Сътън - "Папството и Леванта"
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво четеш в момента
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
-
Док Холидей написаНорман Мейлър умря днес.Не 7, а 77 пъти по 7...
http://www.mathematicalanthropology.org/
Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм
Comment
-
За мен човекът е повече от тялото си, затова така го написахНе 7, а 77 пъти по 7...
http://www.mathematicalanthropology.org/
Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм
Comment
-
Въпросът е, че гледната точка "за мен" е съвсем странична когато говорим за другиго - например, за конкретен писател. От този човек и целия му живот и вътрешен свят ти се докосваш само до една-единствена страна - творчеството му. И съответно преценяваш само нея, така че ти, не познавайки "тялото му" (т.е. живота му от гледна точка на живеещия го), можеш да разсъждаваш само върху творчеството - т.е. един елемент, който без съмнение е извън тялото и личния живот на автора. Гледната ти точка е естествена за всеки страничен незапознат наблюдател. За самия човек животът е основното (в този смисъл и "тялото му"). Дори и да погледнем от някаква религиозна гледна точка (което ти правиш, но неправилно (според мен) в случая, отнасяйки душата към творчеството или към оставените информационни следи в културата), то отново нещото, което е повече от човека (или което остава "живо" след смъртта му), ще е душата му, а тя определено не е равностойна на "творчеството му" (т.е. това ще важи и за хората, които не са творци).
Да обобщя - нещото, което остава "живо" или въобще "живее" в човешката култура е информацията и в този смисъл - творчеството. Но то така или иначе живее напълно независимо от личността на автора щом веднъж стане обществено достояние (или се "запише", фиксира в паметта на обществото и цивилизацията), т.е. това не е продължение на личното съществуване на автора, независимо как мислим последното от религиозна гледна точка. Това е нещо ново и различно, което се е отделило от съществуването на автора си още когато е било "родено", т.е. далеч преди смъртта му и оттогава си съществува отделно. Затова и няма никакво значение как мислиш човека (като повече или по-малко от тялото му) за този въпрос.
Comment
Comment