Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Добри филми (не на военна или историческа тематика)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts


    Отначало мислех че си се объркал с един британски сериал, но той е от по-късни времена.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

    (Richard III - William Shakespeare)

    Comment


      [QUOTE=bukvite]
      Imperial написа
      се сетих как доктора през цялото време на битката, блъскаше една картина в стената, мислейки я за прозорец
      Тия дни в работата си говорихме точно за този филм и аз точно за същия епизод се сетих
      Класа. И Култ. Дивно дивно филмче беше

      Imperial написа
      Не доктора ами онзи другия, страхливия.
      Точно така, Трелони беше... :sm113:
      Last edited by albireo; 21-01-2007, 12:23. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
      Recalibrating my lack of faith in humanity...

      https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

      Comment


        gollum написа
        Е, радвам се, че ти е харесал . И на мен най-много ми допадна Анет Бенинг и бих казал, че нейният вариант е донякъде по-близък до това, което си представях, четейки книгата, отколкото този на Глен Клоуз, която е много добра и в тази роля включително, но все пак не е толкова подходяща - някак Ант Бенинг по-добре съчетаваше нещата. Това между другото ми напомни "Лъвът през зимата" и "Хенри ²²" и съответно Катрин Хепбърн и пак Глен Клоуз чоткъдето и дойде напомнянето) - и двете правят много добри версии на една и съща роля, както впрочем е и с ролята на Хенри ²² пак в двата филма .
        Малкович е по-добър от Фърт, което не е чудно, но мисля, че все пак Фърт става в ролята, макар че би могла да се реализира и по-добре. Доколкото мога да преценя, Фърт е типажен актьор и става за определен тесен тип роли, но точно тази май не уцелва типажа му.
        Ханс написа
        Гледах Валмон и трябва да призная, че съвсем не е лош. Доста време е минало откакто съм гледал "Опасни връзки" и ще ми е трудно да направя директно сравнение. И двата ги харесвам, но по различни причини. Във Валмон харесах изпълнението на Анет Бенинг, това на Глен Клоуз е също много добро и съвършено несравнимо.
        Малкович определено ми харесва много повече от Колин Фърт, който според мен е и голямата дупка при Форман. Отделно, че името е избрано неподходящо(центъра определено не е върху Валмон), но това отдавам на закъснението спрямо "Опасни връзки".
        Колин Фърт е класически красавец, който освен да хубавее по екрана, друго не може да прави. Ако си актриса - върви, макар и тогава това да не е достатъчно, но за него - не, още повече че образът на Валмон е не на красавец, а на почти насилствен съблазнител.
        Пропускате и Ума Търман и най-запомнящатата се сцена от филма - тази с писмото върху гърба й. Между другото, това го няма в кингата, режисьорска хрумка, но много удачна и съвсем в духа на историята.

        Comment


          М`да, права си. Мисълта ми бе, че е подобно на украшение и за определени неща става (а работата на режисьора е точно такава - да подбере вярното нещо за там, където става, казано най-общо ). Да речем, бая отдавна мисля него бях гледал в един от вариантите на филм по "Гордост и предразсъдъци" и мисля, че си беше на мястото.
          Вярно че пропуснахме Ума Търман, но все пак ролята й не е нещо особено. Дори бих казал, че в някои отношения актрисата, която изпълняваше същата роля във "Валмон" (не й знам името) бе по-подходяща за ролята. Още повече смятам това за някои други от поддържащите роли - да речем кавалер Д`Ансини (дано съм го написал вярно) във "Валмон" е значително по-добър от другия. Смятам същото и по отношение на прокуроршата във "Валмон".

          Comment


            В острова на съкровищата обаче мен най-много ме кефят "моралните" песнички ....

            "МинЗдрав прдупреждает! А колумб ни в чем не виноват!"

            "От похмелья, сэры, будете Вы серы! И не рад вам будет целый белый свет!
            Будет враг доволен - вы уже не воин, раз в руках играют шпага и мушкет!"

            "С рождения Боби пай-мальчиком был ... Хороший мальчик!
            Имел Боби хоби - он деньги любил .. человек наш!
            Любил и копил ... молодец!

            Деньги деньги дребеденьги,
            позабыв покой и лень,
            делай деньги, делай деньги,
            а остальное все дребебедень!"
            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

            请您死在地狱般的阵痛
            [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
            きさまはしんでくださいませんか
            [kisamawa shinde kudasaimasenka]

            Comment


              А, Крылов, трябва да ти дам дискчета да ми го запишеш това филмеч - навремето много му се кефех.

              Comment


                gollum написа
                Гледах го това филмче, но като човек отнасящ се към киното предимно като към забавление, трябва да отбележа, че ставаше за гледане и без да е нещо особено, според мен не е и кой знае колко зле. .

                Здрава експлоатация на темата за фокусниците ... Току що гледах "Престиж" /на голям екран/ и ми се струва , че е по-добър от "Илюзиониста"...

                Comment


                  Преди малко завърших гледането на "Сиви души". Френски филм, както разбирам екранизация по едноименен роман.

