If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какви въоръжени сили са необходими на България в бъдещето?
Ако постъпиш иначе и оставиш силите си в дълбочина, тогава тежко-леки, т.е. в рамките на срещно сражение твоите слаби тежки сили се сблъскват с моите тежки, които на втория етап са подкрепени от леките.
Оп, това последното сега го загледах и изобщо не ми се вързва.
Ще ми се да го поясниш.
Извинявай, Сун Дзъ, нещо напоследък нямам много време (и за съжаление ще е така поне до средата на август), та затова се позабавих с отговора. Аз описах какво имам предвид в предходния пост, но вероятно не е станало ясно.
Прикачам една условна схема, по която ще направя обяснението си.
Имам предвид ситуация, при която защитникът е изтеглил кажи-речи цялата си сила (с изключение на разузнавателни отряди) в достатъчна дълбочина, така че да може да ги съсредоточи срещу нападащия щом стане ясно коя "посока" на настъпление е избрал и едновременно с това да избегне масираната му артилерия.
С оглед на схемата, защитникът ще съсредоточи сили те си някъде в рамките на "далечната зона" на защитата, за да може да ги придвижи към избраната "линия на среща" или защита, щом разбере в коя посока се движат основните сили на нападателя. Идеята е да се избегне ситуация при която е заел отбрана във всеки от четирите сектора, но е нападнат решително само в един.
В такава ситуация сражението най-вероятно ще се разиграе като срещно, т.е. динамична ситуация, при която силите на отбраната и нападението се движат едни срещу други и сражението започва без да са заети (поне изцяло) позиции.
В такава ситуация основна роля (в рамките на танкопроходимия терен) играят тежките сили които водят настъплението (леките сили са във втори ешелон, натоварени на зает транспорт, движат се през танконедостъпния терен (но доста зад тежките) или пък може да има ограничен транспорт с вертолети в близката зона на защитата до подходящи позиции в танконедостъпната местност) докато влязат в контакт със силите на защитника. Тогава в зависимост от състава на тези сили и разположението им срещното сражение може да продължи да се развива като пробив на тежките сили или пък да се промени по схемата първо леки, после тежки (след като вече има контакт).
Мале тая тема заприлича на "Наставления за действие на батальона в отбрана"
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Съжалявам. Най-лесно щеше да е да се приведе съответният текст от полевия устав (ниво батальон), но го нямам под ръка (някъде го имах сканиран). Тъй или инак, ако тръгнем да играем, ще заприлича още повече .
Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
А защо да се реже? Това е извадка от хипотетичен доклад и дори не пише къде е изнесен. А иначе зачетох се нагоре гледам добре сте се развихрили с тия три бригади нападани от 12, ама нали се досещате, че пропускаме някои неща от сорта на бригада ОТР(и евентуално бригада Искандер Е в идеалния вариант и запас от към 200 Тауруса във ВВС) - общо 36 пускови установки, Точка-У и Искандер Е (в идеалния случай) в разпореждане на Щаба на отбраната примерно и явно в тоя случай вече ще е ясно къде е главното направление на атаката с всички произтичащи от това последствия от сорта на ракетни удари по близкия тил и предния край на настъпващия противник(а при добро радиотехническо разузнаване мога да локализирам и корпусен щаб и да пратя един няколко генерали, полковници и други щабни офицери право при Аллах с един добре пуснат Искандер), и като добавиш и друг ресурс на Щаба на отбраната от сорта примерно на три отделни тежки реактивни артилерийски полка(аз лично не харесвам Торнадото, предпочитам Смерч) и като добавиш и бригадната артилерия и примерно някой отделен тежък артилерийски дивизион(12х180/203 мм.) и за цвят сложиш и възможност за привикване на въздушно прикритие и 2 ескадрили армейска авиация(разбирай 18-20 АН-64D подобни вертолета) и добра секторна ПВО(иначе казано района да попада в зоната на действие на няколко ЗРК дивизиона) и ми се струва, че трите бригади имат добри шансове за оцеляване поне до пристигането на някакви оперативни резерви, които ако са в съответния състав(примерно танкова и механизирана бригада) и при добро стечение на обстоятелствата могат даже да си помислят за овладяване на някои опорни пунктове на противника с цел подобряване отбранителната линия, а при евентуален късмет(разбирай изненада) и намиране на съответните сили и да си развият успеха по-натам
Сейлър, не знам дали забеляза, но (1) не обсъждахме играта и (2) въобще не сме включвали авиацията и прочее неща. Беше доста тесен разговор относно сухопътните сили, без участието на неща, които са подчинени по-нагоре. Може да се каже, че е нещо като отклонение на разговора в другата тема (за отбраната). Ако/когато се включат всички останали въоръжения, нещата ще се усложнят значително, не е задължително да изглеждат по-добре или по-зле за едната страна. Така или иначе, разговорът се въртеше около сухопътните сили и техните непосредствени възможности на тактическо и донякъде на оперативно ниво (т.е. какво получава командващия на ниво бригада). Не случайно съм отбелязал, че така е просто разговор, защото нямаме реална "преса" на необходимостта да се вземе решение в ограничено време и информация, нито пък действие в условия на ограничен ресурс. Тези неща ще направят голяма разлика при реално разиграване.
