Annual Academy Awards

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • Amazon
    Нередовен
    • May 2006
    • 7016

кало написа
    Филмът е глупав и скучен, според мен.
    Ами да, всеки си има мнение. Нали за това е изкуство. Иначе и аз написах че филма е прекалено разтеглен. Не ми беше скучен но към краят вече започнах да се почесвам. Не знам как бих издържал ако го гледах на кино, а не от канапето вкъщи с чаша в ръка
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Кухулин
      ветеран
      • Nov 2006
      • 12515

Amazon написа
      Не знам как бих издържал ако го гледах на кино, а не от канапето вкъщи с чаша в ръка
      Аз го гледах два пъти - първия път от торентите с чаша в ръка и мезета пред монитора, а втория път на кино именно заради детайлите - камера, ефекти, осветление и пейзажи. Еми невероятно е, не скучах нито минута. А пък индианците че бяха малоумни - еми малоумни бяха. Индианци. Кво да ги прайш

ПП Лично аз предпочитам играта на Том Харди в тоя филм. Много беше зъл.

Comment

• Guy de Mont Ferrand
        chevalier
        • Nov 2006
        • 4570

Ми филмчето според мене го бива, но можеше и по-добре. "Можеше и по-добре" с някак си по-малко иновативност и, както Амазон спомена по-горе, прекалено е разтеглен. Имам чувството, че американците са почнали да страдат от комплекс по отношение на европейските "мълчаливи" филми и The Revenant е поредният "венец" и доказтаелство за това. Но, nigga please, не става въпрос за съвременна deep psychological драма, а за филм за траперите от епохата преди Дивият запад да бъде завладян!

От друга страна, може би има нещо по-специално за американците в траперската самотия и затова и Зелазни се е спрял на същата история навремето - като си говорим за дълбокия психологичен shit...

Има много нелогични неща в действието, това не ми допадна, можеше да има по-голямо съсредоточаване и обяснение на това защо траперът прави това или онова... Тоя Ди Каприо беше като виетнамец или хлебарка бре - нема умиране, ей, чак накрая сам го хвана оня подляга! А индианците от друга страна...капят кат' му'и, предполагам, че това е една от причините, поради които на Черния вълк не му е харесал филма

Много ми хареса началната сцена, ей така съм си представял сраженията между траперите и индианците в "хомъците" на Флорида в "Оцеола", макар че ставаше въпрос, разбира се, за Монтана или изобщо там Севера: Уайоминг? Забравил съм, но племената и историческите топоси бяха северни. Но Майн Рид, струва ми се, е бил военен, и това най-добре си личи в "Оцеола", т.е. сцената на сражението е добра. За съжаление, нищо подобно не идва след нея; горе-долу само "много кадри" и "мечката"...
        A strong toun Rodez hit is,
        The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

• Blackwolf
          редовен
          • Mar 2013
          • 249

Точно индианския момент е нелеп до малоумие... Сраженията с индианците са пълен смех. Не искам да го анализирам от историческа гледна точка (макар че това е форум за военна история и би следвало именно това да вълнува участниците), като общо взето фактологията е ясна. както за нападението, неговите резултати, последвалата Arikara war (за която писах преди време в съответната тема), знае се и какво прави Глас след раняването си.

Като цяло битките с индианците са крайно нереалистични - индианците от равнините не воюват по този начин. А и като се вземе предвид, че нещата се случват през лятото все пак (юли-септември) цялостната драма е смешна... А и след м. август арикара бягат доста на юг и остават там ок. 3 години. Освен това Глас го откриват сиукси, лекуват раните му и му помагат да стигне до форт Кайова.
          По принцип "индианските дитирамби и мъдрости дето разтеглят" не са индиански. Някакви измишльотини, изсмукани от пръстите.
          Въобще цялата история с дъщерята на вожда и пр. - пълна глупост. Абсолютно недостоверно от историко-културна гледна точка, както по принцип и практически всичко, свързано с индианските действия в този смехотворен филм.

Като цяло имаше нелепости при техниките за оцеляване, а Хю Глас е бил запознат с оцеляването в "уилдърнесите" - живял е 4 год. при поуните.
          Дали малкият все още Джим "Одеалото" Бриджър (по-късно самият той легендарна фигура от Запада) е бил един от двамата, които остават в него не е ясно. Повечето биографи на Бриджър отричат това. А другия, Андерсън, след случката постъпва в армията и Глас няма какво да му направи... За посегателство над военнослужещ тогава бесят.

Така или иначе 10 год. след описаните събития Глас все пак е убит от арикара върху леда на Мисури заедно с още двама.

