Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Добри филми (не на военна или историческа тематика)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

едно е абстрахиране от реализма, друго е откровените глупости.
    А китайсктие филми са си антигравитационни и си се знае че са такива...това е жанра. докато тия са се опитвали екшън да правят...
    Ето аз не дребнея че като си се кечиха в пустиня в началот на филма...и изведнъж почнаха да се спускат по някакви жици в жубава гора...че после и пълноводна река се появи и всякакви други екстри неподхождащи на началните сцени по никакъв начин

Comment

Кухулин, не ме разбирай погрешно - въобще не мисля, че тези филми са "добри": напротив, те са си боклук. Но аз понякога си отделям време и за такива неща - ако успея да им се изкефя както навремето, де. Ясно е, че нищо в тях не е добро - онези навремето също не бяха добри.

Именно, Гоги, това в китайските (корейски, японски (някои) и какви ли не други) си е част от "картината на света" и точно по този начин го приемам и съвсем не ми пречи - както магията в някоя приказка .
      Съгласен съм, че в екшъните би трябвало да е различно, но аз просто ги разделям на два различни типа, на които се кефя по различни причини (като съм забелязал, че "кефенето" е именно според това доколко добре се придържат към канона на съответния клон на жанра). Единият тип са "реалистични" военни филми, т.е. към тях аз подхождам със съответните очаквания и когато те не са посрещнати това ме дразни. При тях "летвата" е много по-високо. Докато вторият тип (тези): в тях никога не е имало реализъм от каквато и да е проба - те са като комиксите със супер-герои или саягите за 007: нереалистични приказки. "Летвата" е много ниско - не очаквам актьорска игра (е, приятно съм изненадан ако я има) или дори двуизмерни образи (развитие на героите пък - съвсем). Важно е да има много обратни, гърмежи и димове, пуцане и всички клишета. Т.е. това си е преживяване на ниво прогимназия. Не едобро кино пи никакъв стандарт, но все пак в рамките на самия жанр има "добри" филми (добре направени) и средни или пък откровено слаби. Въпросъният филм (първата част, де) си е общо взето по този канон и е сравнително добре направен, извика у мен съответните носталгични нотки. Но въобще не бих го наредил до повечето от филмите, зда които пиша (или чета) в тази тема (т.е. реално добро кино).

Comment

Всички тия актьори, като Сталоун, Шварценегер и т.н. са си все пак актьори, които са израснали през 80те. И зрителската аудитория, която навремето е харесвала техните филми, все още си я има. Така че - защо да не направят нещо такова зрелищно, като реквием един вид Аз поне така го възприемам. А че ще има героизъм и нереалистични сцени ... ами нормално, такъв си е жанрът все пак. Ако се върнем към един от класическите филми от онова време - "Commando", с Шварценегер - поне първата част на "Expendables" е точно в този стил, но е по-добро скорена, като за екшън. И ако човек не търси нещо друго, а е харесвал ония филми тогава - сигурно ще му хареса и този.
        Сталоун е на 66, Шварценегер - на 65. Тоест, този екшън може и да им е последен
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа Виж мнение
          Сталоун е на 66, Шварценегер - на 65. Тоест, този екшън може и да им е последен
          Аха, и това което Арни прави в Командо и нормално за неговата възраст и форма, изглежда смешно сега за човек на неговата възраст и форма.
          Брус Уйлис би могъл да опраив филма...ако последният не беше творение на Сталоун който естестиси иска да се покаже ч еоще може...впрочем за фторият с аму опраивли лицето и не стои на такив агнусни буци...чак странно.
          Иначе за 80-те, да бяха направили нещо като Умирай Трудно, и ексщъм, и игра, и хумор, и дори сценарий, всичко си има, 'ма не...как да е първото беше боза на границат ана поносимото, второто е далеч отвъд тази граница...и малкото смисъл дето го имаше в първото е заминала....RED също се въртеше около актьор в тази възрастова група, но по някаква случайност е доста читав филм....

Comment

messire Woland написа Виж мнение
            Шварценегер - на 65. Тоест, този екшън може и да им е последен
            пропуснах да вмета- няма да е последен, Шварценегер има още един, вчера му гледъх трейлъра....някакъв шерифски.

Comment

Ама колко виртуално време му отделихме на тозифилм, а? Не мисля че си заслужава, особено в тази тема.
              Аз последните няколко дни гледах няколко различни филма (май почти всичките - стари), които мисля че попадат в темата:

два на Уес Андерсън (почнал съм му нещо като мини-кинопанорама):
              "The Life Aquatic with Steve Zissou" (много ми хареса)
              и "The Darjeeling Limited" (по своему също добър филм)
              сега май последния му филм чака ред за гледане - "Moonrise kingdom", изглежда доста обещаващ.

