Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Археологически и палеонтологически новини и открития

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #76
    В темата за замъците, бях пускал един от най-старите и красиви немски замъци, който е дело на славянски род. Естествено, че северни славяни и немци са били близки. Обаче ме озадачава, че славяногласието е толкова силно. Печели почти навсякъде, дори при силно влияние от по-развити култури.
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

    Comment


      #77
      Руската държавна лаборатория "Вектор" съобщи, че започва изследвания на вируси от палеолита въз основа на тъкани на животни от тази епоха, открити в ледовете, предаде Франс прес.

      "Учените от "Вектор" възнамеряват да открият палеовируси, с което ще се даде тласък на развитието на палеовирусологията в Русия", се казва в комюнике на лабораторията. Проектът, в рамките на който ще бъдат осъществени напреднали изследвания в областта на еволюцията на вирусите, ще се проведе съвместно с университета в Якутск.

      Първите тъкани са били взети от праисторически кон на 6500 години, открит през 2009 година в Якутия. В този обширен сибирски регион учените редовно се натъкват на останки от животни от палеолита, включително и мамути.

      Проектът предвижда също изучаването на тъкани от мамути, елени, кучета, яребици, от различни видове гризачи, от зайци и други праисторически животни.

      Учените ще се съсредоточат върху биологичен материал, разкрит през последните десет години, но който досега е бил подложен единствено на бактеорологичен анализ."Сега за пръв път ще бъдат проведени проучвания за палеовируси", изтъкна Максим Черпасов. Той е ръководител на лабораторията на Музея на мамута на университета в Якутск.

      Бивш център за разработка на биологично оръжие от времето на СССР, лабораторията "Вектор", разположена в района на Новосибирск в Сибир, е една от двете структури в света, съхраняваща вируса на вариолата. Там се пази сред другите патогени и този на Ебола.

      "Вектор" разработи ваксина срещу коронавируса, ЕpiVacCorona, която беше регистрирана в Русия през месец октомври и чието масово производство трябва да започне през месец февруари, припомня агенцията.

      Last edited by Thorn; 22-02-2021, 04:09.


      thorn

      Средновековните църкви в България

      Comment


        #78
        Amazon написа Виж мнение
        В темата за замъците, бях пускал един от най-старите и красиви немски замъци, който е дело на славянски род. Естествено, че северни славяни и немци са били близки. Обаче ме озадачава, че славяногласието е толкова силно. Печели почти навсякъде, дори при силно влияние от по-развити култури.
        Не виждам достатъчно основания за такъв извод. Напротив - имало е сериозна асимилация.


        thorn

        Средновековните църкви в България

        Comment


          #79
          Както знаем, част от ДНК на съвременните хора ива от неандерталците. Т. е. двата вида са правили междувидов секс. При това вече се изясни, че това не е било някакво еднократно събитие.

          Сега изследване показва, че този междувидов секс се е отразил и на самите неандерталци. Т.е. в тяхната ДНК има следи от гените на Homo sapiens.


          Обаче сексът се е случил между 350 хил. и 150 хил. години преди нашето време и тук аз вече започвам да се чудя къде може да е ставало това. Няма данни в Африка въобще някога да е имало неандерталци, а пък не се се сещам и сапиенсите да са излизали от този континет чак толкова рано. ??


          Международная группа ученых выяснила, что Y-хромосомы неандертальцев и современных людей имеют больше сходств, чем те же структуры у неандертальцев и денисовцев. Хотя известно, что последние были родственны скорее неандертальцам, чем сапиенсам. Результаты показали: скрещивание неандертальцев с нашими предками привело к замене неандертальской Y-хромосомы на сапиентную.


          thorn

          Средновековните църкви в България

          Comment


            #80
            П.П. Изследвали са Y-ДНК от трима неандерталци и установили, че неандерталската е по-близка от тази на сапиенсите, отколкото до денисовската. После в руския преразказ се пише, че подобен е случаят и с изследвана неандерталска митохондриална ДНК. Честно - нищо не разбирам. Смята се, че неандерталците по принцип са по-близки до денисовците, тогава защо тук се получава обратното. И всъщност няма достъп до статият в Сайънс, че поне да видя кои са точно тези неандерталци, дето са изследвани?


            thorn

            Средновековните църкви в България

            Comment


              #81
              Всички тези схеми са с висока степен на неопределеност, защото в човещкия геном има и четвърти компонент с неустановен произход. Тоест неандерталци + денисовци + сапиенси + още нещо неясно.

