Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Под десет знамена - настолна игра, с тест във форума!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Получих един дълъг панагерик, който би трябвало да представлява въпроси, от Албирео, в стил кутия Млад Юрист от магазина Млад Конструктор. Ето го, разделен на под някаква приблизителна логика:

1. Въпрос по точка 0251 в правилата . Какво значи "покрият или допълнят броя си" никъде преди това не се споменава нищо за брой. Може би първо трябва да се опише що е "маршрут"?
    Таблица 07 е неясна под "нужни" кораби ли се има предвид? Т.е. важността на един маршрут се определя по пропускливостта му на броя кораби или обратното - за да е важен един маршрут трябва да го натовариш с

определен фиксиран брой кораби?Движение - гледам таблица 031 какво значи "2 маршрута или порт и маршрут". Означава ли това, че ако имам самолетоносач в Джорджтаун в началото на хода на един ход мога да го преместя до Фритаун и след това

до Пернамбуко - примерно?
    Това са два маршрута нали? Джорджтаун - Фритаун, Фритаун - Пернамбуко

Разбирам, че става дума за две части на въпроса - тази движението на бойните кораби и тази за маршрутите
    0251.Британските военни кораби се движат по маршрутите както е оказано в таблицата на точка 031
    гласи въпросният пункт и като погледнем таблицата, а и дадените примери, би трябвало да стане ясно, че в един ход, един боен кораб на британците може да се движи, да има две движения, да пърпори или да прореже океана, по маршрути, два пъти. Да, 01 и 04 правят точно два маршрута и човек спокойно може да премести един боен кораб, по тях, за един ход.

По въпроса, що е това маршрут. Това е всичко описано в таблица 071, на 13 таблица. маршрутът е връзка между две точки, в една повърхина между тях може да има само един. По Лобачевски ще играем друг път.

2. В немската таблица за движение никъде не се споменава алтернативен маршрут а по-долу е обяснен с една звездичка
    Явно има три типа/вида маршрут: 1) маршрут, 2) таен маршрут 3) алтернативен маршрут.
    Не, алтернативен и таен маршрут са идентични маршрути, използвани взаимозаменяемо, нещо прието в българския език като богатство. Както вече не веднъж е показвано в примерите, те са основната възможност на германеца да действа безнаказано.

3
    . 0351 сражение: Какво значи "...транспортите, ако те имат и искат да играят карта" как така транспорт ще "има" карта? Означава ли това, че сред картите има специфични такива, които могат да се изиграват, само от

транспорт? Т.е. ако се засекат самолетоносач и джобен линеен крайцер и Роял Неви играчът има само карти за транспорт, той не може да играе нищо?

Ако картите ти свършат, не са набавени нови и ти си без патрулни възможности, лошо. Няма как да стреляш. Основен фактор в тактиката на играта. Няма карти, нито патрулни, нито рейдерски, нито дипломатически, които да са предназначени за специфичен тип, клас или вид кораб. Разликите са във вида карти. Опцията транспорт да използва карта, е като тази, евентуално снабдител да използва карта, като естествено се разбира, от вида и функцията на кораба, че той не би могъл да използва карта тип м.6 за германеца или м.5 за британеца, естествено. За човека -компютър, ще го добавя в правилата.

[4. Прегледах картите. М7 като че ли отговаря на това условие "непобедим дух" се отнася за това. М6 обаче може ли да се играе и от транспорт?
    051 точки чрез карти. Не е ясно кой печели точките
    За кой играч са те
    Примерно карта 24 инцидента зам зам. Като резултат е посочено "Германия губи един рейдер". 2 точки
    Германия губи 2 точки?
    Англия печели 2 точки?
    Германия печели 2 точки?
    Кое от горните три се случва?
    Т.е. ако Англия печели 2 точки (да речем) ...Роял Неви играчът с изиграването на картата лишава кригсмарине от един рейдер и си добавя две точки? Т.е. ефектът е и двете неща едновременно, а не или-или, където или

добавяш точките или лишаваш противника от рейдер и е въпрос на избор.
    Точно така, можеш да играеш събитие или точки. Не ги печели противника. А събитията са различни и е възможно и противникът да има полза от него. за това е оставане опцията с точките. Тук нещата лекинко напомнят системата на Гетисбърг-Ханибал.

