Мда, добър въпрос, това не съм успял да го допрецизирам. Пак ще може да се използват рейдери, но ще са по-малко ефективни и шансът за разпознаване в мирно време ще е по-висок.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпроси и идеи относно играта.
Collapse
X
-
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
-
Аха, да де то беше ясно, че ще е по-малко ефективно рейдването без доктрина, но дали става без нея беше въпроса - оказа се, че може.
Нали и за науките важи същото правило, както и за доктрините ??? Тоест, да кажем първата наука (серийно производство - а1.1) струва 10 ИЦ и те се делят на месеците, в този случай на 8.
Докъде си с авиацията - как ще се провеждат ходовете, ако да кажем заповедта е проникване във вражеска територия, където няма къде да кацнеш. На две ли ще се дели хода, или първия ход изминава разстоянието с колкото е написано, и втория се връща.20ти декември преди излитане, Спаич към техника си :
"Иване, сега кръв ще се лее!"
Comment
-
Забравих да впиша най-важното горе - разделянето на цената на една единица / фабрика / науки / доктрини на месеците. Давам конкретен пример:
Линеиния кораб струва 33 IC и се прави за 10 хода. Като се раздели се получава, че разпределението е както следва:
7 месеца се плаща по 3 IC + 3 месеца, в които се плаща по 4 IC. Нали така ще е цялата работа ?? Ами ако е така, ще може ли играча примерно да ги разбърка месечните плащания, в смисъл един месец да плаща по 4, следващия по 3, после пак по 4 и т.н. Идеята ми е, ако не му е изгодно да плати по-скъпото единия месец, дали може да плати този малко по-малко и да плати следващия или по нататък по-голямата сума.20ти декември преди излитане, Спаич към техника си :
Comment
-
Поред:
авиацията - пример:
изтребител (ход:5):
може да атакувате или съпроводите бомбардировачи до съседна провинция два пъти (дотам и обратно, два пъти - ход 4);
или да патрулирате свои провинции и да се върнете обратно.
При всички положения обаче, на последния ход вашата въздушна част трябва да се върне обратно, на своя територия.
За науките, ето пример: а1.1 "Серийно производство" 10 IC / 8 хода. Това значи, че (така е и с цената на доктрините) на всеки от тези осем хода ще трябва да се заплащат по 10 IC. Като, ако се наложи, може проекта да се "замрази" за един или повече хода и после да се продължи оттам, докъдето е бил стигнал.
За военните части се цената се дели на броя ходове, пример:
линеен кораб, цена 33 IC - при "нормално" време за производство (10 хода) се дават 3.3 IC на ход (или 3 хода Х 4 IC и 7 хода Х 3 IC).
За фабриките - това е намаление на времето за производство. Има и такива намаления за цената. След тях фабриките се произвеждат по-бързо и по-евтино. Пример:
а3.2 "Пластмаси": Фабрики - 2 IC и - 1 ход. След това фабриките струват (10-2) 8 IC и се произвеждат за (3 -1) 2 хода. Сега видях грешката (25.02). Фабриката се строи за 3 хода стандартно, както пише в правилата, а не за десет, както бях сгрешил тук.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Малеее - доста неочакван отговор.
1. Айде да поясниш нещо за транспортните кораби. Те се правят за 3 хода, и на четвъртия ход са готови. Нали за да тръгнат по маршрутите, ти трябва преди това да си им ги задал, и да си сключил договор за търговия със съответната страна. Това даване на маршрут сигурно отнема цял ход - тоест първите три месеца се плаща и чака за ТР, после му се задава дестинацията, и чак тогава, на петия месец след започването на производството, този кораб започва да вдига приходите. Ако не е така замислено, ще го обясниш ли моляте.
2. Как ще се определя началната доктрина за всяка държава. Не тази, която се избира от играча, ами тази, дето е дефаулт. Ако са случайни, може да объркат плановете на тези играчи, като им се падне доктрина, която ще се контрира с желана от него. Това ще е доста неприятно.
3. Понеже има три (толкова преброих) науки, които се отнасят за подобрение на фабриките, едната от тях която е "Пластмаси", и всички те дават намаление на цената и времето за строежа им. Могат ли тези бонуси да се натрупват, демек като имаш и трите науки фабриките да струват 4 IC и да се правят за 7 месеца ??