              Comment


                #82
                Опростяваш. Примерно в западноафриканските негри има някакъв примес от неустановен архаичен вид, а примерно в югоизточна Азия - от друг неустановен вид.

                Арун Дурвасула (Arun Durvasula) и Шрирам Санкарараман (Sriram Sankararaman) из Калифорнийского университета в Лос-Анджелесе определили, что геном представителей западноафриканских народов йоруба и менде содержит от двух до 19 процентов ДНК, полученной от неизвестных гоминид. Любопытно, что эти гены они получили, по оценкам ученых, около 24 тысяч лет назад — примерно тогда же, когда на континент стали возвращаться «европейцы», принесшие некоторые гены неандертальцев.

                Авторы замечают, что на существование в Африке таинственной группы гоминид указывают и некоторые археологические находки. Так, у некоторых останков, датированных возрастом 16 тысяч лет, обнаруживаются слишком древние и примитивные черты, уже нехарактерные для жителей позднего каменного века. Тем не менее надежно определенных останков вымершей группы пока не найдено, и подходящих для извлечения ДНК образцов еще нет.


                thorn

                Средновековните църкви в България

                Comment


                  #83
                  Расчеты ученых показывают, что эти древние люди отделились от общего древа эволюции человечества около 2 млн лет назад. Получается, что эти древние гоминиды относятся к виду Homo erectus, прямоходящих людей, древнейшие "евразийские" останки которых ученые нашли в грузинском городе Дманиси в конце прошлого века.


                  Как показывают расчеты Роджерса и его коллег, представители этого древнего вида гоминид обитали на территории Евразии очень долго. По мнению исследователей, они не должны были исчезнуть раньше, чем 750 тыс. лет назад, когда они встретились с первыми популяциями общих предков неандертальцев и денисовцев, покинувших Африку. Впоследствии, как предполагают ученые, эти люди могли контактировать еще и с алтайскими Homo.


                  thorn

                  Средновековните църкви в България

                  Comment


                    #84
                    Само Кроманьонците ли са се чифтосвали с неандерталците, или всички сапиенси?
                    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                    Comment


                      #85
                      Май само тези, които са си останали в Африка (при това само част от тях) не са (да речем, бушмените, просто за пример), поне според сегашните разбирания (това по Дробишевский, ако правилно си го спомням).

                      Comment


                        #86
                        Amazon написа Виж мнение
                        Само Кроманьонците ли са се чифтосвали с неандерталците, или всички сапиенси?
                        Кроманьонците са западноевропейски сапиенси от горния палеолит, не са някакъв специален подвид и т. н. Сексът с неандерталците е почнал някъде в Близкия Изток и са участвали предците на всички неафриканци. Както на кроманьонците, така и на пракитайците да кажем.

                        Африканците не са участвали, защото в Африка не е имало неандерталци, но и те имат неандерталски гени, получени от по-късни обратни миграции.


                        thorn

                        Средновековните църкви в България

                        Comment


                          #87
                          Секвенирана е ДНК от мамути на повече от 1 млн. години. Досега това беше нереално за толкова стари останки, но когато става дума за вечната замръзналост се оказва, че при съвременните технологии вече е възможно

                          Click image for larger version

Name:	d41586-021-00436-x_18866914.jpg
Views:	1
Size:	114.4 КБ
ID:	555920



                          Зубы мамонта, сохранившиеся в вечной мерзлоте Восточной Сибири, позволили выделить рекордно древнюю ДНК  — возрастом миллион лет, что почти на пределе возможностей метода. ДНК, извлеченная из трех образцов, раскопанных в 1970-х годах, позволила идентифицировать новый вид мамонта, который стал предком более позднего североамериканского вида. Статья коллектива ученых из Швеции, Дании, Великобритании, Германии, Турции, Китая, России, Норвегии и США опубликована в журнале Nature.


