Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коя е най-хубавата българска дума?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Балка на български се употребява като греда. Чувал съм че на чувашки болг значи вълк тоест българите може да се преведе като вълчи народ.
    НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

В книгите на Петър Добрев можете да прочетете идеята му, че корена

БАЛК-

произхожда от най-дълбока древност, във вариант БАЛХ.

Според него, е съществувала много древна българска (на древните българи) държава, наречена БАЛХАРА.

"Леко" видоизменен, коренът БАЛХ-

или БАЛК-

или ВОЛГ-

дори БОЛГ-

може да бъде разпознат в днешния корен БЪЛГ- ...

Не съм чувал това да е турски/тюркски корен.
      А съм изучавал и лингвистика/езикознание...

Понякога, едни и същ корен, една и съща дума (или едно и също звукосъчетание, казано на езика на лингвистиката) може, в различни езици, да означава различни неща.
      Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

Да и аз не вярвам че е турска. Обаче наистина ако може BAGA_TUR обясни от къде идва думата или защо не е турска.
        Думата съдържа корена "БЪЛГХ" или "БАЛГХ", а съчетанието "ГХ", често се е преобразувало в "КХ" или само "К". Тези форми се срещат в названията на географсти обекти на територията на древна Балхара/България/, обхващаща район където граничат съвремените държави Афганистан, Туркменистан, Узбекистан, Иран. Като например планините Голям и Малък Балхан и областа Балкан в съвременен Туркменистан.
        Обещавам и карти, но по късно, защото в момента се опитвам да сваля няколко сайта с всичките им атласи.
        ..И кажи ми ти страннико,
        чувал ли си звук,
        по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Ну кстати к востоку от Москвы в районе нынешней Казани в древние века (850-1200 г.г.) существовало очень крепкое и крупное государство которое называлось в русских летописях Волжская Булгария с развитой письменностью, культурой промышленностью и государственной религией ислам, а современная Болгария называлась в летописях Дунайска Болгария. Так вот на Волге гор особых нет -).
          Извенявам за грешки кога пишу на български. Български не е роден език.

Comment

Какво ше кажете за прекрасната славянска дума: "празнословие"?!
            "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
            нека четат пред вратите
            нашата памет остъклена
            с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Един цитат от страницата http://users.tyenet.com/kozlich/spectre.htm

"...What used to be a geographic toponym ("Balkan" comes from the Turkish word simply meaning "mountain" and is used to describe the Stara Planina mountain in Bulgaria), has become a means of defamation and a synonym for partition, tribal conflict and retrograde political agendas..."

или от http://news.bbc.co.uk/hi/english/sta...1900/right.htm
              "...The word "Balkan" comes from Turkish: it means mountain and has been applied to the area since the early 19th century. ..."

Да си призная, и аз се учудих.
              "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Непротивоконституционствувателствувайте !-това е една от най-хубавите думи!

Comment

Heinz W. Guderian написа
                  Какво ше кажете за прекрасната славянска дума: "празнословие"?!
                  :1087:

Бага-туре Балкан може би значи Български хан като ти следя посоката на разсъждения
                  Нямам нищо против да я експроприираме* де, когато не се прекалява с чуждиците, езика се обогатява.Не говоря за модерния почин да се англиканизира речта до невиждани висоти/а може би падения е по-точния термин :mhehe: /.Като чуя само джойнтвенчър, фючърсна сделка и феърплей :fire: :stupid:

______
                  *ей това е моя фаворит :sm113:
                  knowledge is power

Comment

Да, много хора са изказвали мнение, че докато родната икономика не си създаде термини, а използва: алъш-вериш, бизнес или гешефт доникъде няма да стигне.
                    "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                    нека четат пред вратите
                    нашата памет остъклена
                    с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

СЕВДА

СВОБОДА

А за израз най-много ми харесва сентенцията "Туркия ке падне". В нея е изразена такава вяра, такава силна надежда, че от днешна гледна точка, пък и тогава (според Вазов) всичко изглежда доста утопично. Но красива утопия - невинната вяра на цял един народ. Туркия ке падне! Народът още помни.... :fire: :fire: :fire: :fire: :fire: :fire: :fire: :fire:
                      Но разкажи със думи прости на тях, на бъдещите хора, които ще поемат поста ни, че ние храбро сме се борили!

Comment

Sherlock написа
                        сега да не ме изядете с парцалите, ама Балкан е турска дума всъщност
                        Предполагам,че в главата ти е била думата "БАИР"-която е турска ,а за "БАЛКАН" май си е нашенска.

Comment

Vintersorg написа
                          СЕВДА

СВОБОДА

А за израз най-много ми харесва сентенцията "Туркия ке падне". В нея е изразена такава вяра, такава силна надежда, че от днешна гледна точка, пък и тогава (според Вазов) всичко изглежда доста утопично. Но красива утопия - невинната вяра на цял един народ. Туркия ке падне! Народът още помни.... :fire: :fire: :fire: :fire: :fire: :fire: :fire: :fire:
                          Това пророчество - "Туркия ке падне - 1876", си е излязло вярно, защото без кървавата 1876, СВОБОДА нямаше да има. Лошото е че тази хубава дума по нашенски я тълкуваме като "СЛОБОДИЯ".
                          Много трябва тепърва да сторим, за да събудим тоя заспал народ и да му върнем ентусиазма на нашите дядовци отпреди сто и трийсет години. А на този, дето тогава се е сетил да събере числените стойности на черковнославянските букви - ашколсун!

Comment

Vintersorg написа
                            СЕВДА
                            Кхм-кхм..."Севда" е турска дума и означава изгора, любов. Нещо не влиза в категорията "българска дума" :noway:
                            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Ех, другарю Политкомисар, правя разлика между един прост баир и величествения Балкан, но това не я прави по-малко турска дума. Важното все пак е, че планината е на територията на България
                              knowledge is power

Comment

Sherlock написа
                                Ех, другарю Политкомисар, правя разлика между един прост баир и величествения Балкан, но това не я прави по-малко турска дума. Важното все пак е, че планината е на територията на България
                                Не виждам защо да е турска думата 'Балкан':sm186:
                                Проблемът на форума :damnyou:

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
                                Паисий Хилендарски

Comment

Working...
                                X