mellisa написа
Пък аз почвам византийски хроники.

) - това, което на мен не ми допадна в този роман е, че всичко бе някак твърде познато, твърде много се плъзгаше по ерудираността и нео ставяше място за почти нищо друго. А втората част на романа бе почти изцало вариация на определени средновековни митове, които така или иначе познавах и от преди. Може би ме разочарова (защото очаквах повече). Този роман ми иде като повторение, а не това е нещото, което очаквам от роман на Еко
. То между другото има една такава тенденция, поне за мен, в неговите романи - че интересността и качеството им деградират с времето ("името на розата" и "Махалото..." са върховете - "Островът..." и "Баудолино" са спад). От първият му роман към последните сякаш постепенно живецът се губи и остава ерудираността (която сама по себе си, заедно със склонността към рекомбиниране и почти вариации, е достатъчна за да бъде романът интересен).
. Общо взето съм съгласен с критиката ти - бих добавил, че и "острова на предишният ден" за мен бе също разочарование, макар и не толкова голямо, колкото "Баудолино". Въобще от "Махалото..." насам сякаш деградират способностите му да ни кара да мислим и премисляме книгите му с години след като сме ги прочели...
Всъщност не съм критик на цялото творчество на Еко, само на онова, което е написал след Махалото...Просто, ако не беше написано името на автора, никога не бих казала, че е негова книга. Романът е интересен, няма спор, но не е това, което се очаква от създателя му. Ох, не се изказвам добре, но мисля, че се разбираме
И за мен Баудолино беше леееко разочарование, наистина липсваше някак си многопластовост (поне мисловна такава, митологичната и символичната си е налице). Но пък и какво толкова се тръгнали да го разкъсваме, в крайна сметка и Еко е човек, и на него му е позволено да допуска грешки и да има слаби книги
А и какво означава слаби - четивността не е намаляла поне според мен само липсва скрития зад нея дълбок смисъл от по-ранните книги. И в тоя ред Розата аз я нареждам определено над всичко друго каквото съм чел, Махалото идва след нея. Интересно наистина какви са най-ранните му творби, например онова за дипломната работа дето беше споменато по-горе.
)) и мога да кажа едно нещо - очевидно не са романи
. Донякъде са интересни, но не бих казал, че притежават многопластовостта на романите му (както изяснихме - говорим за "Името..." и "Махалото..."). Все пак става въпрос за учебни пособия и допълнения към тях. Виж, има интересни статии (попадал съм на една-две), но в момента не мога да се сетя за нещо конкретно (докато романите му достатъчно често са в главата ми дори и без да съм ги препрочитал наскоро).
Comment