                  Силно ме впечатли. Две убийства - на момиче и момиченце - в малко френско градче, досами фронтовата линия на ПСВ. Не иде реч за английски стил на криминален разказ, където възела се затяга около разкриването, около разнищването на престъплението. Разкритие няма, или поне не явно, въобще то сякаш остава встрани. Подход по скоро руски, гледката на разяждането от смъртта, лутането на фигури, които знаят и не го крият, които (не)изкупват. Брънките на жестовете раждат сенки, движени от любопитството и играта, раждащи (преимуществено) надвисналото усещане за тиха смърт. И всичко под постоянният тътен на оръдията и колоните от войници, вървящи към фронта...

                  Много ми допадна и играта на актьора Жан-Пиер Мариел, изиграл един от главните герои - местният 'обществен прокурор'.

                  Comment


                    вчера гледах The Big Kahuna. Когато напиша нещо за него, като впечатления на един зрител - ще го пусна тук примерно.
                    Снощи свалих Ана Каренина със... Софи Марсо. Това трябва да е някакъв майтап, щото филмът е около час и 40 мин. Обичам Софи Марсо, ама мисля, че тоя филм няма да струва и даже ще е боклук. Последните работи, които се каня да гледам или съм гледал са
                    Шофьор на такси /за кой ли път вече/ United States of Leland, A fistful of dollars, две-три неща на уди алън, american beauty, 2-3 Неща от по-известните на хичкок, че него за всичкия тия години доста го пренебрегвах. The prestige и Illusionist, играта на играчките и още десетина неща, които ме мързи да изброявам, но определено си заслужават усилието...
                    някой друг път.

                    Comment


                      О, навремето "The Big Kahuna" ми хареса много. Макар че то по-скоро е телевизионна пиеса, отколкото филм. Макар че ми е интересно какво може да се напише за него.

                      Comment


                        Два филма, които искам да представя. Единият го гледах наскоро, другият - преди години и отново вчера.

                        "Sexy beast"


                        Нямам представа защо са избрали това заглавие, но филмът е много добър. Бившият гангстер Гал се е оттеглил с жена си на испанското крайбрежие и иска само да го оставят на мира. Бившият му партньор (или шеф, не помня) Дон Логан, в ролята Бен Кингсли, се появява и му предлага да участва в още един обир. Гал се опъва, а Логан няма намерение да се върне в Англия сам, след като е обявил че Гал ще е част от неговия "personally hand-picked crew".
                        Макар и да преиграва на 1-2 места, Кинсли е невероятен, както и големия шеф - Теди Бас, игран от Иън Макшейн. Филмът твърде много напомня театрална постановка - много силна игра, малко или никакво насилие.

                        "Children of men"

                        Този филм е получил 8.2/10 на ИМДБ, но аз не бих му дал повече от 6.5. Чак причина за такива превъзнасяния не намерих. Добър screenplay (това кинематография ли се превежда?), някои екшън сцени бяха превъзходно заснети, включително 2 преследвания с коли и една градска батална сцена. Клив Оуен и Майкъл Кейн дават обичайното ниво на игра, но нищо невероятно. Дотук свършват плюсовете на филма. Недостатъците, за съжаление, ги засенчват напълно - например няколко огромни дупки в сюжета (Защо все пак хората не могат да раждат? Дори да приемем че такова нещо е възможно да се случи и то изведнъж. Каква е тази организация Human Project и защо точно тя ще се погрижи най-добре за бебето и т.н.?) и клишираният край. Средна ръка филм на тематика "след апокалипсиса".
                        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                        "But I know none, and therefore am no beast."

                        (Richard III - William Shakespeare)

                        Comment


                          "Children of men"
                          Ми screenplay май се използва вместо сценарий. Не съм съвсем сигурен, може би има нюанс в посока на театралност! Все тая, не е кинематография.
                          Иначе филма е безобразно слаб. Като гледам реакциите и си мисля, че съм гледал нещо друго.
                          Ами като за начало сценарият си е слаб. Не защото има дупки, те не са съществени от негова гледна точка, даже напротив - пдочертават го. Глупости говоря... както винаги. Клайв прави поредната си роля с изразителност близка до тази на Капарзо, да де Вин Дизел. Другите са по-зле от него. Онези преследвания, за които иде реч при Динайн са много зле. Градската бойна сцена е относително прилична. Или е с много добър монтаж, или са я снимали в един кадър, ефекта е добър. За такова нещо не си струва да гледаш цял филм. А ако си решил нека да е оная руска простотия дето е в един дубъл от 100 минути. И Сталин би завидял на проекта.
                          Та така де, дразнещото във филма е пропагандата. Ма много ефтина ве. Много. Прасето беше готино, сетих се за Флойд. Другото готино бяха шествията. Третото готино беше краят, не финала, това че свърши.

                          "The Big Kahuna" и аз го харесвам. Ама то може да е и защото харесвам Кевин Спейси. Пък може и да не е само за туй. Голъм, аз все ти споменавам за "Swimming with Sharks", даже сигурно съм писал няколко пъти. Много съм досаден.