5
    . Покрай зареждането изглежда че единиците имат категория "издържливост" така ли е?
    също изглежда, че за са се движат са нужни "точки гориво"
    ?
    Това "харчи на маршрут" ...точки гориво ли обозначава?
    И по кой маршрут? По всеки обикновен маршрут, по всеки таен маршрут и по всеки алтернативен маршрут?
    Нали изглежда има три вида "маршрути"
    Също така изведнъж в правилата се появи думата закупуване? Т.е. единиците могат да се увеличават.
    Те струват "точките издържливост" така ли? А една "точка издържливост" равна ли е на една точка която се получава от карта, от маршрут от пленяване, потапяне и т.н.?
    Няма гориво, в смисъл мазутни или дизелови точки, има точки. Точките са си точки и няма видове точки. Точките за гориво за взаимозаменяеми с точките за издържливост, за строителство на кораб и пр. точки - хубаво нещо. Имат да се пооправят неща около тяхното количество, но точно за това е нужно отиграването.
    6.Германските бази пише, че са 8, но са показани 4. Това грешка ли е?
    Какво е "тайна база" появява се едва на края на правилата и няма обяснение
    Ясно е че Германия ги "има" но как къде защо??
    Възможно е да е бъг, в един момент бях започнал да правя о.Буве и мистичния пункт Ромул край Големия коралов риф, база, но мисля, че числото 8 е 4 бази (Мурманск, Крузо, Андалусия и Ламотрек )+ полунеутралните Гоа, Сомали, Канарите и Испанска екваториална Африка - Кориско бей.

7. Около сражението има куп неясноти
    ДЛК пристига първи (нали играе първи)
    И би трябвало да унищожи транспорта защото първо немецът играе. Едва СЛЕД това идва британски кръстосват. Защо се води, че той започва боя. Нали немецът е вече там?
    Ако не приемем, че немецът е там
    Предварително имам предвид
    То това означава, че и двамата идват едновременно, а нали в такъв случай не се бият
    Не може да има бой ако от две дестинации идват и се засичат. Бой става ако някой вече е там.
    От правилата по-горе не е ясно, защо немеца да играе две карти
    Не ходовете се редуват, а действията в ходовете така ли?
    Не е ясна последователността
    За бой трябват двама. Така че, който пристига втори е в основата на боя. За това се води, че боят се започва от британеца. За това кое е ясно, кое не, нека да стигнем до конкретни казуси и да се доверим на старото римско Verba docent, exempla trahunt-Думите инструктират, примера води!

Давайте местоположение на бойните си кораби! Закачам един док карнет тук, да си водите корабите и точките. не че яз няма да ги наглеждам, без да съм го споменал изрично в правилата. carnet.doc

Comment

Прощавай, не видях че си постнал, докато изпонапиша другото. .
      Значи да изпратим като първо само разположението на свободните начални сили? И в последствие 1 ход - кой започва първи, аз или Албирео? Или и двамата пращаме, а ти разиграваш заповедите едновременно?
      Освен това не е честно, че бавнозапалващите британци (от долнопробния джин, несъмнено) ще знаят къде се е спотаил джобния ми линкор (той нали за това е джобен, сиреч дребен, сиреч трудно откриваем?!? Връзката с ключовете от джоба ви лесно ли си я намирате, а? )
      Разположението ми изпращате. После, почваш ти - нали си Кригсмарине. Недей да ми пращаш хода си обаче, преди да сме видели къде са последните два британски кръстосвача!