                          thorn

                          Средновековните църкви в България

                          Comment


                            #88
                            За съжаление, когато не е имало вечна замръзналост, ДНКто си се разрушава безвъзвратно даже и за най-съвременните методи. Т. е. ДНК на древните прачовешки и околочовешки видове, които са живели в топла Африка е недостъпна. Както впрочем и ДНК от изкопаеми останки дори на север, ако е отпреди повече от 2 млн. години, когато започва съвременният ледников период (предполага се, че в момента сме в обичайно междуледниково затопляне, били са няколко, продължили са и повече и са били и даже по-топли.)


                            thorn

                            Средновековните църкви в България

                            Comment


                              #89
                              Неописан и недоразкопан аржентински титанозавър е възможно да е най-големият динозавър, живял някога.



                              За съжаление, засега са извлечени само части от опашката и парчета от тазови кости. Самото животинче е живяло преди 98 млн. години




                              Click image for larger version

Name:	dino1-1024x577.jpg
Views:	1
Size:	46.0 КБ
ID:	555926

                              Екипът на Алехандро Отеро го разкопава от 2015 и са пуснали някакъв предварителен отчет:








                              Scientists has unearthed a gigantic, 98-million-year-old fossil... bones may have belonged to the new largest dinosaur ever identified.

                              ---------------------------------------------------

                              Въобще въпросът за най-големия динозавър е интересен. Не е ясно кой е той и не са ясни критериите. Най-дълъг ли се брои или най-тежък? Както и да е, проблемът е, че пректически не се намират цели скелети на тези гиганти (става дума за динозаври зауроподи, от ония с дългите вратове и опашки). За сега за най голям се води аржентинозавъра, конкуриран от патаготитана. Разни дредноути, заупосейдони и диплодоци са конкуренция. Лошото е, че не е ясно колко масивни или относително кльощави са били тези създания, дали не са имали въздушни мяхове и прочие кухини в тялото за облекчаване на на теглото, доколоко и колко дебели хрущяли са притежавали между прешлените, което е съществено за дължината.

                              При това ако намериш примерно един прешлен, може само да предположиш, че понеже той прилича на прешлена на някой известен вече вид, то животното е било подобно на вид и пропорционално на размер, което не е съвсем задължително.


                              Отделно има някакви неясни находки от типа на брухаткайозавър или амфицелия (която не се знае дали въобще е съществувала, защото има само рисунка на прешлен), или бревиапароп, който даже и не е намиран, а само са останали от него някакви огромни следи от стъпки, по които се спекулира за дължината.

                              Както и да е, поне по дължина почти със сигурност част от тези динозаври са превъзхождали сините китове. А някои от тях, съгласно някои хипотези е възможно да са ги доближавали и по тегло.



                              П. П. Абсолютно непонятно ми е как животни, които по консервативни оценки са тежали като тежък танк са се придвижвали на четири крака и не са се продънвали вдън земя.



                              Аргентинские палеонтологи представили предварительный отчет о раскопках останков неизвестного вида титанозавров, кости которого заметно крупнее, чем у самых больших родственников.
                              Last edited by Thorn; 25-02-2021, 14:07.


                              thorn

                              Средновековните църкви в България

                              Comment


                                #90
                                Amazon написа Виж мнение
                                В темата за замъците, бях пускал един от най-старите и красиви немски замъци, който е дело на славянски род. Естествено, че северни славяни и немци са били близки. Обаче ме озадачава, че славяногласието е толкова силно. Печели почти навсякъде, дори при силно влияние от по-развити култури.
                                Не съм останал с такова впечатление.


                                thorn

                                Средновековните църкви в България

                                Comment

                                Working...
                                X