Какво четеш в момента

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • Thorn
    ветеран
    • Aug 2005
    • 7760

Да. Много ме кефи езика на историците от 19 век. Като четене на художествена литература е. И определено имат собствен поглед върху събитията.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

• Guy de Mont Ferrand
      chevalier
      • Nov 2006
      • 4570

"Стършел" на Етел Войнич. Доста добра книга и правдоподобна психологически. Въпреки може би малко прекалената патетичност...но, действително, има и такива хора, а съдбата на главния герой ми е прекалено (тавтологията е нарочно търсен ефект) позната...
      Last edited by Guy de Mont Ferrand; 30-06-2014, 16:09.
      A strong toun Rodez hit is,
      The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

• Guy de Mont Ferrand
        chevalier
        • Nov 2006
        • 4570

Thorn написа
        Да. Много ме кефи езика на историците от 19 век. Като четене на художествена литература е. И определено имат собствен поглед върху събитията.
        Ха, какво съвпадение - и аз, четейки "Стършел", си мислех досущ същото, макар и (в случая) не точно за историците
        A strong toun Rodez hit is,
        The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

• Amazon
          Нередовен
          • May 2006
          • 7016

Аз пък точно приключих "Малката Фадет" на Жорж Санд. Писана е 20-тина години преди Скарамуш и има същият богат стил на изразяване. Въобще това май си е характерно за писателите от 19-ти век. Независимо от жанра.
          This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• gollum
            фрогландец на вестконинска служба
            • Jan 2003
            • 22550

Амазон написа
            Аз пък точно приключих "Малката Фадет" на Жорж Санд. Писана е 20-тина години преди Скарамуш и има същият богат стил на изразяване. Въобще това май си е характерно за писателите от 19-ти век. Независимо от жанра.
            Хъм, Сабатини по-скоро е писател от ХХ век (роден е една година преди смъртта на Санд). За разлика от Санд. Така че "20-те години" разлика между двата романа по-скоро са 72 . Между 1849 и 1921 г.

Comment

• Imperial
              Мошенник
              • Jan 2003
              • 12066

Едно приятно разказче

albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

• Amazon
                Нередовен
                • May 2006
                • 7016

gollum написа
                Хъм, Сабатини по-скоро е писател от ХХ век (роден е една година преди смъртта на Санд). За разлика от Санд. Така че "20-те години" разлика между двата романа по-скоро са 72 . Между 1849 и 1921 г.
                Аз си мислех за "Стършел", нали Ги го спомена, а пък съм написал "Скарамуш"

Comment

• Amazon
                  Нередовен
                  • May 2006
                  • 7016

Гуин Дайър "Войната", има я в читанката. Части от нея са цитирани тук-таме във форума. То и аз я използвах днес. Горещо препоръчвам.

Comment

• Томек
                    редовен
                    • Dec 2008
                    • 181

Готина е. Не толкова историческа, колкото хуманна. Аз следя блога на Дайер, където понякога има интересни статии, но за съжаление се публикуват месец по-късно.
                    Какво зората? Ние сме Урук-хай — не спираме да се бием ни денем, ни нощем... Какво зората?

Comment

• Amazon
                      Нередовен
                      • May 2006
                      • 7016

Томек написа
                      Готина е. Не толкова историческа, колкото хуманна. Аз следя блога на Дайер, където понякога има интересни статии, но за съжаление се публикуват месец по-късно.
                      Не знаех че има блог. Може ли линк? Аз предполагах че много от хората тук са я чели, но толкова ми хареса, че реших че опреснително посочване няма да навреди. Все пак тази книга е като есенция на целият форум Бойна Слава. Малко са темите във форума, които не биха били обалгодетелствани от фактите, пък дори и изводите в книжката.
                      А автора не е нито военнолюбец, нито пацифист. Иначе не би могъл да напише толкова балансирано и пълно изследване на тема военна история. Ако под "хуманна" разбираш че автора мрази войната, ами така е. Всички истински войници мразят войната а той е войник.

Comment

• Рамбо Амадеус
                        каменоделец
                        • Jan 2003
                        • 315

Amazon написа
                        Гуин Дайър "Войната", има я в читанката. Части от нея са цитирани тук-таме във форума. То и аз я използвах днес. Горещо препоръчвам.
                        За ТВ-феновете:

Аз не задължава никого със свое мнение.
                        По-добре късно, отколкото още по-късно.

Comment

• gollum
                          фрогландец на вестконинска служба
                          • Jan 2003
                          • 22550

А, Амазоне, така вече е ясно.
                          А за книгата на Гуин Дайър - даже не бях чувал за него (камо ли за книгата му), така че благодаря и то много.

Comment

• boilad
                            ветеран
                            • Sep 2011
                            • 1249

Предполагам, че ще ти допадне (предвид склонността ти към обобщаващи анализи ). Иначе е по-скоро социо-културно изследване, макар да разглежда явлението "война" в исторически план - хронологически последователно от праисторията с камъка и тоягата до ядреното оръжие.

П. П. На мен също ми хареса, или най-малкото като четиво доста ми спореше.
                            Liberte, egalite, fraternite
                            Viva la revolution
                            Zalmoxis написа
                            Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
                            http://hristoen4ev.blogspot.com/
                            dibo написа
                            Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
                            - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

Comment

• Amazon
                              Нередовен
                              • May 2006
                              • 7016

"Волоколамското шосе" на Александър Бек. До тук много става.

Comment

• Zalmoxis
                                ветеран
                                • Nov 2007
                                • 969

Irvine Welsh - "Filth". Тоя шотландски английски просто ме отчайва.

Comment

Working...