Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Форумна игра "Дипломация IV"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Испанците обявиха война и чак след ход атакуваха, за това и имаше заповед. Ако няма обявена война и се действа изненадващо е малко по-лесно, ние действахме леко византийската срещу византийците.
    „Аз, Драгомир, писах.
    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

После то да е явна, колко да е явна заплахата? Със същия успех можех да отивам до Италия
      Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Вижте, аз питам само технически - все пак за известно време играх и ми е интересно.
        Воланд каза, че ще управлява неутралните държави спрямо непосредствените заплахи, както ако имаха играч.
        А тук не виждам това.

Comment

Точно по тази причина навремето атакувах без обявяване на война Персия (и България).

Comment

Но това не е написано в правилата.
            Както и да е, не мисля, че е реалистично.

Comment

Сун Дзъ написа Виж мнение
              Аз да попитам за атаката срещу Гърция - защо при явна заплаха водещия не е дал заповед "отбрана". Това си е направо подарена държава. В разговорите навремето се говореше съвсем друго и играта изобщо нямаше да се развие по този начин, особенно на Балканите.
              Май за испанците беше по-различно, или бъркам ?
              Ако съм на мястото на гърците - няма как да съм 100% сигурен в това - тези транспорти може да са за десант някъде другаде - примерно в Италия - там, където няма войски, т.е. италианският юг. Другото Голъм вече го е обяснил.
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Единственото нещо по въпроса в правилата е цивилизованото обявяване на война, което предполага, че първо се обявява, а се напада на следващия ход. Логичният извод от това е, че ако се нападне без обявяване на война, неутралната държава не е подготвена за това. Точно затова има и разлика между цивилизовано и варварско обявяване на война. Проследи военните действия в началото на играта, ще видиш, че когато се напада по първия начин, има заповед за отбрана. По втория - не. При всеки случай, т.е. последователност се наблюдава.
                Въпроси около това въобще не са задавани или поне аз не знам за такива.

Comment

Как войската не очаква атака, а броненосците влизат в бой ?
                  Те са в пристанищата, значи първо излизат, после се бият, нали ? И това става преди да е възможен десанта. Значи флота е в повишена готовност и превантивно влиза в битка, а армията няма заповед отбрана. Тук има леко недомислие.

Comment

Как войската не очаква атака, а броненосците влизат в бой ?
                    Къде и кога? Впрочем, няма заповеди за флота. Всички се бият, заповедите правят разлика в показателите.

Значи флота е в повишена готовност и превантивно влиза в битка, а армията няма заповед отбрана. Тук има леко недомислие.
                    Това Воланд ще го коментира. Несъвършенства в системата има доста, както вече сме обсъждали, но целта беше да е просто и бързо. и, както се вижда, играта продължава много по-дълго от досегашните, така че тази цел е постигната.
                    Last edited by gollum; 14-06-2013, 17:05.

Comment

Ами просто е, излизам от няколко предпоставки:
                      - заповедите се дават от предишния ход, тоест гръцкият генерален щаб трябва да е предвидил ситуацията и да е дал заповед още на ход 13;
                      - броненосците влизат в боя чак когато се види, че са атакувани, което става при непосредственият контакт;
                      - в играта вече много пъти се видя, че частите се бият и в неочаквани ситуации;
                      - бонусите влизат в действие само при налична заповед, т.е. иначе частите се бият без тях. Примери - из цялата игра. И в тази - гърците се биха, просто нямаха необходимият бонус, което е било и целта на османско-руският алианс.
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Предвид развилата се ситуация около тях и точно защото турците два пъти атакуват внезапно съседите им, и аз не виждам защо гърците са без защита? При положение че защитата не струва абсолютно нищо и с тая армия и флот, да не говорим и за присъствието на руския флот, който предполага че турците смятат да се бият с друг флот, какъвто и да е генерал би си сложил превантивно армията на защита, просто са всеки случай. Още повече че има цели два прецедента на изненадващи атаки от страна на Турция. Да не говорим в чисто исторически план колко подозрителни трябва да са гърците към всякакви турски действия в района. В момента наистина изглежда все едно Гърция е подарена, което предвид количеството армия, която се влива към турската доста ще разбалансира нещата.

Отделно - да предупредя че има вероятност да не успея за неделя или ако успея ще е много късно вечерта.

П.С. Всъщност са 3 прецедента, ако броим и внезапната атака по Австрия.

Comment

Ами ако не става, нека е в понеделник тогава срока за хода.
                          А за Гърция - не искам да променям правилата - т.е. поведението досега.
                          Може би трябваше да дам всички държави на играчи, но пък тия с малките щяха да опищят всичко при всяка атака
                          Проект 22.06.1941 г.

Comment

Може би при следващата игра великите сили биха могли да имат "зони на влияние". Да речем играча управляващ велика сила да управлява (може би в някакъв ограничен вариант) една от малките държави. Да речем Русия, или Германия България. Франция->Югославия. Британия - Гърция и Португалия, ОИ - Албания и т.н.
                            Няма да е много далеч от реалността.

В случаят с България, може да бъде управлявана през ход от Русия и Германия

P.P: И великата сила да няма право да окупира/асимилира заоната си на влияние
                            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Amazon написа Виж мнение
                              Може би при следващата игра великите сили биха могли да имат "зони на влияние". Да речем играча управляващ велика сила да управлява (може би в някакъв ограничен вариант) една от малките държави. Да речем Русия, или Германия България. Франция->Югославия. Британия - Гърция и Португалия, ОИ - Албания и т.н.
                              Няма да е много далеч от реалността.

В случаят с България, може да бъде управлявана през ход от Русия и Германия

P.P: И великата сила да няма право да окупира/асимилира заоната си на влияние
                              Може, опитвали сме го, работи, но докарва още малко натоварване и повече спорове, отколкото сегашните Иначе си е изцяло работещо, най-добре - на принципите на играта Империализъм.
                              Проект 22.06.1941 г.

Comment

П.С. Всъщност са 3 прецедента, ако броим и внезапната атака по Австрия.
                                Империал беше дал заповеди за отбрана . Така че внезапността в този случай не сработи.
                                Между другото, точно по тази причина аз не нападнах Гърция докато още бях с Турция, защото смятах с отбрана (изхождах от същия принцип - ако има моя армия до тях, сигурно ще дадат заповеди за отбрана (всъщност и атаките срещу Персия и България ги мислех с отбрана и от това изхождах като трупах сили за тях)) и просто нямах сили за това (дори и да оставим историята с Австрия настрана).
                                От друга страна, нямах късмета на Швеция да имам директно под носа на практика неохраняема столица на кажи-речи най-голямата неутрална държава. В началото Австрия също спечели не малко с внезапна атака срещу Сърбия (и принципно можеше да пробва същото срещу Румъния, а очевидно имаше планове да го стори по отношение на Албания, но началната диспозиция не бе благоприятна, а после вече беше късно).

Погледнато по-общо към проблема:
                                В идеалния случай или не трябва да има "малки държави", или с тях да играят играчи (първата форумна игра). Защото и по-сложната система от Империализъм също предизвикваше спорове. Те не че не могат да се разрешат, но са натоварващи.

Comment

Working...
                                X