Голъм, имам някои забележки към плана ти. Изкарваш всичко прекалено лесно:
Подводниците така или иначе действат на пълни обороти. Проблемът е липсата на подводници и авиация, която да им съдейства (Гьоринг отпуска чак през 1941 или 42 две ескадрили). Специализирана авиация за съвместни действия с подводниците пък въобще липсва. Тези неща не могат просто така да бъдат "форсирани". Отказът от строеж на надводни кораби е допустим(Хитлер действително нарежда да се спрат действията на кораби, по-големи от есминец след потопяването на Бисмарк). Но това ще даде резултат в повече подводници едва след няколко месеца, а някакъв значителен ефект на бойното поле - най-рано след година. Не може нещо "занемарявано" с години да се навакса за няколко месеца.
Колко въздушни флота съсредоточава Хитлер в ТР? Не знам, не съм запознат дотолкова с авиацията, но ми се струва че доста преувеличаваш броя и ефективността на Луфтвафе - според плана ти той трябва едновременно да действа срещу Британия, да участва в десанта на Малта, в сраженията в Африка и същевременно да прикрива източната граница на Райха. В ТР самолетите не достигат нито за Британия, нито за Африка струва ми се.
Това според мен е невъзможно, иначе немците щяха да са го направили в ТР. Промъкването през Гибралтар дори с подводница и нощем е изключително рискована операция и мисля че са го правили само няколко немски подводници през войната. Първо, британците ще знаят за всяка промъкнала се подводница и ще вземат мерки, правейки операцията още по-трудна или невъзможна за следващите. По моя преценка от 16 подводници ще преминат успешно най-много 6-7. А дори и всичките 16 не могат да окажат никаква сериозна заплаха за британските комуникации. Италия в началото на войната е на второ място след СССР по брой подводници (около 115) и макар че близо една трета от тях са от ПСВ и екипажите им меко казано страдат от липса на боен дух, мисля че тази голяма бройка комбинирана с италианската брегова авиация може да окаже съществен ефект върху английското снабдяване - за Малта и за Египет.
Тук съм съгласен. Остава въпроса с комуникациите, който са ключов въпрос в целия средиземноморски конфликт. Ако Малта няма успешно снабдяване, необезпокоявано от британския флот, разположените там части ще се превърнат от обсаждащи в обсадени. Разковничето е силно противодействие на британските надводни кораби (подводниците са малко и не особено активни). Проблемът е че италианският флот е "уплашен" от англичаните и в ТР търпи най-позорни поражения, дори при голямо числено превъзходство. Моето мнение е, че за да се "отдалечи" британския флот от Малта и Италия, т.е. за да се създаде един "безопасен" коридор в средата на Средиземно море (между двете линии Алжир-Испания и Балканите-Тобрук), трябва да се приложи голяма част от немската авиация+цялата италианска. Пикиращите бомбардировачи са ефективно оръжие и в големи количества действително могат да осигурят този коридор; по този начин се осигурява и десанта в Малта и снабдяването на войските в Африка. Затова смятам че бомбардировките над Англия трябва да се отменят или поне отложат - Луфтвафе просто няма достатъчно самолети.
За съжаление(или щастие?) Франко въобще не се плаши от Хитлер в ТР. След преговорите с него Рибентроп е шокиран и казва "Никой досега не ми е говорил по този начин(надменно)". Така че заплахата отпада - според мен Франко добре знае, че Хитлер не може да си позволи война с Испания (Апенините са доста голямо препяствие дори за Вермахта). Остава да бъде "подкупен" с Корсика и други френски владения (колонии). Въпросът е дали това е възможно и цената е приемлива за Хитлер (в ТР - твърдо не). Друго условие което поставя Франко за намесата си на страната на Оста(т.е. превземане на Гибралтар) е първо да бъде овладян Суец. Тоест преговори с него могат да се водят чак през пролетта на 1941 г. - което удължава цялата кампания по овладяването на Средиземно море поне до лятото на тази година.
С останалите точки съм съгласен. Като "поизчистим" подробностите мисля че планът е изпълним. След като Гибралтар, Малта и Египет са в ръцете на Оста можем да разискваме мира с Британия и намесата на Турция. За целта присъединяването на Турция трябва да стане първо (за да може турската армия да атакува френско-английските владения в Ливан, Ирак и Сирия). Тук ще помоля за малко разяснение - френските войски в Сирия при капитулацията на Франция отказват да сложат оръжие и се завързват сражения с английските сили в района. Как свършват тези сражения не ми е известно, а е важно за по-нататъшното разглеждане на сценария. Който има информация, ще го помоля да я сподели.
Заедно с това се засилват действията по комуникациите (подводници).
1. в Северна Франция се съсредоточават два въздушни флота, които последователно започват военни действия срещу Великобритания.
4. Подготвя се и се прехвърля отряд от поне 10-16 немски подводници, който да проникне през Гибралтар и да действа в Сердиземно море по британските комуникации.
Офанзивата в Средиземно море започва с атака срещу Малта (в нея би трябвало да участват силите на немската и италианската въздушно-десатни дивизии, подкрепени от силите на италианските ВВС и поне един немски въздушен корпус). Общо взето тази офанзива, макар и с големи загуби има всички шансове за успех.
Заедно с това се организира с помощта на Франко удар срещу Гибралтар (взимат се от силите, разквартирувани във Франция). Участието му може да бъде "купено" с комбинация от заплаха и териториални придобивки (които някак ще трябва да се уредят за сметка на френските колониални владения).
С останалите точки съм съгласен. Като "поизчистим" подробностите мисля че планът е изпълним. След като Гибралтар, Малта и Египет са в ръцете на Оста можем да разискваме мира с Британия и намесата на Турция. За целта присъединяването на Турция трябва да стане първо (за да може турската армия да атакува френско-английските владения в Ливан, Ирак и Сирия). Тук ще помоля за малко разяснение - френските войски в Сирия при капитулацията на Франция отказват да сложат оръжие и се завързват сражения с английските сили в района. Как свършват тези сражения не ми е известно, а е важно за по-нататъшното разглеждане на сценария. Който има информация, ще го помоля да я сподели.
Comment