Чак пък Свръхсила,не бих се съгласил, но определено една от трите Велики Сили в Европа по това време. Ключова държава, която се явява по средата на двете империи Франкската и Византийската!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Любими Български Владетели!
Collapse
X
-
Защо толкова рядко се споменава Симеон Велики? Ами добрият ни император Калоян? Ими асеневци, възстановителите на държавата ни?
Всичките ни стари владетели са били велики, с малки изключения. Смилец, примерно. И някои подобни.
И в новата ни история има титани. Княз Александър поставя добро начало на държавността у нас, но разбира се с помощта на куп видни българи, а не сам. И Сръбско-българската война...
Друг велик владетел - може и малко да не е в точната категория - но Стамболов?На нож!
Comment
-
Именно-прекомерната амбиция на Симеон I да създаде една универсална империя довежда до бързият крах на държавата!
Все пак вижте, че синът му е канонизиран за светец от църквата, а не той!То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
И все пак тове е Златният век на България! :imperial: А разпадът идва малко и от хората след него... Като че ли се повтаря до известна степен схемата с Александър Велики. Е, не е същото, ама... Църквата, да си призная, ни ми е критерий Все пак по времето на Симеон да не разглеждаме само вонния аспект, но и Златния век за културата. Разцветът е във всички насоки, но има истина в това, че сме се разпростряли твърде нашироко, повече, отколкото може да се удържи.На нож!
Comment
-
Е, фигуративно казано Аз гледам да не казвам нещата изкълчено... а по-изкълчено
Ама продължавам да твърдя, че Златен век имаме при Симеон- Не бива да му се отрича. Отрицанието е свързано по-скоро с последствията от управлението му, след него, но в края на краищата и държавата на Асеня не е много по-дълголетна...
Просто и при двамата държавата достига своеобразен връх, но за съжаление не остава за дълго на него след тях.На нож!
Comment
-
Аз лично ще поставя на първо място Симеон I. Не са малко владетелите, които едновременно са получили отлично образование, развиват учебното дело и книжнината, строят цели градове като Търново, и същевременно предприемат военни походи разширявайки обхвата на българските земи. Наистина, последното не би могло да се определи по друг начин освен като чист империализъм, но през онази епоха подобни действия са били нещо съвсем нормално. Едва ли останалите тогавашни български царе и ханове ако са разполагали със средствата или способността да провеждат военни кампании като Симеоновите са щели да се откажат от шанса да се възползват.
Други забележителни български владетели са Стефан Стамболов и Цар Борис IIITruth will save the world
Comment
-
Е, Стамболов някак не може да мине за "владетел" .
Инак съм общо взето съгласен, макар че аз отдавам предпочитанията си на Иван-Асен.
А точно военните кампании на Симеон са нещото, заради което не ми харесва. Изтощава до крайни предели ресурсите на държавата. Инак е забележителен като личност, несъмнено.
Comment
Comment