherlock написаЕх, другарю Политкомисар, правя разлика между един прост баир и величествения Балкан, но това не я прави по-малко турска дума. Важното все пак е, че планината е на територията на БългарияПроблемът на форума :damnyou:
"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
Паисий Хилендарски
Comment
Comment