Comment

• Dinain
            Платен агент на злото
            • Jan 2006
            • 14111

На мен филмът ми хареса, макар и прекаленичко разтеглен. Но не може да бие онзи безкраен локум "Hateful 8". Целят се в Оскарите, то е очевидно.
            Най-много ми хареса, че въпреки че е суров, нямаше добри и лоши (беше споменато) - просто хора, които се опитват да оцелеят.
            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
            "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

• Николай
              ветеран
              • Dec 2004
              • 770

Blackwolf написа
              Точно индианския момент е нелеп до малоумие... Сраженията с индианците са пълен смех. Не искам да го анализирам от историческа гледна точка (макар че това е форум за военна история и би следвало именно това да вълнува участниците), като общо взето фактологията е ясна. както за нападението, неговите резултати, последвалата Arikara war (за която писах преди време в съответната тема), знае се и какво прави Глас след раняването си.

Като цяло битките с индианците са крайно нереалистични - индианците от равнините не воюват по този начин. А и като се вземе предвид, че нещата се случват през лятото все пак (юли-септември) цялостната драма е смешна... А и след м. август арикара бягат доста на юг и остават там ок. 3 години. Освен това Глас го откриват сиукси, лекуват раните му и му помагат да стигне до форт Кайова.
              По принцип "индианските дитирамби и мъдрости дето разтеглят" не са индиански. Някакви измишльотини, изсмукани от пръстите.
              Въобще цялата история с дъщерята на вожда и пр. - пълна глупост. Абсолютно недостоверно от историко-културна гледна точка, както по принцип и практически всичко, свързано с индианските действия в този смехотворен филм.

Като цяло имаше нелепости при техниките за оцеляване, а Хю Глас е бил запознат с оцеляването в "уилдърнесите" - живял е 4 год. при поуните.
              Дали малкият все още Джим "Одеалото" Бриджър (по-късно самият той легендарна фигура от Запада) е бил един от двамата, които остават в него не е ясно. Повечето биографи на Бриджър отричат това. А другия, Андерсън, след случката постъпва в армията и Глас няма какво да му направи... За посегателство над военнослужещ тогава бесят.

Така или иначе 10 год. след описаните събития Глас все пак е убит от арикара върху леда на Мисури заедно с още двама.
              Между другото в Щатите ми беше попаднала една книга за живота на Джим Бриджър. Не помня автора, нито заглавието. Там се твърдеше, че по-скоро е бил от останалите с Глас, и после когато Глас го е намерил в един форт, не помня дали беше Кайова, са се сдобрили. Бриджър е бил страхотен майтапчия - обичал да се шегува с грийнхорните като им разправял как веднъж команчи го подгонили и го заклещили на ръба на Гранд Каньон. Той цял месец се отбранявал сам срещу хиляди команчи и накрая като свършил патроните...тук внезапно спирал да говори и мълчал тежко. "И какво стана после, мистър Бриджър?" - питали го с нетърпение. "Е, какво може да стане...Убиха ме..."
              В географската литература също е име - смята се, че е първият бял доказано видял Голямото солено езеро. И го сметнал за залив на Тихия океан
              Във филма в началната битка някак доста бързо стреляха с кремъклийките. И на моменти не се виждаше да презареждат...

Comment

• Кухулин
                ветеран
                • Nov 2006
                • 12515

Dinain написа
                Но не може да бие онзи безкраен локум "Hateful 8".
                Е скучен ли ти беше? Аз от началото до края буквално преливах от кеф

Comment

• Dinain
                  Платен агент на злото
                  • Jan 2006
                  • 14111

Кой от двата филма имаш предвид?

Comment

• Кухулин
                    ветеран
                    • Nov 2006
                    • 12515

Безкрайния локум H8

Comment

• Blackwolf
                      редовен
                      • Mar 2013
                      • 249

Николай написа
                      Между другото в Щатите ми беше попаднала една книга за живота на Джим Бриджър. Не помня автора, нито заглавието. Там се твърдеше, че по-скоро е бил от останалите с Глас, и после когато Глас го е намерил в един форт, не помня дали беше Кайова, са се сдобрили.

Да не е тази, на Стенли Вестал? Аз имам нея. То за Бриджър има няколко книги (може и 10-ина да са), много повече, отколкото за Глас. Той си е легенда на Запада.
                      Всъщност по време на случката с Глас той е бил момче на 16 годи.

Впрочем по време на тази експедиця, наред с Хю Глас в "стотицата на Ашли" са били все знаменити впоследствие хора - Томас "Бракен хенд" Фицпатрик, прочутия черен маунтинмен Джим "Магическото теле" Бекуърт, Джедадая Смит, Уил Саблет...
                      Трябва да кажа, че в битката с арикара Джедадая Смит изиграва много съществена роля, като той е един от хората, които организират отбраната.

