Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Panzer General Series

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

PeG е много приятна игра, като цяло, добро развитие на системата на PG2 (с някои отделни недостатъци). Бойната система в PG (както и AG, PacPG, SG и FG) е малко по-проста и като цяло е лееко по-различна от тези в следващите части на серията (особено в PG3). Между другото, чак сега, разглеждайки детайлните изчисления "под масата" разбрах някои особености, които преди не ми бяха ясни. Между другото, основният недостатък на тази система е в прекалената роля на случайността. Инициативата е ключова стойност и твърде често тя зависи от случаен зар. Значението на стойностите за атака е по-малко, отколкото го мислех, а ролята на случайностите - по-голяма. Но иначе системата е добър компромис между простота и достатъчност.
    Вероятно тази система би могла да се подобри, ако се намали ролята на инициативата (да се измени) и единиците се бият едновременно, но това ще е вече различна система.
    Въпрос на вкус е, но системата на АТ май ми допада най-много.

Между другото, north, ако си падаш по тези игри, вероятно ще се заинтригуваш от този нов проект, за който писах в отделна тема. Основният човек зад него е този, който е преправил PG в PGF.

Аз навремето така и не успях да пробвам сериозно AG, та сега с голям кеф съм започнал британската кампания (40-42). Като цяло, в началото от страната на съюзниците е по-сложно (спомням си, че първата мисия от съветската кампания - срещу Финландия, - също беше голям зор).
    Last edited by gollum; 18-03-2011, 16:46.

Comment

Печатната грешка си е от "kuk"- негова кампания. Издребнявам, но да си посоча. Иначе и аз изпитвам затруднение в игрите- дори и на малка трудност тук-таме губя. А на Панзер Генерал II, III и Пийпъл Генерал летях напред на средна трудност.
      Най-вече ме притеснява, че не показва приблизителните резултати от размяната на удари както в следващите игри и това, че ако не движиш някоя войскова част веднага след това не ти дава да я местиш въобще.
      "Далеч съм от мисълта си"

Comment

Spellbreaker написа Виж мнение
        Печатната грешка си е от "kuk"- негова кампания. Издребнявам, но да си посоча. Иначе и аз изпитвам затруднение в игрите- дори и на малка трудност тук-таме губя. А на Панзер Генерал II, III и Пийпъл Генерал летях напред на средна трудност.
        Най-вече ме притеснява, че не показва приблизителните резултати от размяната на удари както в следващите игри и това, че ако не движиш някоя войскова част веднага след това не ти дава да я местиш въобще.
        Резултатите ги показва, гледай най-долу в дясно. А останалото с местенето си е част от стария Панцер, май същото беше и в другите подобни, като Fantasy General-а.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Spellbreaker написа
          Печатната грешка си е от "kuk"- негова кампания.
          Аха, да, това са два първосветовни мода, не съм ги пробвал още. Не знам дали той е авторът им или само ги е включил.

Spellbreaker написа
          Иначе и аз изпитвам затруднение в игрите- дори и на малка трудност тук-таме губя. А на Панзер Генерал II, III и Пийпъл Генерал летях напред на средна трудност.
          А, просто ИИ-то във PGF е малко по-различно от това в оригиналния PG - действа повече като човек, т.е. концентрира силите си за отбрана или атака. Това е по-трудно на първо време, но като му свикнеш може да се окаже дори по-лесно (поне това ми се случва на втората мисия от британската кампания), защото не защитава всяка позиция, както оригиналния ИИ, а концентрираните сили на фронт могат лесно да бъдат обкръжени при подходяща тактика.

Spellbreaker написа
          Най-вече ме притеснява, че не показва приблизителните резултати от размяната на удари както в следващите игри
          А, може би не си играл на PG или си забравил - показва ги както на останалите версии, просто тук това става в долната част на служебния панел, над петте квадратчета със звездички (в AG или с кръстчета в първата част) - пише ти "Att:" и число и "Def:" и число. Първото са очакваните загуби в "убити" за атакуващия (теб), а второто - за отбраняващия се. освен това, можеш да настинеш "ctrl" и така да кликнеш за атака - тогава вместо реална атака, ще видиш точна прогноза с всички параметри. Естествено, при реална атака зарчетата могат да се паднат другояче, но добиваш добра идея.
          Трябва да се помни, че решаващо значение има инициативата, тя определя кой "стреля пръв", а вторият отговаря само с тази сила, която му е останала неунищожена и не неутрализирана (suppressed). Също така, в повечето закрит терен има ограничение за инициативата от 3, т.е. инициатива над 3 не се брои. Винаги се хвърля и зар за инициативата между 0 и 2.
          Друго важно нещо - в повечето видове закрит терен има шанс за "ожесточена отбрана". Ако това се случи, инициативата на нападателя е нулирана, а отбраняващия се получава стабилен бонус към отбраната.

Spellbreaker написа
          и това, че ако не движиш някоя войскова част веднага след това не ти дава да я местиш въобще.
          Това си е особеност на оригиналната система. Всички игри от "първото поколение" са така. Това са Panzer General, Allied General, Pacific General, Star General и Fantasy General. Чак във втората версия (PG2 и PeG) добавиха тази възможност, както и много други особености. В третата продължиха да развиват системата, но на практика я прецакаха (макар че тези промени можеха да се реализират много добре). Проблемът е, че с всяко следващо поколение на игровата система, тя ставаше все по-тактическа, развалиха авиационната система (почти перфектна в първата част и посредствена във всички останали, с изключение на PeG). Впрочем, това го оправи Луис Гусман в Open General.
          Общо взето, оригиналната система е най-строга и заради ограниченията е и по-трудна.

