Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпроси и идеи относно играта.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Да, няма да плащаш движението им на първия месец, ако си седят по пристанищата. Но ако ги пратиш с някаква мисия (примерно търговска), тогава е редно да ги снабдиш.
    Усещам у всички един такъв "спестителски" дух, все едно, че тук всички са от зората на индустриалната епоха и капитализма. Все едно питате: "Абе, той, тоя работник сега и пари ли ще иска? Не му ли е достатъчно че работи за мен?".
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Е каде да ходят бе, нали ти каза, че не можеш още от първия месец да имаш търговски приходи. Щом първия няма да ти носят пари тези кораби, значи въобще не ходят до пристанищата за да търгуват и следователно най-много да им платиш обичкновенната поддръжка, а не const. + move.
      20ти декември преди излитане, Спаич към техника си :
      "Иване, сега кръв ще се лее!"

Comment

Значи, първо ти и маш един транспортен кораб по начало. Ако си вземеш и други от стартовия си ресурс, ще можеш да ги пратиш да търгуват още на първия ход. Съответно:
        1.) печалбата си ще я получиш в началото на ход 2. И
        2.) Ресурсът за движението на търговския кораб ще трябва да го дадеш още на първия ход. Иначе, как и с какво ще се движи въпросния плавателен съд? На един гол ентусиазъм няма да стигне далече.

Разбира се, ако кораба си седи в пристанището - няма проблем, тогава се заплаща само постоянната поддръжка.
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Добре, ако стои в пристанището и реша да го пусна следващия ход да върви за пари, кога ще ми вземеш пари за поддръжката + движението ??

Нали когато строиш такъв кораб, и на 3тия ход, когато за последно плащаш за него, на следващия чак ти носи пари. Това значи ли, че на 3-тия ход ще изразходва припаси const. + move. Ситуацията е същата като тази, която ти представих - имаш готов кораб, пращаш го за пари и едва хода, в който ги донесе, чак тогава изразходва supply const.+move. Така би трябвало да е - така би било логично според мен. Защото когато започна да строя друг такъв, аз първия месец започвам да го изплащам, и когато стане готов на третия, тогава му задавам маршрути и всичко останало, и той тръгва на следващия като за този месец ми вдига приходите. Аз това разбрах от всичко досега. Затова мисля, че ще е нормално, ако бъде снабден през месеца, в който носи пари. Явно въпроса относно търговията не е обяснен окончателно.

Comment

Да, това, за новопроизведените части, е така. Но стартовите ти части са готови за действие още на ход 1.
            Проект 22.06.1941 г.

Comment

Аха. Поправи ме ако има грешка:

Първи ход: Пускам един търговски кораб до някадеси. На същия ход плащам припаси const. + move за този кораб.
              Втори ход: Кораба ми носи приходи и аз му плащам издръжката (const. + move) за следващия ход, демек когато пак ми донесе пари.
              Трети ход: Сега пак му плащам издръжката за СЛЕДВАЩИЯ ход, защото за този вече съм платил миналия. Този ход изплащам още един кораб и му задавам маршрут, по който той ще върви и ще ми носи пари. Тук, както спомена, не плащам припасите за движението на втория кораб (въобще никакив не плащам, защото той се довършва този месец, а не е готов в началото, нали ?).
              Четвърти ход: Първия транспортен му плащам издръжката за следващия месец, а на втория за този, защото е новопроизведен и както каза ТИ, нормалния рзаход + движението им се плаща в месеца, в който те донесат парите. Обаче на началния плащам за следващия месец, а не за този, в който е извършил търговията. Така ми се струва малко странно - защо на едните им се плаща по-рано, като може и на следващия, и обратно - защот по-късно като има вариант за по-рано.

Comment

Още веднъж, повтарям:
                1.) Стартовите части могат да се използват още на първия ход.
                1.1) Ако зададете някаква заповед, няма да е лошо да предвидите ресурса за изпълнението й. Един пример: искаш да отидеш до някъде с колата си. Ще сипеш ли бензин? Щото тя няма да се придвижи дотам с празен резервоар!
                2.) За новопроизведените части:
                2.1) Някаква част се произвежда за 5 хода.
                2.2) На шестия ход вече могат да й се дават команди - отиди до еди-къде си, нападни еди-кого си.
                2.3) За изпълнение на тези команди трябва за този (шести) ход да се предвиди някакъв ресурс (supply).
                Проект 22.06.1941 г.

Comment

Добре - значи разбрах най-накрая. Ще си оставя началните търговски кораби в пристаните на първи ход (разбира се ще платя const. supply), и ще ги пусна да "харвестват" от втори натам. Разбира се, ще очаквам да ми леят пари още от втория, защото това ще е абсолютно идентична ситуация като при свършване строенето на такъв кораб - аз на последния ход когато го изплащам, няма нужда да давам пари за supply, обаче на следващия вече ми носи пари, като го снабдявам с припаси на същия месец, а не преди това.
                  От Водещия:
                  Ако пуснеш един кораб на "търговски рейс" на втория ход, печалбата от този рейс идва на следващия, т.е. трети ход. Като за въпросния втори ход ти разбира се ще трябва да предвидиш някакъв ресурс (гориво, един вид) за движението на този кораб.

Comment

Тук от три страници се един и същ въпрос се бистри. Уа, не може така!
                    Има няколко варианта, които трябва да се имат предвид относно всяка част, с която играете:
                    1. когато строиш съответната част, заплащаш съответната такса за строенето (защото тя или се строи или е действаща (няма мистично трето състояние на току-що готова част);
                    2. когато нищо не правиш със съответната част, заплащаш таксата за поддръжка;
                    3. когато нещо си предвидил като действия за тази част, заплащаш поддръжката, плюс стойността на тези действия;
                    Тези три варианта са единствените алтернативи, за която и да е част (включително и за търговския флот).