Сега гледах и един филм, който ми допадна (малко по в линията на приключенско-приказните от "старата школа"), пропуснал съм го навремето - "High road to china".

ПП В събота пък снещо бях в насторение за Годар и изгледах цели три негови филма, котио съм гледал и преди, де: "Без дъх", "Лудия Пиеро" и "Le petit soldat".
              RED също се въртеше около актьор в тази възрастова група, но по някаква случайност е доста читав филм....
              Да, този беше направен с повече хумор, някак по а ла "пенсионирани варваски герои" (в стила на Пратчет).

Comment

А относно приликите с книгата "Кучетата на войната", или по-точно - с реда на събитията там (който иска да сравнява):
                - в книгата неизвестен тип намери и плати на шеф на група наемници да очистят шеф на тираничен режим;
                - въпросният наемник отива до съответната държава със самолет, има си известния ядове на митницата;
                - намира си местен помагач;
                - има сблъсък с някакъв местен войник и го убива (във филма - естествено - с камион войници, че как инак);
                - има щурм с избиване на по-голямата част от местната армия;
                - и накрая - смяна на властта.
                А, щях да забравя - имат си сблъсък с други наемници, които също се опитват да взимат контракти за такива действия, в които също ако не греша загиваше тоя-оня.
                С тая разбира се особеност, че всичко в книгата, при преминаването му във филма, е било умножено поне по 10
                Тоест, прилики има, но вероятно все пак те са случайни, съвпадения, които се случват главно заради самия жанр и изискваната от него простота на замисъла и изпълнението.
                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Може да сме чели различни книги, но в моята нещата са доста по-различни

Comment

Хора, това с наемниците и свалянето на някой мини-диктатор е сюжет на не един филм, книга или компютърна игра, сигурен съм че сте го забелязали. А, Гога, да се гледа възрастта на актьорите е меко казано абсурдно - сещам се за Чарлс Бронсън и поредицата му Death Wish, дето в последния филм беше към 75 и пак пребиваше лошите, дето са 3 пъти по-млади - обаче се вземаше на сериозно, за разлика от пародията, която се обсъжда тук.
                    Наум идват безброй "нереалистични" моменти -примерно и в двата филма Сталоун е решил, че ще е яко да стреля с пистолета си, запъвайки ударника с длан след всеки изтрел, все едно е каубой в 19-и век - но това няма значение, целта на киното не е да бъде "реалистично", а да забавлява.
                    Мисля, че Копърфилд беше казал "Хората искат да бъдат лъгани, но да бъдат лъгани красиво!".
                    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа Виж мнение
                      но да бъдат лъгани красиво!".
                      Aчик де, красиво, а това е гротеско...иначе момента със сингъл екшън пистолета го бях забравил.
                      Ето и китайските антигравитационни филми са "лъжи" ама красиви....колкото до възраста, Чък Норис май е най-дърт от тях, но изглеждаше прилично....
                      колкото до забавата- какво да забавлява във филм който няма фабува и се състои само в стрелба при това лошите май никогане оцелват?
                      Как да е, аз чакам да излезне хензъл И гретел

Comment

Как да е, аз чакам да излезне хензъл И гретел
                        Което е същата работа, но се надяваме на още повече пуцане, кълцане и спец-ефекти . едва ли ще има актьорска игра, сюжет или въобще нещо друго. Обаче аз също ще го гледам най-вероятно точно заради тези неща- дъвка за окото, нищо повече.

Comment

The Village (2004)

ALTERNATIVE DOMAIN: ZAMUNDA.CH | Замунда - най-голямата българска peer 2 peer общност. Социална мрежа за споделяне на информация и забавление.

Голяма работа е тоя Шаямалан, нищо че снима и емблематични бози. Тук не е спестил талант. Резултата е впечатляващ.

Comment

gollum написа Виж мнение
                            сега май последния му филм чака ред за гледане - "Moonrise kingdom", изглежда доста обещаващ.
                            Страхотен филм, няма слабо място.

Comment

The Cabin in the Woods (2011)

ALTERNATIVE DOMAIN: ZAMUNDA.CH | Замунда - най-голямата българска peer 2 peer общност. Социална мрежа за споделяне на информация и забавление.

Забавен филм Полу-ужас, полу-комедия, но в крайна сметка работи много добре.

Comment

Carne Tremula, La mala educacion, Hable con ella - любими от Алмодовар

Comment

Working...
                                X