Тъкмо приключва (днес-утре) поредната ми игра там. За съжаление повечето участници се отказаха рано. Аз там съм с Великобритания, с двама основни съюзици: Швеция (за да ми е сигурен тила, докато не създам флот) и Османската Империя. Шведът през повечето време си траеше, по едно време проведе една война с Германия и това му бяха завоеванията. Османците обявиха война на де когото сварят и накрая трябваше да им помагам, за да могат да оцелеят. Към края на играта те воюват с Русия, Австро-Унгария, Италия (от нея е останал само един остров, това им беше единствената наистина успешна война), с Мароко (няколко неуспешни настъпления), с Гърция и Португалия. Спазват принципа - тука сме сбрали 50 000 юнаци, я да видим срещу кой редут да ги пуснем да мрат и така успяха за около седмица да загубят около 90% от армията си, въпреки съветите ми да се ограничат само с един фронт.
Моята игра беше лесна, само с един-два потенциално неприятни момента. Първо, докато воювах с Белгия, се притеснявах французите да не ме ударят, но те се отказаха. А с Белгийците войната здраво се проточи заради международни усложнения - Кайзерът прати по море огромна армия в Испания, но преди това обяви война на Белгийците и прати корпус и там. Войната му с белгийците излезе неуспешна и те му взеха две провинции, които се наложи след това аз да превзема, задълбавайки навътре в немската територия и отдалечавайки армиите си от Острова. Но нямаше друг начин, белгийците не кандисваха на мир. След това през Белгия и през Канала ударих французите и в една сравнително стандартна кампания овладях територията им. Тук беше вторият опасен момент, тъй като към този момент шведите проявиха интерес към двете провинции с жито във Франция и имахме някои леки разногласия, които туширах с временен пакт с Русия. А и германецът се водеше активен, а османците тъкмо приключиха с овладяването на Италия (която си беше неактивна кажи-речи отначалото). След като се укрепих във Франция, превзех Исландия (задължително заради нефта) и в една тридневна кампания превзех Испания. И стигнах до целта си - Африка с нейните богати залежи на петрол. Влизането ми там беше обект на дълги преговори с Османската империя, която смяташе цяла Африка за своя територия. След като старитирах строежа на 5 дреднаута обаче решиха да ми отстъпят само исканата от мен Западна Африка (където са всичките големи залежи). А османците от мъка или лудост обявиха война на Русия и Швеция . Всъщност, турският играч е някакъв американец, луд на тема Третия Райх и съответно искаше да си превземе Германия и да си премести там столицата. Но подбра враговете си лошо, а и водеше бойните действия без мисъл, план и мярка. СЛед Русия нападна и Австро-Унгария (защото Великите сили така правели, както ми обясни) и за да не изчезне съвсем от картата, се наложи да му помогна с австрийците, които успяха бързо да превземат Северна Италия и излязох на моите граници. Наложи се да оставя на границите с шведите доста армия, но все пак за Австрия успях да отделя достатъчно артилерия и пехота, както и един танков полк. В първата вълна бяха танковете, 6 артилерии и около 100 полка пехота. Във втората вълна имаше още 4 артилерии и още толкова пехота, но реално кампанията беше решена за 12 часа, а столицата на австрийците падна в края на първия ден, заедно с още три провинции. С което точките ми преминаха границата от 900 и остават още 1-2 дни преди победата.
За новостите в играта - това всичко (авиация, балони, кавалерия и т.н.) предстои скоро, когато играта излезе от "бета" фазата си.
Comment