Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фантастични филми

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Фантастични филми

Immortel (ad vitam) / Безсмъртен (2004), добра фантастика по комикс, хареса ми, филм с атмосфера
    http://zamunda.net/details.php?id=100395&hit=1
    http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=4165534
    http://www.imdb.com/title/tt0314063/
    Attached Files

Pacific Rim (2013)

Само да кажа - филмът ме изкърти тотално.
    Абстрахирайте се от реализъм - много ясно, че колкото и големи чудовища да са (а са наистина огромни), има бомби и ракети, с които да се ликвидират от въздуха. За да стане фабулата с меховете, ВВС са представени неефективни като бипланите около Кинг Конг в оригиналния филм от 1933. Първият Кайджу се наложило да бъде унищен с атомна бомба, заедно с половината Сан Франциско.

Та относно филма - всички битки са през нощта, в морето, с дъжд. Кайджу са ги докарали достатъчно зловещи, атмосферата на обреченост и постепенно губене на войната от човечеството е успешно създадена. Кастът е от тотално неизвестни актьори, може би преднамерено - истинските звезди са Кайджу (чудовищата) и Йегерите (меховете). Ефектите... са умопомрачително добри. Ако още не сте го гледали на кино, препоръчвам.

"No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Ефектите както казваш са върха. И естествено се бях настроил да не търся реализъм още преди да гледам филма(така че не се издразних че 6 хеликоптера вдигат бойна машина която тежи колкото фрегата). Обаче диалога ми съсипа филма. Плосък диалог и плоска игра на актьорите сачетано с добри ефекти и добра история. Напомня повече на компютърна игра. Не ме разбирайте погрешно, филма е съвсем гледаем и си заслужава двата часа. Режисьора и екипа по GDI явно са добри, но сценариста и част от актьорите са за изпращане в солен рудник в Сибир.
      Както хубаво го определи един приятел "Високо бюджетен B-movie". Аз бих добавил и приличен режисьор.
      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Е, да речем че за супер-меховете са направили и супер-хеликоптери да ги вдигат. Мен друго ми е интересно, така и не стана ясно къде точно се намира порталът към другото измерение, но Кайджу стигаха до крайбрежните градове ужасно бързо, за Хонконг даваха тревога с предизвестие само 2-3 часа. С каква скорост трябва да ходят/плуват, за да е постижимо това...? Ако са толкова близо до Китай, то до американския бряг пътят трябва да им отнема дни.

ПП Гилермо дел Торо е забележителен режисьор и явно много харесва Рон Пърлман, защото първият им общ филм е Cronos още от далечната 1993 г. При него (дел Торо) почти винаги има едно европеидно преплитане между красивото, приказното и злокобното, като освен споменатия Cronos, мога да посоча Mimic, Pan's Labyrinth, Julia's Eyes и особено Splice и Don't Be Afraid of the Dark.

Comment

Така-мс, записваме Pacific Rim на опашката, благодаря ти, Dinain.
          А сега да продължа с удоволствие испанската фантастична вълна - почти на средата съм на приложеното, нямам представа как ще е като филм (6.4 по скалата на IMDB), ама атмосферата, създадена от щъкащата механика в двора на роботехническия факултет си заслужава скиването.
          "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Elysium / Елизиум

Препоръчвам и то горещо. За мен най-доброто sci-fi на годината и това го казвам, като die hard фен на Star Trek.

Обаче...
            ...филмът можеше да е много, много, МНОГО по-добър. Просто Бломкамп е прекалено неопитен режисьор (че и сценарист) и оплесква елементарни неща. А дявол го взел материалът е страхотен - екзоскелети, лоу тек дисутопия, откачени южноафрикански наемници, перфектни ефекти и прочие. Уви, финалът се сгромолясва непоправимо.
            Last edited by 1951; 16-08-2013, 01:31.
            Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

С това запознат ли си

Филмът се е видяло, че няма да успея да не го гледам, но ще е по-скоро по задължение отколкото по желание.

Прочее, като говориш за "най-добър sci-fi", отчиташ ли Man of Steel, или го слагаш в отделна графа.
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Imperial написа Виж мнение
                С това запознат ли си

Прочее, като говориш за "най-добър sci-fi", отчиташ ли Man of Steel, или го слагаш в отделна графа.
                Не съм запознат и да, не го броя за sci-fi. Комиксовите филми са отделна бира, не много любима.