Всъщност нещата започват съвсем прозаично - Ашли с 40 човека започват да пазарят от арикара коне и 200 бизонови кожи. На третия ден от търговията става разправия, арикара си прибират конете и кой е почнал да стреля първи не е ясно. По време на търговията присъстват трима вождове на арикара, двама приканват хората си да нападат, а третия през цялото време се мъчи да спре патакламата и вика в смисъл "Чекайте, момчета, не мой с лошо!"...
                      Естествено, арикара нямат особено загуби - по принцип индианците ако не са продължавали битка ако имат повече от 3-4 убити (стига да има как да се оттеглят).
                      От траперите са убити 12 човека, останалите се качват на ладиите, предвижват се и на едно удобно място правят от лодките и трупи нещо като укрепление.
                      Джед Смит е този, кото отива до Сейнт Луис и вика на помощ полк Левенуърт. И след като арикара бягат надолу в Небраска при братовчедите си скиди (вълчите поуни). Така че в ранната есен Хю Глас няма кой да го гони...

Разговарях с хора, които се експерти по Стария Запад, особено по облеклото - във филма е много недостоверно. Хеле па индианците бяха направени като някакви орки...

За мене филма е пълен провал. А кинематографично според мен е търсено абсолютно самоцелно мрачното, кървавото, чернотията - и като визия, образ, и като сюжет. Което е прекалено и стои изкуствено.

Comment

• Amazon
                        Нередовен
                        • May 2006
                        • 7016

Ето какво пише самият Глас за това кой е започнал битката. Писмото е до родителите на един от убитите:

Dr Sir: My painful duty it is to tell you of the death of your son who befell at the hands of the Indians 2nd June in the early morning. He died a little while after he was shot and asked me to inform you of his sad fate.

We brought him to the ship when he soon died. Mr. Smith a young man of our company made a powerful prayer who moved us all greatly and I am persuaded John died in peace. His body we buried with others near this camp and marked the grave with a log. His things we will send to you. The savages are greatly treacherous.

We traded with them as friends but after a great storm of rain and thunder they came at us before light and many were hurt. I myself was shot in the leg. Master Ashley is bound to stay in these parts till the traitors are rightly punished. Yr Obt Svt Hugh Glass
                        В резюме, индианците с които мирно са търгували са ги нападнали. Нападнали са ги преди разсъмване по време на гръмотевична буря. Глас нарича индианците предатели и казва че господарят Ашли (генерал Хенри Ашли, ръководителят на експедицията и организатор на начинанието - бел. моя) е решен да остане и жестоко да накаже предателите.

Снимка на Арикара от 1908-ма:

Click image for larger version

Name:	570px-Bear's_Belly_by_Edward_Curtis,_1908.jpg
Views:	1
Size:	70.6 КБ
ID:	552860

И Бриджър:

Click image for larger version

Name:	Jim_Bridger.jpg
Views:	1
Size:	29.4 КБ
ID:	552861
                        Last edited by Amazon; 25-02-2016, 19:25.
                        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Dinain
                          Платен агент на злото
                          • Jan 2006
                          • 14111

Кухулин написа
                          Безкрайния локум H8
                          На моменти наистина ми беше скучен, доста моменти. После и самоцелно насилие, което седеше като съшито с бели конци, само за да шокира (за ретроспекцията на С. Джексън говоря). Според мен Тарантино бавно, но сигурно се изчерпва и залязва - вече краде с пълни шепи от себе си, освен това се олива в собственото си внушено величие. "Джанго" например ми хареса много повече от този локум, който спокойно можеше да час и половина вместо 3. И това даже била театралната версия, пълната била 3 часа и 20 минути!

Comment

• Кухулин
                            ветеран
                            • Nov 2006
                            • 12515

Хм, другото мога да разбера, но "съшито с бели конци"... сцената имаше перфектен тайминг и интензивност, идеално се вписваше в сценария. Отгоре на всичко градираше което я доведе до закономерен резултат.

Иначе Джанго също е страхотен филм, няма спор.

Comment

• Dinain
                              Платен агент на злото
                              • Jan 2006
                              • 14111

За мен беше напълно излишно, това че му лапал... , но - въпрос на вкус. Както и да го разправя на бащата на въпросния в стая пълна с въоръжени мъже - въобще не се връзва с представата за препатили ветерани, които са мега-предпазливи и подозрителни; и въобще нелогично от гледна точка на всякакъв здрав разум. Затова ми стоеше насилено и излишно, самоцелно, просто щото трябва всички да са лоши.

Comment

• Кухулин
                                ветеран
                                • Nov 2006
                                • 12515

Dinain написа
                                нелогично от гледна точка на всякакъв здрав разум
                                А как иначе да го провокира?

Comment

Working...