gollum написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сериали
Collapse
X
-
Някой трябва да ги язди тия дракони. Злите езици шепнат, че Джон затова се радва на такъв плот армърDinain написа Виж мнениеОт тази гледна точка Рамзи несъмнено беше въпрос на време да умре, но и Джон Сноу трябваше да загуби битката.
Comment
-
Не, бъркате се и двамата, не е някоя от петте книги от цикъла за "Землемория", нито "Лявата ръка на мрака", макар че е от същия (хейнски) цикъл, така да се каже - тя има цяла поредица книги в нея. Казваше се (сега проверих) "Планета на изгнаници" (Planet of Exile), планетата имаше много дълга "година" (60 земни) и съответните по дължина сезони. Идеята беше, че заселниците не можеха да се приспособят, но в крайна сметка се "сляха" (културно и биологически) с туземците. САмата колония беше останала изолирана, което после се използваше в един друг роман. Ма както и да е, не е по темата.
За главанаци се сещам само за съответният цикъл на Стругацки (кучетата-"вампири" от Саракш), а таласъмите - къде ли не (да речем, в "Резерват за таласъми" на Саймъкпонеже имаше подобна с едни главанаци и таласъми
).
---
По-скоро тя - тук съм съгласен с Торн, натам отиват нещата поначало. А не съм убеден, че в текста Сноу ще го съживяват - май там цялата тази работа с връщането обратон в игра почти я няма. Ма кой го знае, де - и да го съживят, логично е да свърши като поддръжник на Денерис накрая. То затова и ми беше скучно от един момент - ясно е накъде отиват нещата, а пък линията на Денерис поначало ми е много фантастична и безинтересна.
Comment
-
Няма логика. Най-често се спряга Тирион, но има доста силни аргументи срещу това.Thorn написа Виж мнениеМалолетната убийца.
Comment
-
и била от 1966 г. А през 1982 Брайън Олдис пише за земна експедиция на населена с диваци планета с астрономически правдоподобен цикъл и хилядолетни сезони. Препоръчвам първата част - "Хеликония Пролет", втора и трета май бяха излишно увъртяни.gollum написа Виж мнениеКазваше се (сега проверих) "Планета на изгнаници" (Planet of Exile)"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
И аз сега се поразрових, та Голъм е абсолютно прав, благодаря за уточнението, но все пак "галактиката" съм я изчел преди 20+ години!
Иначе главанаците от Саракш често присъстваха в съня ми!
Относно темата: все пак това е виртуален свят, няма как всичко да е автентично, но е удоволствие за мен да следя дискусията!
Живи и здрави.
Comment
-
Старият Ланистър (Тийвин ли се казваше?) дойде, но беше толкова драматично/в последния момент.bukvite написа Виж мнениеЪ? А Станис, който атакува, пак с конница, тъкмо като диваците на Манс щяха да колят наш Джони?
А, тати Ланистър дето дойде да спаси Кралски чертог, тъкмо кога войската на Станис бе стигнала стената... Като цяло е чест похват в сериала.
За Станис срещу диваците, да, бях го забравил - но пак показва plot armor за Джон Сноу."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Рамзи беше изцяло лош и праволинеен от тази гледна точка. Сериалът показва как праволинейните герои, независимо абсолютно добри или абсолютно лоши, си намират майстора, а тези, които са по-умели в дипломацията и склонни да правят компромиси, оцеляват. Това един приятел ми обърна внимание де, аз не го бях забелязал - забелязвах, че просто главните герои умират изненадващо и сякаш това е запазената марка.pnp5q написа Виж мнениеНе знам, Рамзи показа поразително себевладеене, когато интереса му го налага - мисля, че имаше потенциал за голям владетел. А за битката на Джон Сноу се колебая - играха два фактора - дипломацията на Санса (но най-вече тарикатлъка на Петир) и евентуално някакви мистични причини - ако доразвият значението на кончето на изгорената принцеса. Иначе това за побеждаващите тарикати и умиращите непоколебими е много добро - ама в такъв случай Денерис от няколко сезона си го търси. И смея да предполагам, че пазят Джон Сноу да й сервира хубБавка изнИнадка - такива изводи си правя от видението на Бран за баща му като млад.
Тийвин Ланистър и той спада към праволинейните лоши персонажи, макар и един от най-опитните пълководци и политици с визия - просто искаше да контролира всичко и всички винаги, и закономерно притисната в ъгъла опозиция (в лицето на осъдено на смърт джудже) предприе отчаяни мерки с арбалет в нужника.
Но тази логика наистина не важи за Джон Сноу и Денерис - колкото и да са безкрайно зле в дипломацията, колкото и наивни решения да вземат, сценарият неизменно намира начин да ги изтика напред, и това почва да дразни.
Наистина както беше отбелязано, Сноу трябваше да умрял поне 3 пъти вече заради недалновидни тактически решения, а умря само веднъж и на всичкото отгоре го съживиха.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment

Comment