Колкото и да уважавам Стругацки, най-вероятно Cameron никога не е чувал за него. А Пандора е името на всяка втора планета във всяка втора книга/игра/филм и тн Меко казано се излага.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Аватар
Collapse
X
-
Бележка за щиковете: хората не са от вчера на тая планета. Ясно е, че са си имали вземане-даване с грамадните зверове. Затова са и грамадните ножове и щикове. Най-вероятно са импровизация.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Империал написаМеко казано се излага.
Честно казано, не стига за обвинение в плагиатство. Ако стигаше, трябваше да признаем, че по-голямата част от литературата е изплагиатствана от няколко първоизточника. Плюс това и аз се съмнявам, че Камерон дори и да е чувал за братята, някога е успял да прочете тази малко известна и едва ли превеждана и издавана в САЩ повест. "Малко" надценява известността им.
Динайне, всеки има право на мнение, в някакви граници и на начин да го изказва. Предполагам.
Comment
-
вчера гледах филма и идеите му са изтъркани и присъствали и в дурги филми - като се започне от филмите за индианци и се стигне до тези в модерната епоха. Но като начин на внушение е много добър, силно въздействащ. Тук разбира се има хора, които смятат, че е боклук и си е тяхно право, или някакви техничари дето сспорят как стрела пробива бронирано стъкло или тем подобни глупости, но това не е важно - важно е начинът по който се пресъздава, внушението, въобще като гледам мненията май има повече философи и "критици" от най-висока степен, нежели зрители.П.В.
Comment
-
Гледах филма пак - всъщност революционен не като кино-продукт, а като кино-продукция - демек - в технологично отношение. Иначе - като се замисли човек -освен куцащия и пълен със шаблони сценарий, героите са гола вода - никакво изграждане на образ като история и мотивация, а актьорите се мъчат с тях. Полковникът би подхождал на всеки третокласен екшън, където всъщност и ще намерите подобна недорисувана фигура. Просто ужас в това отношение - даже в "Невидима заплаха" има повече в образите, отколкото тук. Плоско, та вдлъбнато.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеЗа съжаление, това не му е сефте. Понякога е по-добре да си четеш напечатаните произведения на даден автор, а не останалите му изяви... Както и да е, това няма нищо общо с филма. А основанията са му: името на планетата (често срещано, както сам посочваш; не е измислено от братята; има си самостоятелно значение далеч извън техните произведения); това че на тяхната Пандора имало джунгли, огромни животни (тахорг - което никъде не е описано кой знае колко последователно и ръкопаяк, което е нещо като гигантски рак-паяк (напълно невъзможно животно от биологична гледна точка)), някакви хуманоидни цивилизации (едните май бяха някакви "жълти маймуни", ако не ме лъже паметта) и накрая, в една ранна тяхна повест (за която имам много смътен спомен - впрочем, повечето им неща от този период са доста посредствени) има някакъв герой-биолог, който заживява сред една от хуманоидните раси. И толкова. От себе си бих добавил, че в творението на Камерон няма никаква научна достоверност (слабо ценен товар по-принцип, но все пак беше част от жанра някога) и това може също да се брои за прилика .
Честно казано, не стига за обвинение в плагиатство. Ако стигаше, трябваше да признаем, че по-голямата част от литературата е изплагиатствана от няколко първоизточника. Плюс това и аз се съмнявам, че Камерон дори и да е чувал за братята, някога е успял да прочете тази малко известна и едва ли превеждана и издавана в САЩ повест. "Малко" надценява известността им.
Динайне, всеки има право на мнение, в някакви граници и на начин да го изказва. Предполагам.
Няколко поста по-рано пуснах този линк:
Imperial написа Виж мнение
И нещо забавно
albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Не, аз го разгледах, но си помислих, че повечето посочени "вдъхновения" са значително по-добре замислени и поне притежават някаква вътрешна логика. Но, както бе посочено, това не е необходимо, когато правиш подобен филм, защото на 99% от хората подобно нещо няма да им попречи да получат удоволствие.
ПП Ако сведеш всяка история да основни структурни и функционални елементи, ще се окаже, че нямаш кой знае какво разнообразие.
Comment
-
Прочее, какво 3D имате? Аз ходих на IMAX 3D и на Real-D и последното за мен лично работеше доста по-добре, вероятно заради повреденото ми зрение. В IMAX поне 1/3 от филма ми беше леко замацана, докато в Real-D едно че всичко беше много по-фокусирано и ярко, и друго, 3D ефекта беше доста по-изразен. Ще отида още веднъж нa Real-D прожекция за да се уверя.
Досега индианското ми име беше четири очи, след филма станах шест очи.
Лично на мен филма ми хареса и по-точно ефектите и нивото на развитие на дигиталната техника.
Като сюжет и актьорска игра-боза, но в случая кой ти гледа сюжета и актьорите.
Имах малко проблеми в началото докато курдисам двата чифта очила, но успяхТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
само не ми стана ясно защо кунчев е дървен философ. ако кунчев е дървен философ то динаин проповядва с чук в ръка.
приказките за плагиатство ми се струват малко наивни. като гледам какви конотации изхвръкват от това понятие, не че е чудно, това е исторически форум с най-много юристи на глава от населението, но хайде по-разчупено малко да се гледа на плагиатството/повлияването/заимстването/скритото и нескрито цитиране. на мен не ми пречи аватар да е заимстван откъдето си иска, стига да допълва с нещо картинката. доколкото усещам, той не я допълва, само я прави по-шарена.
нека ако ще и андора да се казва планетата, стига да носи нещо това име в съответната история. дай боже да съм дървен философ, но бях в другото крило на су. )
Comment
-
Гледах филма на компютъра. Много ми хареса. (Сигурно и заради тази тема - нямах някакви свръх-очаквания.) Едно нещо обаче адски ме учуди - местните знаеха (!), че дървото може да прехвърли съзнание от едно тяло в друго. Откъде им е паднало свободно тяло, че да научат?"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
pnp5q написа Виж мнениеГледах филма на компютъра. Много ми хареса. (Сигурно и заради тази тема - нямах някакви свръх-очаквания.) Едно нещо обаче адски ме учуди - местните знаеха (!), че дървото може да прехвърли съзнание от едно тяло в друго. Откъде им е паднало свободно тяло, че да научат?
Иначе за филма - ставаше, даже имаше и хора, дето ревяха в залата, не се спасих от главоболието след това, но си струвашеA strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
pnp5q написа Виж мнениеГледах филма на компютъра.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
pnp5q написа Виж мнениеГледах филма на компютъра.
Comment
-
Хмм, не че ми е драго да се смееш, докат ме бичуват, но понеже въпроса назря като обществено значим... Струва ми се, че има - че и повече от една на някои кадри.
Първия кадър е веднага след стрелбата, втория - след като Джейк извика "Успяхме", на третия пилотката обяснява къде е аптечката (за Грейс), на четвъртия и петия - вдигат "вагоните" с камерите."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
Comment