Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Аватар

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

@Голъм

Не, разбрах те много точно според това което добави. Интересува ме точно колко отдавна е било това. Защото Real-D e сравнително нова технология - http://en.wikipedia.org/wiki/Real-D и е възможно да си ходил на прожекции с по-стара технология. 3D прожекциите досега не са станали mainstream именно заради проблемите с главоболието, които са били присъщи на по-старите технологии. Иначе стереоскопични филми има от много много отдавна (буквално от зората на киното) - http://en.wikipedia.org/wiki/3-D_film . Тъй като съвременната технология позволява да се гледат дълги филми в 3D без странични ефекти (Аватар е 2 часа и половина), 3D прожекциите ще стават все по-масови.

И това си е съвсем по темата. Част от революционността на Аватар според мен е именно в това, че той е първият BFM който е правен и оптимизиран за 3D прожекция. Мисля, че е съществено до каква степен е успял по тази точка. Според бокс офиса и реакциите на "широките народни маси", тази степен е доста висока. Аватар на практика пробива пътя за 3D да стане масово. Бъди сигурен, че всички касови режисьори в момента мислят усилено дали следващия или чак по-следващия им филм ще бъде в 3D

Чисто технологично, виждам голямо нежелание тук да се осмисли "какво толкова му е революционното". Едното нововъведение е системата, която свързва реалната камера с виртуалната и позволява в реално време да се поставят актьорите във виртуалната среда, да могат лесно да взаимодействат с нея, а режисьора да може просто да обикаля на снимачната площадка и да вижда на момента какво ще излезе накрая ако завърти камерата насам или натам. Това е много по-близо до класическата идея за виртуална реалност от каквото и да е досега.

Другото нововъведение, на което май не се обръща такова внимание, но е не по-малко съществено, е новата система за "performance capture" (а не просто "motion capture" както досегашните). Тя позволява, по думите на Cameron, 95% от, ъъ, цялостната актьорска игра, да бъде дигитализирана. Как точно се измерва едно човешко изражение в проценти е отделен въпрос, но така или иначе дигиталните герои във филма са много много по-истински от всичко досега. В едното интервю, което съм пуснал в по-преден пост, Cameron го обяснява много добре. Същественото е, че в досегашните системи актьорът си върши работата и в последствие аниматорите вземат данните и следва един дълъг процес на донагласяне докато се получи задоволителен резултат. Т.е. финалния резултат е смес от актьора и аниматорите. Системата на Cameron е точно обратното. Първо се изгражда много детайлен модел на лицето на актьора с всички съществени мускули (т.е. виртуалния им еквивалент, не става дума за точна биологична симулация) като всеки от тях има "тегло", което определя колко точно се деформира кожата и колко се движат костите при активирането му. Другата част от системата е малка камера, която се носи от актьора и е монтирана така, че снима лицето му/и непрекъснато, което позволява много повече свобода и "естественост". Следва дълъг процес на донагласяне, докато стане така, че това което показва дигиталното лице на екрана в момента, в който дадения актьор го изиграе, е 100% идентично с реалното изражение. Без доизкусуряване в последствие. И от там нататък просто се снима и всичко работи естествено. След като прочетох за това / гледах филма отново и внимавах повече / осмислих, уважавението ми към Cameron нарастна много. Става дума за поставяне на актьора на първо място, за наистина сериозно усилие в посока подчиняване на технологията (сравнете филмите на Лукас или на Майкъл Бей, където е точно обратното). Не знам, аз си мисля, че всеки любител на киното трябва да се радва на такова развитие. Не е ли актьорската игра все пак това, което движи всеки филм?

Cameron определено демонстрира много по-зряло отношение към CGI отколкото всички останали до момента. Не само това, ами и в процеса на работа е поканил и Питър Джаксън, и Лукас, и Спилбърг да видят какво прави и как го прави. Цялостния ефект от всичко това ще бъде (надявам се) качествено повдигане на цялата индустрия.

Иска ми се да свършим с клишираността на сценария. Новият ми Любим Сайт на Седмицата има детайлен списък с всички клишета във филма - http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Film/Avatar и следното според мен е прекрасно обобщение:

* This movie has become very polarizing, with one group thinking that it was an excellent piece showing how humans need to care more for the environment, and the best thing since sliced bread, and another group thinking it dropped too big of an anvil on the heads of the viewers, had a flimsy plot, and poorly developed characters. Both groupss seem to agree that the special effects were spectacular, though.
    * There is a third group. Those who went to see the archetypal-plot, passable-acting, formulaic message, entertaining backstory, glorious visuals, and battle scenes the likes of which God has never seen, and were utterly satisfied.
    * What about a group that wanted the aliens to be even remotely alien instead of Native American stereotypes? They got District9.

Аз съм във втората, третата и четвъртата група едновременно.

