The Golden Trade of the Moors
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво четеш в момента
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
-
Книгата на Фройд си струваше търсенето. Притежава очарованието на древен скрижал, върху който някой налуден пророк се е опитвал да излее бълнуванията си за всемира.
Прописвайки за лудост отбелязвам започването на един нездрав интерес и шумене около De Profundis на Уайлд. Старите търговски хитрости пак заработват с пълна пара. Плямпания на тема "плод на забранена любов" и "скандален текст на оскърбен гений" или "последен шедьовър, виждащ чак сега на български своето могъщо присъствие" и т.н. в този дух. Нямам илюзии относно това "как се върти света" и обичайната помия, която той бурно пръска при това си въртене. Стотина години след онзи процес, който скапва напълно Уайлд, и българската публика има възможност да удовлетвори своя глад за зрелища като се позаслуша в тези "кампании" за масово "пробутване", които осакатяват и малката надежда поне веждъж нещо голямо да се приеме достойно и без излишно говорене.
След грозотията откроявам една прекрасна нова книга по история на изкуството - Огледалото на света от Джулиан Бел. Предизвикателството да разкажеш цялата история на изкуството e достойно изпълнено, макар и чрез жертвата да се допуснат доста задъхвания/претупвания + някое и друго клише.
P.S. И нещо голямо - чакаме излизането на Хиляда плоскости от Дельоз и Гатари. Книга-екстра с всички възможни луксозни глезотийки. Да почовърка малко чувството на някои хора да си редят книги с хубави корици по библиотеките.
Comment
-
нещо, което може да ти е интересно
вчера попаднах на книгата и случайно открих, че има посвещение
съвсем оригинално е - подарък от бютор за сартр
екземплярът е принадлежал на сартр и последната му секретарка е продала много книги на книжарницата
някои страници не са разрязани
тетрадките на чоран, които се появиха на български преди около 5 години са около 1/9 от пълното издание на френски - 1000 страници.
Comment
-
Български хроники
Чета "Български хроники" на Стефан Цанев. Сега съм на втория том и ми е адски интересно - още си се смея като като се сетя как уж патриарх Фотий бил казал на император Михаил Палеолог - "Мишо ставай , изпуснахме българите". Целта която си поставя е да напише интересна история на България.
Цитирал е адски много източници. Вече минах през доста теми, които са обсъждани на този форум - броя на аспаруховата орда, ролята на цар Симеон, цар Калоян и битката при Одрин и т.н. Интересно ми е да прочета Вашето мнение за това произведение, доколко то отговаря на вашите представи за българската история.
Comment
-
- Михаил III, надявам се така да е по-добре, нямам особена дарба да помня имена.Zalmoxis написа Виж мнение
Ще потърся и ще прочета темата по моя въпрос.
Comment
-
"Шелковьiй пут" на Сергей Карцов-руски автор, бивш офицер. За войната в Афганистан-1979-1989г.http://artofwar.ru/editors/k/karcew_a_i/text_0010.shtml
Въобще този сайт отразява военното изкуство през погледа на ветераните, участващи в различните войни.Last edited by Kramer; 04-10-2009, 22:11.
Comment
-
Тези два тома ги търся поне от 2005 г. и съм обиколил доста места в София, Варна, Добрич и Бургас и резултата е нулев. Даже съм се мъчел да си я поръчам по издатели, да се свържа с Чони Чонев и пак без резултат и даже вече се примирих, че ще остана без тях, ще чакам те да дойдат при менеaiwara написа Виж мнениеНякой да има на идея от къде мога да си купя "Подводната война на Третия райх" на Чони Чонев, том 1 и том 2? Имам том 3, но предните два са с изчерпана наличност навсякъде...
Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-

ЖИВОТЪТ НА СВЕТИ ЛУИ от Жан Дьо Жоанвил
Крал Луи (1226-1270) бил канонизиран от Католическата църква поради религиозната си ревност и кръстоносно усърдие. Неговият приближен и биограф Жан дьо Жоанвил описва в спомените си общите им преживявания по време на Кръстоносния Похода в Египет и епопеята при крепостта Дамиета, като възторжено предава възхищението си от неговата забележителна личност.

Войната е лека за зрителите...
Comment
-
Благодарност!
Благодаря много за този линк. Адски интересна книга - едновременно много забавна и доста тъжна. Написана е от човек, който наистина разбира за какво става дума. Скъсява много смените ми последните няколко дни.Kramer написа Виж мнение"Шелковьiй пут" на Сергей Карцов-руски автор, бивш офицер. За войната в Афганистан-1979-1989г.http://artofwar.ru/editors/k/karcew_a_i/text_0010.shtml
Въобще този сайт отразява военното изкуство през погледа на ветераните, участващи в различните войни.
П.П. Още не съм намерил точен превод за дикобраз - какво е това животно?
Comment

Comment