Да, не е много честно да го знаят, но той един вид е в тайно място. Иксторически е точно така, към септември 1939, когато започва мурабето, британците подозират за 1 джобен линеен някъде. после настава и объркване при тях, през октомри, защото се оказват два, а норвежци, потопени от Дойчланд, твърдят, че са потомени от адмирал Шеер, който пък изобщо не е излизал в океана. През ноември британците пък съсредоточават всичко край Фолклендите, защото си въобразяват, че в чест на битката там, от предишната война, група германци-запасняци от Аржентина и Чили ще се опитат да завладеят острова. Съюзниците създават 8! ловни групи, включващи самолетоносачи и линейни кръстосвачи, така че се радвай, пак си добре. И плюс това вече имаш рейдери - това в реалността е станало чак около норвежката кампания - април 1940.

Comment

Пратих разположението, директно нарисувано на картата, че не знам как да ги опиша локациите
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Достатъчно е да опишеш така:
          Рейдер - на таен маршрут между база ... и търговски маршрут номер...
          и пр. пр.

Comment

Започваме

Имам вече началното разположение на германските кораби - чакам британецът да даде своите разположения за два кръстосвача. Click image for larger version

Name:	Map_G1.jpg
Views:	1
Size:	646.2 КБ
ID:	554799

Грей, нали точно съм ги поставил? Ако искаш им измисли имена, за по-забавно? не е необходимо да са съвсем отговарящи на историческата истина, но да са от епохата малко. Да не е съвсем стиймпънк, от типа Консервената кутия или Пица на парче...

Comment

Ето първоначалното разпределение.
              Click image for larger version

Name:	Map_1.jpg
Size:	769.4 КБ
ID:	554800

Британски самолетоносач - Гибралтар
              6 кръстосвача - маршрут 02 Гибралтар-Фритаун,12 Маракаибо-Джорджтаун, 1 Фритаун, 1 Сингапур, 1 Сидней, 1 Порт Стенли

Германски сили
              Джобен линеен кораб със снабдител - таен маршрут между търговски пътища 11 и 12 Караибско море, южно от Куба
              1 Рейдер - таен маршрут между търговски пътища 05 и 07 - Южен Атлантик
              Рейдер и снабдител - тайна база на Кригсмарине в атола Ламотрег, Каролингските острови, Централен Пасифик

Карти съм ви изпратил.
              Трябва да играете по една дипломатическа - или събитие, или взимате точките. Предполагам, че ще има въпроси.
              Last edited by von Danitz; 01-02-2019, 13:40.

Comment

ПРатих моя ход, но може би трябваше тук да го пусна, да изчистим грешките...
                XV mile the sea brode is

Comment

Не, абсурд, видях хода, но първо Албирео да си прати Дипломатическото събитие, после ще видим. Аз ще си го изиграя, де. Да го видя на карта, ако има нещо, ще го обсъдим. И горивото трябва да се смята, нали е настолно, но сега аз ще го смятам, щот пък е учебно

Comment

Дипломатически събития: Германия играе карта 21

Name:	Dcard_21.jpg
Size:	180.8 КБ
ID:	554801
                    Ето тук може да помрънка който иска, не съм го писал, Грей казва кой да е този кораб.
                    В историята това един доста интересен епизод, Швеция, силно уплашена от развиващите се събития, основно в Скандинавия и Балтийския регион до тогава, решава да закупи разрушители, 4 на брой, и друга техника от ...Италия. Макар и с шведски екипажи, и след доста дипломатически ноти, в което време Франция пада, Британия решава да спре тези кораби и го прави на Фарьорите. Шведите не се бият. След не много дълго им връщат корабите. Но това нанася доста щети на имиджа на Британия като безкруполен пират, тълкуващ международното право и неутралитета в своя полза.