                          Шумни екранизации не обичам. Особено по именити произведения. Гледал съм някакви стари Ани, не ми хванаха окото. Гледах някакъв "Панаир на суетата"*, нов. Имаше някакъв потенциал, но страдаше от слаба игра и много голяма липса на време. Орязването бе пълно и не много оправдано. Иначе беше заснет добре. Джеймс Пюрфой също стоеше добре като Роудън.
                          За Уди Алън май съм писал вече. Поне за "Match Point". Иначе "Anything Else" става от по-новите. "Мелинда и Мелинда" е с готина идея, но слабо изпълнение. "Куршуми над Бродуей" ми се хареса много като го гледах. Третият много добър е "Love and Death", даже се бях зачудил дали да не плесна няколко цитата след едно изказване на Голъм в темата "Идиот Кутузов". Тази тема трябва да се чете само след гледане на филма. Глупости тази тема изобщо не трябва да се чете.
                          Друго готино на Алън е една реклама от "Бананас". "Манхатън". "Crimes and Misdemeanors" по-слаба версия на "Match Point". "Annie Hall" става за депресирани хорта.
                          Хичкок нещо не съм му фен, почти не съм го и гледал де. Нещо и не мисля да работя в тази насока.
                          "The Рrestige" и "Illusionist", ми нещо не ме убедиха в достойнствата си, по-точно в наличието на последните. Абе не че единия не е много готино заснет, а другият не чак толкова посредствен, но май очаквах повече. Стандартна моя грешка.
                          Почти съм сигурен, че тук някъде съм писал за "Laberinto del Fauno", но нещо не го откривам. Няма да бързам да обвинявам модераторите. и без това съм им задължен.
                          За "Paris Je T Aime" не мога да пиша. Искам ми се но не мога както заслужава.

                          А да, явно съм по зле отколкото си мислех. Седнах да пиша защото това заглавие на темата е вече толкова силно разминаващо се със съдържанието, че чак е обидно. Известно време се чудих дали да не отворя нова тема, но се отказах. Сега се чудя дали да не се преименува или от някъде да се отдели като самостоятелна тема. Нещо от сорта на "Филми" или каквото е там подходящо.

                          Преди малко завърших гледането на "Сиви души"
                          На туй трябва да му хвърля едно око. Напомня ми на един фламандски филм, уж нищо осбено, но някак затрогващ.

                          * С много помощ от Кайзер догодихме името.
                          Last edited by Ханс; 16-02-2007, 22:15.
                          Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

                          Comment


                            Панаир Ханс, Панаир не Парад *

                            http://imdb.com/title/tt0241025/

                            Филмът е "Панаир на суетата" по един от най-симпатичните ми романи (едноименен - Vanity Fair) на У. М. Текери. И защо да е слаб, вярно не блести особено, но актьорите формират добра компания (с някои изключения), а Рийз Уидърспун е сладка в ролята (сладка, като изключим брадичката и, но я да припомним онзи танц пред принца на Уелс). Отдавам дължимото на хубавата музика и някои от сцените, направени оригинално, инак да вместиш няколкостотин страници наситен текст в една кратка екранизация е трудно и понякога наистина не се получава много (или направо никак, но тук мисля, не е така).

                            * благодаря на Ханс, че припомни това филмче
                            Last edited by Kaiser; 16-02-2007, 21:34.

                            Comment


                              Ама аз да съм казал, че е слаб? Не съм, по-близо съм до "не блести особено". А играта на мен не ми хареса. Вярно в начлото Рийз Уидърспун не стоеше зле, но после нещо започна да не ми се нрави. Актьора дето играеше Джордж Осборн пък от самото начало не ми се понрави, по би бил подходящ за някакъв модерен прочит. Но това са проблеми на личният вкус и е напълно нормално да се разминаваме.
                              Нещо ме подразни, че не бе обърнато почти никакво внимание на отношеният между Осборн и Беки. Имаше само сцената с бележката, която стоеше неясно и оставяше впечатление, че е сложена само за да докара финала. Това ясно, че е пробелем на времетраенето, но пък си остава проблем.
                              А що се отнася до танца, ами виж режисьора и после се чуди. На мен ми седеше някак като едно излишно залитане, което не се вписва в останалият филм.
                              Има и други ама нещо не ми се задълбава точно в този филм.

                              -----

                              Кайзер, гледал ли си "Бари Линдън"? Е това е една много готина екранизация. От всякаква гледна точка.
                              Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

                              Comment


                                Преди време даваха екранизация (мисля, беше от шест серии) на BBC по Канала. Беше много приятна и както осъзнах по-късно коректна спрямо текста на Текери. Именно тя ме накара да прочета романа, оттогава на няколко пъти.

                                За Мира Наир - малко боливудско беше всичко (финалът е напълно недостоверен, ако трябва да сме пуристи), и не всички актьори пасваха (вярно, мен и този, който изигра майор Добинс ме издразни). Въобще, имам разбирането, че този роман може да се екранизира или в черно или в пълна пъстрота...

                                Но, да, има по-добри неща за обсъждане от тази екранизация

                                ПС Не съм го гледал, явно е по Текери, но на кого е?

                                Comment

                                Working...
                                X