Грей, ти не изпитваше недостиг докато не почна да воюваш
Аз воювам от 1 ход и все съм сред първите три играчи по брой войска

Това разбира се, след като разреши проблема с храната за сметка на Португалия
Паднах се с Испания, в игра с твърде опитни играчи - някои от тях имат по 17 000 точки. Аз веднага се постарах да направя съюзи - постигнах такива и с двамата ми непосредствени съседи - Франция и Мароко. Установих, че в икономическо отношение Испания е твърде своеобразна - както коментираше и Крилов - имам много желязо, достатъчно дърво, но недостиг на храна и много сериозна липса на енергийни източници (малко въглища, но никакви източници на петрол и газ). Докато се борех с икономиката, единия ми съюзник (Мароко) нападна другия - Франция - без предупреждение. Аз се присъединих към французите и Африканската кампания започна
Първо направих един малък десант в Танжер и градът падна бързо - оказа се, че няма никакви укрепления. След това пратих основната част от армията си към вражеската столица. Видях, че мароканците събират армия и започват контратаки, за да си вземат обратно Танжер. Към момента на първата им сериозна контраатака аз вече бях пратил 48 полка към Фес (столицата), а Танжер се отбраняваше само от 15 полка. Но идваха още 70 полка, от които аз разпределих 44 за подсилване на атаката към столицата, а остатъка - за гарнизон в Танжер. След като дадох заповедите отидох спокойно да спя. И какво да видя сутринта - след здрава отбрана всички контраатаки на мароканците към Танжер са били отбити, но след това градът е въстанал и е изхвърлил моя гарнизон. Остатъци от 13 полка седяха точно до него и чакаха заповед. А столицата още не беше превзета. Там от всичките ми войски бяха останали под 50 полка. Пратих още подкрепления от Испания, но преминаването на протока става мнооого бавно. В крайна сметка по обяд си върнах Танжер, а преди малко най-сетне падна и столицата и сега цяло Мароко чака да бъде завоювано. Предвид огромните запаси от петрол и газ, испанската армия ще бъде добре подсигурена, че преди атаката моите хора караха вече само на изпарения 
С взимането на Мороко проблемите ти с икономическия баланс няма да свършат. Скоро ще разбереш че отново ти липсва храна, а недостига на въглищата надвишава прихода на петрол
, така че готви се за война с втория си съюзник - бордо и Лимож са просто задължителни за Испания
. Но междувременно руският играч се отказа и сега Русия е вън от играта. Останаха Турция и Швеция, които за момента са извън уравнението и мога само да предполагам, какво ще направят. Турският играч превзе Сърбия и Румъния и спря. А шведа трупа армии - той е и играчът с най-много точки - над 35 000. И като гледам - индустриализира се с гигантски темпове, така че от там ще се чака нещо грандиозно ...
. Но междувременно руският играч се отказа и сега Русия е вън от играта. Останаха Турция и Швеция, които за момента са извън уравнението и мога само да предполагам, какво ще направят. Турският играч превзе Сърбия и Румъния и спря. А шведа трупа армии - той е и играчът с най-много точки - над 35 000. И като гледам - индустриализира се с гигантски темпове, така че от там ще се чака нещо грандиозно ...
Аз немах късмет дотолкова, доколкото англичанинът се оказа нов и глупав играч и уж сключва съюз с мене, а всъщност уж без да иска ме изпонападна, като така прецака и мене, и себе си, сега уж си върнах териториите от него, след като той си загроби армията в Германия, а Австро-Унгария се възползва от това и излапа Германия... Проблемът е, че почти всичките ми провинции са размахали юмручета и икономически положението е бая зле. Италия (който май е направил играта) се възползва и мина в настъпление. Чакаме помощ от братска Швеция...
Comment