Comment

Добре добре, спираме да говорим за търговските кораби, защото стана много досадно и страшно парадоксално.

Бонусът "продуктивност" важи ли за фабрики ? Демек ако имаш десет, ще ти се качи ли месечния (освен с тези десет от фабриките) с колкото проценти е продуктивността ???

Comment

Да, бонусът продуктивност е общ - към всичките ти "нормални" доходи (т.е., доходи от провинции - това е началната им стойност + фабриките). Не важи за търговските доходи. Или - взимаш си всички нетърговски доходи, вдигаш ги със съответният процент и след това прибавяш към тях търговските приходи. И така получаваш общия си доход в IC.

Comment

Добре, ето още един въпрос. Хипотетична ситуация:
                          През месец май 1940г. играч открива някоя наука. През юни той вече може да се ползва от нея. Тъй като знае кога ще е готова, този играч я предлага на втори играч. Значи науката е готова за употреба през юни. Същия месц първия играч я предоставя на втория. Но през същия месец, юни, ятория играч започва производство пряко свързано с тази наука. Да кажем, че науката намалява цената и времето за завършване на производството на нещото. Ползва ли се играча (втория) от ефекта на науката през този месец, месецът на придобиването и от първия играч - месец юни? Би трябвало, поне според мен. Или ако не се ползва веднага, то повлиява ли тази наука през следващия месец, производството започнало през юни. В смисъл такъв, намалява ли цената и времето за производство на ВЕЧЕ ЗАПОЧНАТОТО, през предходния месец, производство?
                          ... Ако не съм объркал нещо, това ми е въпроса.

Така, преди 5 минути изникна още един въпрос. Касае за наука а1.2. Там се казва, че след нея времето за разкриване на науките се намалява с 1 ход. Това значи ли, че крайната цена се запазва? Що ли задавам тоя въпрос като е ясно, че ши са запази ... Ама пуста душа човешка, се гледа да изкяри, или както казва брат'чеда "Шамар да е, на аванта да е". И какво излиза, че се покачва разхода за един ход, като се запазва крайната сума ... Нали?

Тъй, минаха не минаха 15 мин. и са сетих още един въпрос. Ами ти хубаво си дал страницата с добавките на батальони танкове и дивизиони артилерия към дивизиите, ама не си уточнил едно-две неща. Първо за колко време се "сформират" тези добавки. Според мен трябва да е за един ход. Един ход да ги поръчаш и на следващия да са на линия. А също си пропуснал да уточниш и по колко допълнителни единици съплай ще струва издръжката, движението и боя на така усилените д-ии. Уточни са моля те. И освен това има ли ограничение за броя им във вс. дивизия? Може ли да има дивизия с 10 бат.т.т. добаввени към нея. Според мен трябва да може. Все пак те са дост. скъпи и нещата се уравновесяват. Е, командната верига се отежнява, но това са много големи детаели. Би трябвало да можеш да добавяш толкова допълнителни батальони и дивизиони колкото ти позволява "кесията". Нали?
                          Това е за сега.
                          "Войната е продължение на политиката с други средства" Генерал Карл фон Клаузевиц

Comment

Така, ще отговоря доколкото мога, защото Воланд ще е на линия чак някъде утре по обяд.

За нещата които се откриват/завършват през определен ход важи правилото, че ефекта им/присъствието им, започва от следващия. Т.е., в твоят пример - ти му трансферираш науката през юни, което означава, че той я ползва през август (и нататък). Защото през юни той я получава, внедрява в производство и т.н. , и затова е готова на следващия ход...

За намаляването на времето - мисля че цената се запазва. Все пак един ход по-рано си е бонус...

Към всяка дивизия можеш да добавиш 1 САУ и един б-н танкове (и толкоз). Не ставай алчен, защото иначе всеки би си казал - защо да имам само 12 батальона пехота в пехотната дивизя - я да сложа 100 - така ще е по-яка и държелива. Но не може да стане - по-лесно ще ти е да направиш 8 дивизии. Има праг в числеността и количаството подразделения, които могат да се управляват ефективно - над него ефективността пада (и това важи за всички "звена" на командната структура). Да добавиш 10 танкови батальона си означава да направиш отделна танкова дивизия, все пак
                            Добавката в IC, която ще ти струва да добавиш съответното подразделения е дадена в таблицата. За supply-я не знам - естествнено е, че ще се увеличи, но не знам с колко...

Comment

Мерси Големи. Но сега имам нов въпрос. Търговията ... може ли тя да не започва от "Метрополията"? А от някоя от ... колониите да го кажем. Да речем, както е в моя случай, може ли да тръгва от Родос? Става ли? Защо да не става?
                              "Войната е продължение на политиката с други средства" Генерал Карл фон Клаузевиц

Comment

Ето и още един въпрос. Отнася се за пренасянето на частите.

Един ТР за да пренася танкове, трябва да бъде захранван с +3 supply. Тези +3 как се добавят - на крайното количество припаси на маршрута или и за всяка провинция +3. Същото се отнася и до въздушно преносимите части - кога се добавят тези +Х припаси, защото ако е за всяка провинция се получават колосални суми !!!

Колко време се "менка" наука между играчи. Тоест като плати единия 10-те %, кога има ефект върху неговата страна/войска ???

Comment

Working...
                                X