ПП Друга важна разлика със системата от второто поколение петзвездни игри е при артилерията - тя дава отбранителен огън само на единици в съседен хекс, а не на всички свои, които се намират в обсега й.

Comment

Благодаря за съветите и разясненията. Искам да питам, какво прави- какъв ефект има- комбат съпорт юнита (камионче) в Пийпълс генерал, освен, че можеш да вадиш войски директно при него? Профила- като статистика, също не ми стана ясен от всичките игри.
            Last edited by Spellbreaker; 21-03-2011, 19:51.
            "Далеч съм от мисълта си"

Comment

За тиловаците (както ги наричам ) - само това им е функцията, нещо като мобилен град. Много е съществена в доста от сценариите.

За профила: определя доколко видима е единицата. Колкото по-ниска е стойността, толкова по-добре. Тази стойност я има само в PeG, защото само в него се използват по-сложни правила за видимост с четири различни състояния (невидима единица; просто знаеш, че има нещо; можеш да видиш класа, но не и типа или силата и състоянието; напълно видима единица, т.е. можеш да я разгледаш). Профил в останалите игри от серията няма, защото там или виждаш единицата или не, няма степени на забележимост или идентификация. Съответно, там ключовата характеристика е sppoting, а всички единици се
              "виждат" еднакво добре сами по себе си.
              Между другото, в PeG и PG3, класът Recon има допълнително значение - самата единица е по-видима, но скрива всички свои единици около себе си.

Така и не ми е ясно доколко различна е бойната система в PeG - видимо е същата, като в PG2, а последната на свой ред е сходна с PG. Само не ми е ясно какво замества инициативата (т.е. в това отношение сигурно е по-близо до FG), която е ключова в PG, PG2 и PG3. Дали зависи само от опита, случайно число и това кой атакува (атакуващия по идея да стреля пръв?) - не съм сигурен. Но продължава да използва същата идея. Също вероятно ползва не 20-стене зар, а може би зар-40 или зар-50, макар че това си е само мое допускане.

Comment

Така и не ми тръгна този OG. Грешки, грешки и пак грешки. Между другото на времето имаше един мод за сливане на PG2 и PeopGen. При един от модингите стана някаква галимация и се получи смесване на юнити от ²² св. война и съвременни. Поиграх, накефих се и после взех, че изтрих мутанта. А после не можах да го получа отново. А пък говорят, че нямало изкуствен интелект в мрежата.

Comment

Е, той все още е в бета стадий, така че не е чудно. Но при мен върви без проблем.
                  Що се отнася до PeG-WW2, навремето и на мен не ми тръгна, но наскоро го потърсих пак и този път тръгна без проблем. Но категорично не ми допадна.
                  Винаги съм предпочитал PG, да си призная. Затова с голям кеф разцъквам PG Forever и очаквам излизането на Panzer Corps, който е подобрен и осъвременен PG.

Comment

Demo slot pg soft gratis 51000 menyajikan akun pragmatic play demo anti rungkad terlengkap. Mainkan semua pilihan game koi gates, mahjong ways, wild bandito dan juga wild bounty sekarang.

Който иска да играе и да не се мъчи с емулатори и т. н. или с онлайн сайтове, които накъсват и пропадат безследно и който най-вече има спомени от далечната гейм праистория - може да си свали Panzer general и Alied general от горния линк.

На седмица върви бепроблемно, като оправят другия компютър, ще я пробвам и на десетка.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Че за капак има и Кайзер генерал и KuK general за ПСВ!

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Това, ако правилно си спомням, е римейка на Алекс Шагрин (мисля че някъде в темата ставаше въпрос за него) на оригиналния PG (същият е дизайнер на Panzer Corps и на новия PC2). Добра идея, но ми се струва, че страда от един дефект (поне навремето ми се струваше така) - за разлика от оригиналния PG, - в неговия римейки (и така е и в следващите му игри) параметъра close defence и, съответно, сраженията в затворен терен, работят малко по-различно. Пиша "струва ми се", защото не бях 100% сигурен в това навремето, когато го играх (и, разбира се, не съм виждал точно как се се правели изчисленията в оригиналния PG), но такова ми беше усещането тогава (когато ги сравнявах). В новата версия (и, съответно, в PzC и нататък) всяка единица, сражаваща се в затворен терен (т.е. гора, хълм, планина, блато, град) е с обнулен ground defence и вместо това "играе" само close defenca-а (а такъв имат само танковете (в PzC2 ненулев CD имат сапьорите)). Това означава, че в затворен терен сраженията са много по-кървави и за двете страни и, разбира се, че танковете са по-уязвими в затворен терен. Усещането ми е, че в оригиналния PG пехотата не губеше параметъра си за GD в такава ситуация - само останалите наземни класове, което правеше пехотата доста устойчива в пресечен терен (включително, срещу друга пехота) и в повечето случаи с по-добра защита от танковете в такива обстоятелства (повечето пехоти имаха параметър 5-8 за GD, докато танковете - максимум 5, в повечето случаи - 2-3).

Comment

Working...
                        X