Comment

Има някаква сериозна грешка. Kriegsmarine (КМ) няма как да я има тая база в Тихия океан. Тя се получава с дипломатическа карта номер 18.
                      Нямам против КМ да решава кой кръстосвач на Royal Navy (RN) да отпадне, но отбелязвам, че това трябва да го набл/даваме дали не прави картата твърде силна и в интерес на баланса да се направи евентуално за в бъдеще на случаен принцип.
                      Иначе RN играе дипломатическа карта 12. Но преценете дали да не рестартираме с реалните правила и КМ да си сложи корабите в друга база.
                      Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Ми то всъщност базата не е нужно да я има - просто раполагам на мястото рейдера. Мога да го сложа където си поискам по тайни маршрути и локации.
                        XV mile the sea brode is

Comment

Има някаква сериозна грешка. Kriegsmarine (КМ) няма как да я има тая база в Тихия океан. Тя се получава с дипломатическа карта номер 18.
                          Нямам против КМ да решава кой кръстосвач на Royal Navy (RN) да отпадне, но отбелязвам, че това трябва да го набл/даваме дали не прави картата твърде силна и в интерес на баланса да се направи евентуално за в бъдеще на случаен принцип.
                          Иначе RN играе дипломатическа карта 12. Но преценете дали да не рестартираме с реалните правила и КМ да си сложи корабите в друга база.
                          Хайде да не избързваме. Ламотрек, не е нито Шанхай, който впоследствие отпадна, нито Йокахама. Ламотрек си е база та база и не се получава с дипломатическа карта. Съображенията са ми исторически, при това. Германците сами са си я създали, харесвали са си я , още от старото владичество, и японците са били поставени под свършен факт, без дипломатически преговори по въпроса. И игрово, тя си е от базите , замислени като изконно немско-корсарски, наред с пункт Андалусия, Кергелен и ...Крузо, който, хайде, него съм си го поизмислил, ако е играл някаква роля изобщо, е било през Първата световна. Но Ламотрек е силно свързан с един брилиантен германски рейд над остров Науру в 1940, мисля, че беше и на 7 декември, та точно една година преди Пърл Харбър, в който два германски рейдера и спомагателни кораби направо разгембват местната търговия с фосфати. Какво да направиш, имали са карти от колониалната си епоха. Та има как да са имали Ламотрек като упорен пункт. То и Кергелен е френски, ама няма французи. Та и на Ламотрек на японски е говорела само лявата джапанка на местния вожд, иначе прилично са си се разбирали на малко по-архаичен немски.

Ми то всъщност базата не е нужно да я има - просто раполагам на мястото рейдера. Мога да го сложа където си поискам по тайни маршрути и локации.
                          Не, базите дават едни възможности за зареждане извън снабдителите, а са си малко спокойни места, като пристаните на британците, така че си трябва, по една поне в океан.

Comment

Дипломатическо събитие

Name:	Dcard_12.jpg
Size:	190.1 КБ
ID:	554802

На новите маршрути не трябват кораби, Кергелен умря за винаги, посетен от Британците и снабден със гарнизон от гурки , брегова артилерия, мини в залива и летище със суордфиши, мисли се за радар и пво. Париж знае и си трае.

Кригсмарине сега научава от група аржентински-корабни археолози-перонисти, но иначе действа агресивно.

Панцершифе Адмирал Шеер, най-новият от класа си:
                            - минава на М11 Панама-Маракайбо, унищожава траспорта там
                            - минава на М09 Панама - Валпарайсо и унищожава траспортите там
                            - скрива се на таен маршрут М09 - о. Крузо

Снабидел Нордмарк продължава караибската си ваканция:
                            - излиза на М10 Панама - Джорджтаун
                            - скрива се на таен маршрут между М10 - М12

Рейдер, със злокобното име Пингвин:
                            - излиза на М07 Саймънстаун- Порт Стенли, унищожава транспорта там
                            - скрива се на таен маршрут между М07 - М06

Рейдер с безпокоящото всички плаващи кенгурута име Корморан + Снабдител Алтмарк:
                            - излизат на таен маршрут Ламотрег - М13
                            - излизат на М13 Панама-Сидни и унищожават транспорта.