А целият разговор въобще тръгна от това дали има смисъл или няма смисъл за отбраняващите да имат реални тежки сили (разбирай, механизирани). Сун Дзъ се питаше дали не е по-добре без танкове, за да разходва парите за други неща, а аз се опитвах да му демонстрирам, че танковете са нужни и на отбраняващите се, т.е. че тежки сили без танкове общо взето няма. Всичко това се вижда добре ако проследиш цялата дискусия .
Що се отнася до "рязането" - защото бих взел предвид всяка информация, която може да се намери / на която попадна. Ако някъде попадна на информация, че нещо не е толкова лъскаво и блестящо, колкото го описват рекламните брошурки, най-вероятно ще го поорежа. Впрочем, то се видя, че до някакво смислено съгласие така или иначе няма да се стигне - всеки си дърпа чергата към себе си, всеки има собствена идея за това кое е правилно и как трябва да бъде. Така че играта е под сериозен въпрос. Впрочем, така или иначе ще мога да се върна към нея най-рано през втората половина на август, че приех една доста голяма поръчка за илюстрации, която ще ми глътне свободното време някъде до там (тогава ми е крайния срок).
При връщането обаче съм склонен да "премахна" всички тези спорни въпроси с едно просто решение - да преминем от "реалната" към виртуална/измислена ситуация, където съществено значение ще имат решенията ви, а не съотношението реална военна техника / симулация в играта.
Сейлър, не знам дали забеляза, но (1) не обсъждахме играта
A, забелязах, забелязах. То в играта шансове да налазим приграничните турски села, еле пък ресурси за развитие на успеха(разбирай повторение на едни събития от 1912-1913 и щурм на Одрин) едва ли ще съберем, а за играчки като Искандер Е(бойната глава в полет можела да се контролира от безпилотен самолет) или пък скъпи бутикови неща като 2С7 или С-23 и за запас от 200 тауруса (и 100 многоцелеви самолета) хич и да не споменавам.
Хех, излиза както си го и мислех - както винаги при руснаците, големи хвалби, рекламни брошури и полигонни стрелби при 100% условия за поразяване.
Някъде тук се коментираше за поръчката на Панцири за Саудитска Арабия, как ли се ядосва излъганият шейх, че си е купил "двуцевка" за стрелба по панички
Винаги е така, като се купува оръжие непроверено в бойни условия.
Сега пък като се замисля какви ли ще са реалните качества на С 300, С 400, разни "Бук" и "Тор" ? С тях във война сваляно ли е нещо сериозно, като съвременна крилата ракета или съвременен изстребител ?
"Редактирам" си поста, че се сетих и за руските съвременни корабчета, дето си носят по едно "Панцирообразно" на гърба си и разчитат за ПВО на него.
Кухулин е мнооого прав, ще мине някой заблуден F 16 , ще пусне 2-3 от 227 килограмовите си бомбички и си замина корабчето
P.S. Извинете за умалителните съществителни, но се развеселих.
Last edited by Сун Дзъ; 31-05-2012, 23:49.
Причина: дописване
Докладът е боклук и реално това беше коментирано по руските форуми. Коментар:
Nit> Апологетам морского Панциря:
Nit> bmpd - Доклад о недостатках ЗРПК "Панцирь-С1"
Хэлло эврибади.
