Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Аватар

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Колкото и да уважавам Стругацки, най-вероятно Cameron никога не е чувал за него. А Пандора е името на всяка втора планета във всяка втора книга/игра/филм и тн Меко казано се излага.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Бележка за щиковете: хората не са от вчера на тая планета. Ясно е, че са си имали вземане-даване с грамадните зверове. Затова са и грамадните ножове и щикове. Най-вероятно са импровизация.
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Империал написа
        Меко казано се излага.
        За съжаление, това не му е сефте. Понякога е по-добре да си четеш напечатаните произведения на даден автор, а не останалите му изяви... Както и да е, това няма нищо общо с филма. А основанията са му: името на планетата (често срещано, както сам посочваш; не е измислено от братята; има си самостоятелно значение далеч извън техните произведения); това че на тяхната Пандора имало джунгли, огромни животни (тахорг - което никъде не е описано кой знае колко последователно и ръкопаяк, което е нещо като гигантски рак-паяк (напълно невъзможно животно от биологична гледна точка)), някакви хуманоидни цивилизации (едните май бяха някакви "жълти маймуни", ако не ме лъже паметта) и накрая, в една ранна тяхна повест (за която имам много смътен спомен - впрочем, повечето им неща от този период са доста посредствени) има някакъв герой-биолог, който заживява сред една от хуманоидните раси. И толкова. От себе си бих добавил, че в творението на Камерон няма никаква научна достоверност (слабо ценен товар по-принцип, но все пак беше част от жанра някога) и това може също да се брои за прилика .
        Честно казано, не стига за обвинение в плагиатство. Ако стигаше, трябваше да признаем, че по-голямата част от литературата е изплагиатствана от няколко първоизточника. Плюс това и аз се съмнявам, че Камерон дори и да е чувал за братята, някога е успял да прочете тази малко известна и едва ли превеждана и издавана в САЩ повест. "Малко" надценява известността им.

Динайне, всеки има право на мнение, в някакви граници и на начин да го изказва. Предполагам.

Comment

вчера гледах филма и идеите му са изтъркани и присъствали и в дурги филми - като се започне от филмите за индианци и се стигне до тези в модерната епоха. Но като начин на внушение е много добър, силно въздействащ. Тук разбира се има хора, които смятат, че е боклук и си е тяхно право, или някакви техничари дето сспорят как стрела пробива бронирано стъкло или тем подобни глупости, но това не е важно - важно е начинът по който се пресъздава, внушението, въобще като гледам мненията май има повече философи и "критици" от най-висока степен, нежели зрители.
          П.В.

Comment

Гледах филма пак - всъщност революционен не като кино-продукт, а като кино-продукция - демек - в технологично отношение. Иначе - като се замисли човек -освен куцащия и пълен със шаблони сценарий, героите са гола вода - никакво изграждане на образ като история и мотивация, а актьорите се мъчат с тях. Полковникът би подхождал на всеки третокласен екшън, където всъщност и ще намерите подобна недорисувана фигура. Просто ужас в това отношение - даже в "Невидима заплаха" има повече в образите, отколкото тук. Плоско, та вдлъбнато.

Comment

gollum написа Виж мнение
              За съжаление, това не му е сефте. Понякога е по-добре да си четеш напечатаните произведения на даден автор, а не останалите му изяви... Както и да е, това няма нищо общо с филма. А основанията са му: името на планетата (често срещано, както сам посочваш; не е измислено от братята; има си самостоятелно значение далеч извън техните произведения); това че на тяхната Пандора имало джунгли, огромни животни (тахорг - което никъде не е описано кой знае колко последователно и ръкопаяк, което е нещо като гигантски рак-паяк (напълно невъзможно животно от биологична гледна точка)), някакви хуманоидни цивилизации (едните май бяха някакви "жълти маймуни", ако не ме лъже паметта) и накрая, в една ранна тяхна повест (за която имам много смътен спомен - впрочем, повечето им неща от този период са доста посредствени) има някакъв герой-биолог, който заживява сред една от хуманоидните раси. И толкова. От себе си бих добавил, че в творението на Камерон няма никаква научна достоверност (слабо ценен товар по-принцип, но все пак беше част от жанра някога) и това може също да се брои за прилика .
              Честно казано, не стига за обвинение в плагиатство. Ако стигаше, трябваше да признаем, че по-голямата част от литературата е изплагиатствана от няколко първоизточника. Плюс това и аз се съмнявам, че Камерон дори и да е чувал за братята, някога е успял да прочете тази малко известна и едва ли превеждана и издавана в САЩ повест. "Малко" надценява известността им.