Четири маршрута са прекъснати, 5 транспорта са унищожени. Нямах време дори да анализирам, ситуацията е безкомпромисно сериозна и без да я дообработвам. Отговорът на британския флот?

Name:	Map1g.jpg
Size:	761.8 КБ
ID:	554803
                            Тайните маршрути от тази карта нататък си имат означения. @Грей, опитах директно със шер от облака директно, но не ще като картинка за вграждане, някаква грешка дава- форумски е проблемът, вероятно!
                            Last edited by von Danitz; 01-02-2019, 23:39.

Comment

Ама Даниц според ТВОИТЕ правила там все още няма база. Грей е прав, може да ги постави на маршрут, но не са в база...
                              Освен това хайде малко по-прегледно Ход 1 не трябваше ли да приключи? Нали и двамата изиграхме карта. Това сега на Филип действията в ход 2 ли са? Ако е така къде са ми/ни/ доходите в края на хода?
                              Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Не мога да разбера, как така няма база? Казвам ти че има и няма какво да спорим. И защо да е приключил ход ²? Ти няма ли да играеш? Или? нещо се формализираш. Изчети всичко дотук, помедитирай и открий причината да имаш енергия да поставяш всичко под въпрос, а да нямаш, за да се включиш нормално в една нова и непретенциозна игра, за забава. Ако отговорът ти, след това е, аз съм си ок, Даниц нищо не разбира, ще търсим друг тестер, а ти си продължавай с мрънкането. Ако смяташ, че ти се играе, събери сили, интернет, желание и изиграй действията на корабите си от първи ход! Успех с медитацията!

Много ми харесва тази история, свързана с остров Крузо и с днешна дата:
                                2 февруари 1709 г. Настъпва краят на едно от най-прочутите отшелничества в историята на морските приключения. Шотландският моряк Александър Селкърк (Alexander Selkirk) е намерен на остров Мас а Тиера от архипелага Хуан Фернандес. Спасителите му са английски моряци от корабите „Duke” и „Duchess” а известния капер Удс Роджърс, които извършвали поредното си разбойничество в този район на Тихия океан, на 360 мили от чилийския бряг.
                                Селкърк е едва 19-годишен, когато поема по морските пътища, и след няколко години странствания е нает като боцман на галерата „Cinque Ports” от флотилията на корсаря Уилям Дампиър. Англичаните предприемат няколко пиратски набега по чилийското крайбрежие, след което флотилията се разделя.
                                На Селкърк не му провървява. „Сенк портс” се насочва към островите от архипелага Хуан Фернандес, за да се запаси с прясна вода и дърва. По време на плаването между моряка и капитана Томас Стредлинг имало непрекъснати разправии. Те достигат до истинска свада при остров Мас а Тиера. Морякът е оставен на пустия остров, а в корабния дневник капитанът записва, че Селкърк е „отписан по собствено желание”. Това се случва през месец май 1704 г. Селкърк се надявал, че скоро на острова ще се отбие за прясна вода някой друг кораб и ще го прибере, но сметката му излиза крива. Шотландецът не пада духом и като вижда, че не идва кораб, се заема да устройва отшелническия си живот. Проявява изключително мъжество и изобретателност и оцелява в самотата си.
                                На 31 януари 1709 г. пред Мас а Тиера се появяват английските кораби „Дюк” и „Дъчес”. На 2 февруари го вземат от острова и след още 33 месеца, на 14 октомври 1711 г., най-известният отшелник в морската история се завръща в Англия. Междувременно вече е станал капитан на завладения от англичаните кораб „Инкрийс”. По-късно историята му става известна на Даниел Дефо и той написва по нея прочутия си роман „Робинзон Крузо”.
                                Last edited by von Danitz; 02-02-2019, 10:54.

Comment

Working...
                                X