Така че наистина, следващо мнение от типа на "гледах гадно пиратско копие снимано с камера в киното на 14" монитор на компютъра си и мисля, че е много тъп" ще трия директно. Боже, та още в началото когато "корпоративната гад" обяснява, че редкия минерал, който са отишли там да добиват, се нарича unobtanium (трудно ми беше да не се разхиля , ми беше пределно ясно точно колко оригинален ще е сюжетът. Важното обаче е че Аватар работи с клишетата толкова качествено, че са достатъчно автентични. Прочее, както се вижда в горния списък, доста от клишетата са избегнати или обърнати с главата надолу. Например финалната битка, колкото и да протестира Даниц, според мен беше много реалистична и добре обмислена, разбира се изключая най-финалния deus ex machina, който спаси сините (и който разбира се очаквах). Определено не беше ewoks vs stormtroopers. Отново да подчертая, говорим за касов фентъзи филм, знаете какви са стандартите на жанра. Аватар е на светлинни години от новите Star Wars или Transformers (бля!) например като вътрешна логика, кохерентност и пр.

Сериозна дискусия върху филмовото послание разбира се ще е на място в темата, макар че наистина не мисля, че имаме какво ново да си кажем.

Искаше ми се да пиша и за това че не става дума просто за "зрелище", а за цялостно преживяване, друг път че стана много.

AggressiveRefrain написа Виж мнение
    А хубавата графика, мога да си играя MMORPG игри от последно поколение, които по нищо не отстъпват.
    Само визуално сакат човек може да напише такава глупост.
    Last edited by Imperial; 27-12-2009, 04:39.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

AggressiveRefrain написа Виж мнение
      Това дали гледаш филма на компютър или на кино, не променя начина по който възприемаш сценария, който за мен е основен проблем.А хубавата графика, мога да си играя MMORPG игри от последно поколение, които по нищо не отстъпват.А и за мен ефектите не са най-важното в един филм.
      Не е така, образността /така предпочитам да наричам ефектите/ е много внушителна при това 3Д. Трима човека с известен опит седяхме и си бяхме глътнали езиците в първата част на филма. За сюжета въпроса е ясен...

Comment

Империал, за всичко това повече или по-малко се досетих и без още да съм гледал филма. И ако / когато сторя това (ясно е, че има смисъл само в някакво 3Д кино - по-принцип само така има смисъл да се гледат филмите,в които всепоглъщащата зрелищност е това, заради което си струва да се гледат), предполагам, че ще бъда впечатлен от тази страна на нещата - вярвам, че е направена много добре. И въобще е ясно, че това ще промени света на касовите забавления. Но, както отбелязах по-рано, това едва ли ще промени останалите типове филми (особено тези, които често ми допадат най-много), в които така или иначе рядко се влагат кой знае какви средства и компютърно-генерирано съдържание почти или никак не присъства.
        Както отбелязах, мога да се сетя за много филми (и това ще са повечето от тези, които са ми допаднали последните години), на които тази технология не може да донесе никакво предимство, ако предположим, че бъдеха създадени сега чрез нея. Разбира се, има и такива, за които важи обратното.
        Та, мисълта ми е, че реалистичността, повишаването на степента на вчувстване и съпричастие чрез подобни средства са много хубаво нещо и очевидно е, че в технологично отношение това е бъдещето на киното. Но, според мен, всичко това е само една от страните на нещата - макар и за киното визуалното, естествено, да е на първо място. Всичко това може и се постига и чрез други средства, които не се нуждаят от подобни технологии, за да се проявят, нито пък имат някаква връзка с тях. Но, предполагам, за това вече си ме разбрал.
        И да добавя: новите технологии е ясно, че ще се развиват в посока на все по-висока степен на съчетаване между виртуалното и реалното. Но това, в известен смисъл, е едно вътрешно развитие, което има смисъл най-вече за подобряване на ефекта от филмите, които разчитат основно на компютърно-генерирано съдържание. Едва ли има смисъл да напомням, че същата тази някога изобретена аналогова камера, подобрявана по един и друг начин през годините, идеално улавя всичко, което се случва пред нея, включително и играта и лицата на актьорите, без да е подпомагана от нещо друго. Те. всичко това, за което пишеш, става необходимост там, където основна роля играе компютърно-генерираното изображение.
        Кухулин по-рано в темата спомена 3Д анимационния "Беоулф" (лично на мен ми допадна, може би защото очакванията ми бяха подходящо настроени - кажи-речи най-добрата версия на легендата, на която съм попадал до момента), в който основните действащи лица са изцяло компютърно-генерирани, но "облечени" на базата на реалните актьори. Това мисля е много добър пример: подобен филм би спечелил много от въпросната революция в технологиите.
        Ще завърша с обобщение, че постът стана длъжък: въобще не оспорвам революционността на технологията, нито пък предположението, че тя ще промени из основни масовото кино. Всичко товае очевидно. Ако се съмнявам в нещо, то това е, че това е кой знае колко значима или необходима качествена промяна за самото кино, т.е. че тя по някакъв начин намалява стойността на филмите, които не разчитат и не използват компютърно-генерирано съдържание и изобразяване (ако щете, можем да ги наречем "традиционно кино"). Защото тя е другаде, както се опитах накратко да обясня.
        И още нещо: това е революция или еволюция в света на компютърно-генерираното кино (тромаво и вероятно неточно название, но ще го запазя за момента), необходима стъпка по пътя на усъвършенстването му.