4. И сега до един можеби досега неуточнен въпрос - пехотата. Ясно е, че армия без пехота не може да има успех на бойното поле, но как ще се създаде зависимост меду пехотните дивизии ,танковите и моторизираните в играта ??? Ако се гледа само по статсовете, няма смисъл да се формират пехотни, защото танковете ги превъзходат по всичко. Мисля, че на всички ще ни е интересно, ако има някаква зависимост, защото инак ще е много еднообразна играта.20ти декември преди излитане, Спаич към техника си :
Comment
-
Така, ето следващите отговори на Делфийския Оракул
Първо на г-н Фелдмаршала:
1.) За транспортните кораби. След като се произведе, можеш веднага да му дадеш заповед, например:
Търговия, Норвегия - Дания, маршрут: Nor02 - M83 - Dn01 (разход на supply: 3), печлба/ход 2IC. Корабът тръгва същия ход.
2.) За държавите и доктрините:
държави с доход до 49:
2 доктрини (избират си ги и двете)
2 науки (избират си ги и двете)
държави с доход от 50 до 99:
3 доктрини (играчът си избира две, а аз избирам една)
3 науки (играчът си избира две, а аз избирам една)
държави с доход 100 и нагоре:
4 доктрини (играчът си избира две, и аз избирам две)
4 науки (играчът си избира две, и аз избирам две)
3.) Бонусите се натрупват.
4.) Танковете са добри главно в атака и донякъде в отбрана, за задържане на територия обаче си трябва пехота. Но иначе, кой както си реши, не налагам никакви ограничения.
И по въпроса за определянето на доктрините (отговор на Фашо, а и на доста други). Днес, най-късно до 18:00 българско време ще публикувам задължителните (т.е. определените от мен) доктрини. След това ще чакам всеки от вас да си определи незадължителните.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
Мисля, че не ми разбра точно въпроса за ТР.
Приемрно: пускаш кораба да се прави - в този ход той ти взима 2 ИЦ и се прави през целия месец; на следващия ход ти пак плащаш 2 ИЦ за да продължиш производството (може ли то да се замразява, като науките ?? ); на третия ход кораба става готов. Ти довършваш изплащането му като даваш 1 ИЦ за да стигнеш цялостната му цена. Въпроса ми беше : на този трети ход, кораба става готов, но кога можеш да му дадеш маршрута ??? Защото ако той е готов в края на третия ход, би било логично да му зададеш дестинацията на следващия, и така той да започне да дава кинти чак на петия. Важното е кога става готов - в началото или края на третитя ход (теоритично разбира се) за да можеш да му дадеш още същия ход заповедта за търговия, и така на 4ти ход вече да имаш приходи от него.
Мога ли да си избера наука, за която ми трябва друга, и тази нужата не я избера като начална и въобще не я имам. Пример - избирам сериино производств - автомобили, без да си избирам преди това сериино производство, става ли така ??
Охоо значи най добре им е на малките страни - могат всяка доктрина и наука само да си избират .20ти декември преди излитане, Спаич към техника си :
Comment
-
Уточнение - за транспорта:
след като стане (за три хода), на четвъртия задаваш маршрута, корабът отива до там и се връща. Получваш си печалбата (евентуално минус митото, ако ти е наложено такова от търговския партньор). На същия четвърти ход.
Не завиждай на малките, те все пак започват с по-малко доктрини.
Ооопс, забравих: доктрините и науките трябва да са последователни. Т.е., не можеш направо да избереш такава, за която се иска нещо, което нямаш.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
Мерси за уточнението - мисля, че на всички им се разясниха някой неща, затова подканвам всеки да следи внимателно въпросите и отговорите на водещия в тази тема, какти и във всички останали. По този начин всички ще сме наясно с тънкостите.
Как се обменят науки между играчите - колко време отнема и т.н. ???
Не се подигравам на малките - аз започвам с 30 ИЦ и се водя към тях.20ти декември преди излитане, Спаич към техника си :
Comment
-
знам.
Всички да се разходят до "Правила - алфа версия" и да погледнат там.
Там са окончателните версии на всичко (промени има само в раздела "наука" и има едно "допълнение", пак свързано с науката)
Там са публикувани и стартовите доктрини.
Очаквам също така, всеки да ми прати своя избор като лично съобщение своя избор на науки и доктрини там.
Толкоз, казах ...
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
Промяната в "науки" е главно като допълнение, само в "самоходна артилерия" съм променил един текст.
Има едно изцяло ново допълнение, свързано с науките и частите, т.е. нов лист. Там са всички възможни допълнения към частите (дивизион САУ и танкови батальони).
А личния избор ще е таен.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
Не ми отговори на един стар въпрос - ще може ли играча да решава в кой месец колко ИЦ да дава за течащо производство на една част. Нали разходите по една дивизия се делят на месеците, и на някой се получава, че за няколко месеца се плаща една сума, и остатъка се плаща по-голяма/малка сума за да се стигно до точната цена на дивизията. Ще може ли играча да плати един месец по-малкото ако му притрябват парите за нещо ??20ти декември преди излитане, Спаич към техника си :
Comment
Comment