Н-да. Нуеклонно падает уровень специалистов НИУ ПВО страны....
Люди, которые пишут - они вообще зрпк то видели?
В том виде какой есть это конечно далекая от идеала машина, но ее недостатки вовсе не там, (или не всегда там) где видят докладчики.
Доклад набит ляпами и несуразностями..
Ну например:
1. ЗРПК не стреляет на ходу пушками, это известно всем. Потому что сила отдачи автоматов 2а38 скажем так очень велика и перевернет камаз на хрен.
2. Есть масса реальных стрельб по мишени типа саман (оса) с параметрами 6-8км. Авторы либо не допущены, либо умалчивают сознательно.
3. не стреляли по 1000 метровой цели, потому что таких мишеней тупо нет. И кто у нас вообще стрелял?
4. Мксимальная дальность стрельбы побольше 20км. На таких дальностях, исходя из принятой схемы ЗУР, ее возможности весьма ограничены. НО е95 здесь не причем.
5. п.4 - старый прикол от сторонников одноступенчатой схемы.
6. п.5 бред. Причем откуда взята масса бч гиперзвуковой зур? Она скажем так намного больше....
7. п.6 бред
8. п.7. Есть кое-какое зерно смысла. Но эта ракета - скорее про самообороны (параметр = 0)
9. п.8. рикошетирования? бред.
10. п.9. тут докладчики тупо не в курсе
11. п.10. Обнаружитель на панцире сантиметровый. Даже дециметровый. МФРЛС милиметровая. Все проблемы давно известны. Они насколько возможно, решаются разработчиком. Раскрыв, количество фазовращателей, мощность передатчика. Плюс новая соц... Просто не надо много требовать от комплекса. 16 км - по самолету, 12 по кр. Больше не надо.
Похоже сказываются последствия разгрома военной науки по всем направлением под руководством банды сердюкова-макарова....
Доклада "Оценка характеристик ЗРПК "Панцирь-С1". Авторы доклада - В.В. Белоцерковский, кандидат военных наук, доцент (ВПВО ВВС) и И.А. Разин (ВА ВПВО ВС). пока не обнаружено в официальном списке материалов конференции РАРАН.
Ако искате оценка от някой който е значително по-навътре в тематиката и по принцип песимист за почти всичко модерно разработвано в Русия:
И кстати. Не знаю, кому поможет, кому навредит, но:
1. За последние годы накоплена весьма приличная статистика стрельб девайсом по различным типам мишеней. Удельный объем опытных и сдаточных стрельб уменьшается, войсковых, проводимые л/с а не испытателями - растет.
2. Тем не менее - частость поражения целей имеет тенденцию к неуклонному росту. И в настоящее время асимптотически приближается к 1. Что понятно. Функции оператора здесь сведены к учету и контролю. Реально если система наколоолась он ничего не успеет сделать.
3. Сложность (если можно так сказать) целей также растет. Если в первые годы это были в основном ешки, то сейчас - переделанные в мишени старые зур типа 75 (стрижи ) и т.д.
4. Девайс начинает показывать результаты, превосходящие ожидаемые (и заданные). Даже с таким слабеньким (ИМХО) локатором. Например - по параметру поражаемых целей. Очень впечатляет. Сам не верил, пока не увидел массовое avi - подтверждение.
Резюме.
Коллектив предприятия, имеющий действующую научную школу академика Шипунова (это не пафос - констатация факта), демонстрирует - как надо, несмотря ни на что (тявкание концерновых мосек и всяких прочих КУРАДОЙев) , последовательно и целеустремленно "УЧИТЬ КОМПЛЕКС СТРЕЛЯТЬ". Это искусство доступное сейчас немногим.
И поверьте - таких школ уже нет ни в факеле ни в альтаире ни в целом в концерне. Эффективные менеджеры практически полностью ее развалили.
Выводы напрашиваются сами.
„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Точно този "форумен" разговор затвърждава доклада.
Някой от въпросите съвсем не съответстват за оръжие преминало държавни изпитания и прието на въоръжение.
Просто е носене от 9 кладенеца вода за да се замажат резултатите. Поне аз така го разбирам с моя руски.
Comment