Динайне, всеки има право на мнение, в някакви граници и на начин да го изказва. Предполагам.

Няколко поста по-рано пуснах този линк:

но май никой не му обърна внимание Стругацки да се нареди на опашката.

И нещо забавно

albireo написа

Comment

Не, аз го разгледах, но си помислих, че повечето посочени "вдъхновения" са значително по-добре замислени и поне притежават някаква вътрешна логика. Но, както бе посочено, това не е необходимо, когато правиш подобен филм, защото на 99% от хората подобно нещо няма да им попречи да получат удоволствие.

ПП Ако сведеш всяка история да основни структурни и функционални елементи, ще се окаже, че нямаш кой знае какво разнообразие.

Comment

Imperial написа Виж мнение

Прочее, какво 3D имате? Аз ходих на IMAX 3D и на Real-D и последното за мен лично работеше доста по-добре, вероятно заради повреденото ми зрение. В IMAX поне 1/3 от филма ми беше леко замацана, докато в Real-D едно че всичко беше много по-фокусирано и ярко, и друго, 3D ефекта беше доста по-изразен. Ще отида още веднъж нa Real-D прожекция за да се уверя.
                  Аз го гледах на IMAX-a още като дойде в Търново.
                  Досега индианското ми име беше четири очи, след филма станах шест очи.
                  Лично на мен филма ми хареса и по-точно ефектите и нивото на развитие на дигиталната техника.
                  Като сюжет и актьорска игра-боза, но в случая кой ти гледа сюжета и актьорите.
                  Имах малко проблеми в началото докато курдисам двата чифта очила, но успях
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

само не ми стана ясно защо кунчев е дървен философ. ако кунчев е дървен философ то динаин проповядва с чук в ръка.

приказките за плагиатство ми се струват малко наивни. като гледам какви конотации изхвръкват от това понятие, не че е чудно, това е исторически форум с най-много юристи на глава от населението, но хайде по-разчупено малко да се гледа на плагиатството/повлияването/заимстването/скритото и нескрито цитиране. на мен не ми пречи аватар да е заимстван откъдето си иска, стига да допълва с нещо картинката. доколкото усещам, той не я допълва, само я прави по-шарена.

нека ако ще и андора да се казва планетата, стига да носи нещо това име в съответната история. дай боже да съм дървен философ, но бях в другото крило на су. )

Comment

Хайде да оставим обидите и прочее неща настрана (Представям си Динайн в ролята на Мюнцер - подобен филм едва ли ще бъде направен). Всеки има право на мнение и едва ли трябва да се посреща с толкова силни и ненужни думи всяко излагане на такова.

Comment

Гледах филма на компютъра. Много ми хареса. (Сигурно и заради тази тема - нямах някакви свръх-очаквания.) Едно нещо обаче адски ме учуди - местните знаеха (!), че дървото може да прехвърли съзнание от едно тяло в друго. Откъде им е паднало свободно тяло, че да научат?
                        "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

pnp5q написа Виж мнение
                          Гледах филма на компютъра. Много ми хареса. (Сигурно и заради тази тема - нямах някакви свръх-очаквания.) Едно нещо обаче адски ме учуди - местните знаеха (!), че дървото може да прехвърли съзнание от едно тяло в друго. Откъде им е паднало свободно тяло, че да научат?
                          Е сигурно е имало прецедент преди това.

Иначе за филма - ставаше, даже имаше и хора, дето ревяха в залата, не се спасих от главоболието след това, но си струваше
                          A strong toun Rodez hit is,
                          The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

pnp5q написа Виж мнение
                            Гледах филма на компютъра.
                            albireo написа

Comment

Imperial написа Виж мнение

pnp5q написа Виж мнение
                              Гледах филма на компютъра.
                              Мога ли да те помоля, ако случайно не си го изтрила още, да щракнеш един скрийншот. Става дума за момента, когато пичовете отвлякоха вертолета и полковника излезе да ги стреля без маска. Един куршум удари стъклото и въпросът е дали направи дупка...

Comment

Хмм, не че ми е драго да се смееш, докат ме бичуват, но понеже въпроса назря като обществено значим... Струва ми се, че има - че и повече от една на някои кадри.
                                Първия кадър е веднага след стрелбата, втория - след като Джейк извика "Успяхме", на третия пилотката обяснява къде е аптечката (за Грейс), на четвъртия и петия - вдигат "вагоните" с камерите.
                                Attached Files
                                "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Working...
                                X