ПП За 3Д киното - бяха някакви 30-40 минутни научно-популярни филмчета, които гледах в IMAX преди около 4 години, ако не ме лъже паметта.

Comment

Филмът не е хубав. Главният герой все пак е предател. На какво учат децата по дяволите... Освен това цялото оливане в специални ефекти, което явно сега е на мода ме дразни.

Comment

Е то това е класически пропаганден метод - един вид, толкова са зле нашите и толкова е велика каузата на врага, че на един добър човек не му остава друго, освен да стане предател на своите. Флмът е пълен с такива щампи.

Comment

Интересно в такъв случай какво биха помислили американците ако някой от техните войници започне да симпатизира на бунтовниците в Ирак или Афганистан. Толкова ли е различно? Е да, те не са готини лилави елфки...

Comment

Погледнете филма през очите на едно дете. Ходих да го гледам със сина си веднъж, утре-вдругиден ще ходим пак да го гледаме.

Какво, всъщност, очаквате от един филм - който и да е филм?
                Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick написа Виж мнение
                  Какво, всъщност, очаквате от един филм - който и да е филм?
                  СМИСЪЛ
                  Освен ако киното не е останало на нивото на "шедьоври",като този-

Comment

РАЗВЛЕЧЕНИЕ

Великата шаячна истина аз лично я търся другаде.
                    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Моля да не се разводнява темата.
                      albireo написа
                      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Гледам дискусията около "Аватар" и се сещам за Стенли Кубрик... Историята май наистина върви по спирала - през 1968 г. се прави това: http://www.youtube.com/watch?v=cWnmC...eature=related

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

С 1/10 от днепните технически възможности, ако не и с 1/100

Comment

Вече съм го гледал. "Принцеса Мононоке" среща "Танцуващият с вълци" в 3D. Е, и малко хеликоптерни изпълнения в стил Виетнам.

Хареса ми много. Сценарият, разбира се, не е оригинален, нито дори приемлив, ако се вгледаме по-задълбочено (силовото решение на такъв конфликт е просто нереалистично, какво пречи на хората да се върнат с 10 пъти повече войска?).

Битката и тя - биха се като селяни (по Даниц). Нищо оригинално, фронтална кавалерийска атака.

Флората и фауната ме разбиха. Това си заслужаваше гледането, не фоерверките.
                          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                          "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

И полковника.

Това, което пречи на "връщане с 10х войска" е ужасно високата цена на космическите полети. Но ще видим, ще има ли сикуъл или ще е прикуъл или нещо съвсем различно. Аз вече казах, че искам да видя The Empire Strikes Back, но нямам кооой знае какви надежди
                            albireo написа

Comment

Това с цената не може да е сериозно. Все едно презокеанските пътешествия през 16-ти век са били пропорционално по-евтини, та са се отказали, след като 1-2 кораба са потънали

Персонажите бяха наистина плоски. Двуизмерни, въпреки филма. И от самото начало няма ни най-малко съмнение кои са добри и кои - лоши. Обаче елфките - топ.
                              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                              "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа Виж мнение
                                Персонажите бяха наистина плоски. Двуизмерни, въпреки филма. И от самото начало няма ни най-малко съмнение кои са добри и кои - лоши. Обаче елфките - топ.
                                Сюжетът на филм,правен от Камерън, винаги е праволинеен,персонажите също винаги са черно-бели.В това отношение JC e особено еднообразен.Единственият му филм,който е (само донякъде) изключение,е "Бездната",която обаче "случайно" е най-големият му финансов провал

Иначе гледах "Аватар" на 3D и визуално е нещо страхотно.Историята не е нещо "революционно"(гледал съм я в няколко други филма).

Интересен момент беше използването на лъкове и стрели от страна на на'витата срещу бронираните стъкла на земните авиони,а още по-интересното беше,че стрелите ги пробиваха без проблем Джеймс нагледно ни доказа,че лъкът е не само по-екологично,но и по-скорострелно и по-ефективно оръжие от земните пушкала.

Като изключим някои дребни недоразумения, това един от тези филми,които човек трябва да гледа и за който ще си спомня дълго,след като го е гледал...

Comment

Working...
                                X