Comment

Е, не, комиксите (Марвъл и прочее) наистина са си "друга бира" (отделен клон на плоската фантастика), но за азиатската комиксова вълна това няма да е никак точно (или ще е на 98% точно ): те си имат няколко много качествени 100% НФ-поредици (Battle Angel Alita е донякъде такава, макар че като анимация май е направено много малко, но, да речем, Gost in the Shell (на практика цялото) си е баш такова, а серии като Planetes са си и доста реалистична НФ за овладяването на слънчевата система - и това само за да спомена две от една не малка групичка). Естествено, това си е въпрос на мнение.

"Elysium" още не съм го гледал, но съм гледал предишния му опит в НФ-темите (District 9) и той ме е настроил да не очаквам нищо особено по отношение на качеството (така, блудкави претоплени политически послания, едва-едва завоалирани, слабоват изтъркан сюжет), евентуално визуалното може да е добро, но пък то напоследък е единственото, което става така или иначе. Да, актьорите са добри и вероятно това ще е единственото, което ще си струва.

Comment

Ще е забавно, ако след няколко години Cameron наистина направи филм по Gunnm и болшинството го обвини в плагиатство "Аа, откраднал е идеята от Elysium"
                    albireo написа
                    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

М`да - доста вероятно обвинение. Уви, май смислено НФ-кино може да се очаква само от ниско-бюджетни продукции. Във всеки случай, където липсва екшън или хорър елемент (щото те неизбежно плъзгат нещата по шаблона).

ПП Сигурно си струва да си направим отделна тема само за НФ кино и анимация.

Comment

Хм, гледах го този филм - Elysium, ама хич не ми хареса. Даже заведох и жена ми - та катастрофата бе пълна.

Comment

Аз също съм разочарован. Този път беше прекалил с робинхудовската история, никакво задълбочаване в причините нещата да са така, и накрая хоп - социалната неправда на човечеството се оправя с натискането на един бутон (буквално). За деца ли е правен този сюжет? Нямаше и епични битки или ефекти, каквито очаквах, само лоу тек простотии - излиза че ползата от свръх-модерен екзоскелет е да можеш да млатиш с юмруци по-силно?!; Елизиум нямаше никакви защити, което беше най-нелепото - полиция, армия, някакви автоматизирани системи...? С една дума, разочарование.

Comment

Фантастични филми

Както Голъм отбеляза, добре е да си има отделна тема за това. Забележете, че нарочно не съм сложил "научно-" в името на темата - истински "научно-фантастични" филми просто не се правят.

Ето нещо, което не знам как съм пропуснал, но сега открих пълния филм в youtube, вероятно го има и другаде.

albireo написа

Comment

Dinain написа Виж мнение
                              Този път беше прекалил с робинхудовската история, никакво задълбочаване в причините нещата да са така, и накрая хоп - социалната неправда на човечеството се оправя с натискането на един бутон (буквално).
                              Трудно е да се търси каквото и да е било оправяне на ситуацията на Земята. Просто част от населението ще получи качествена медицинска помощ, която както се видя по-рано във филма е основна и май единствена причина за емиграцията на Елизиум. Видно там всичко бе роботизирано и нямаше работа за нелегалните. Нито замърсяването, нито тоталният социален и икономически разпад се оправи.
                              Не, че това оправдава зле сглобения край.

Dinain написа Виж мнение
                              Нямаше и епични битки или ефекти, каквито очаквах, само лоу тек простотии - излиза че ползата от свръх-модерен екзоскелет е да можеш да млатиш с юмруци по-силно?!;
                              Ефектите бяха епични. Само като видях как кацащия южноафрикански кораб (или каквото там го водят) си променяше механизацията на "крилото" си дадох сметка, че някой бая си е играл.
                              А иначе, екзоселетите са с такова предназначение. Да млатиш по-силно, да носиш повече, да късаш главите на андроидите.

Dinain написа Виж мнение
                              Елизиум нямаше никакви защити, което беше най-нелепото - полиция, армия, някакви автоматизирани системи...?
                              Съвсем очевидно Елизиум имаше сили за сигурност.

Imperial написа Виж мнение
                              Забележете, че нарочно не съм сложил "научно-" в името на темата - истински "научно-фантастични" филми просто не се правят.
                              Тук там ги има.
                              "Контакт" е сравнително научно обосновано предположение какво би могло да се случи в показаната ситуация. Има филми, където нещата са до някъде научно обосновани, дори и да има тотално фантастични елементи.

Comment

Working...
                              X