Ха, де. И аз го търся тоя извор. версията, че Вълко се е изтеглил от Странджа към Добруджа и е управлявал там до към 1409г. -1413г. много ме привлича. Ама това е за друга тема ..
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Бил ли е болярин Гордю войвода и кой е Каракулас.
Collapse
X
-
Henry Sinclair написа Виж мнениеХа, де. И аз го търся тоя извор. версията, че Вълко се е изтеглил от Странджа към Добруджа и е управлявал там до към 1409г. -1413г. много ме привлича. Ама това е за друга тема ..
Ясно е, прочие, че се касае за местни патриотични легенди, възвеличаващи собствената история. Ако всички подобни бяха верни нямаше да има един жив турчин или "църен арапин", а крал Марко с Вълко Добруджански и Секула Детенце щяха да управляват от Цариград Българската империя със собствени колонии в Амазония и делтата на р. Ганг. И да прокопаят Суецкия канал и да взимат кумерк от преминаващите кораби 3 на сто още в 1400 г. сл. Хр.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Темата найстина е много интересна и на всеки от нас му се иска легендите за които е чел да отговарят на действителноста.И на народа живял преди нас естествено.Само легендите и фолклора са го уповавли през 'тъмните" векове.Но си мисля че е само това.Ако е имало толкова епична борба - самите нашественици щяха да я опишат и възхвалят техните "паднали юнаци" .Показателен е примера с Албанската съпротива в планините където дори 100 000-на Османска армия претърпява крушение.Е ясно е че и двете места си имат своите географски особенности, но такъв катаклизъм няма да не бъде описан от страна на победителите.
Понеже имам приятели пещерняци, още преди години са ми разказвали за две пещери в Родопите с подобно име 'Человеческите" и за костите в тях.
Comment
-
T-72М написа Виж мнениеТемата найстина е много интересна и на всеки от нас му се иска легендите за които е чел да отговарят на действителноста.И на народа живял преди нас естествено.Само легендите и фолклора са го уповавли през 'тъмните" векове.Но си мисля че е само това.Ако е имало толкова епична борба - самите нашественици щяха да я опишат и възхвалят техните "паднали юнаци" .Показателен е примера с Албанската съпротива в планините където дори 100 000-на Османска армия претърпява крушение.Е ясно е че и двете места си имат своите географски особенности, но такъв катаклизъм няма да не бъде описан от страна на победителите.
Понеже имам приятели пещерняци, още преди години са ми разказвали за две пещери в Родопите с подобно име 'Человеческите" и за костите в тях.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
T-72М написа Виж мнениеДа, но и най малкото възхваляването на техните юнаци.И Нешри и други ги описват. Примери много. Знае се името на първия "юнак" влязал в Константинопол....Големите им битки доста добре са описани.Имало ли е голям отпор в Родопите няма как да не бъде описан в последствие!A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Stan написа Виж мнениеЕ ако се опираме само на легенди, трябва да повярваме в съществуването също на самовили, дракуси, вампири, върколаци и тем подобни персонажи от родопския фолклор.
Най-точният отговор на въпроса за Гордю е .... мба ли го. Лично аз първонално дори бил изразил съмнение дали такава легенда въобще е съществувала. Като нищо може да се окаже литературна измислица примерно от 30-те г. на ХХ в. която да възприета от народонаселението като истина и да започнало да се въпроизвежда. Ще ти дам един пример - село Драгойново, Първомайско, се намира под един издаден връх на Родопите - Драгойна. Местните селяни съвсем убедено разправят легендата за царица Драгойна, която била владетелка на славянското племе драгувити и се биела с византийците. Тъй като дворецът й е бил на въпросния връх, след смъртта й, върхът бил кръстен на нейно име. Разбира, се това са абсолютни глупости, които някакъв местен патриот написал през 20-30-те г. на ХХ в., че дори и пиеса направили в читалището ... и сега местните баби и дядовци я разказват като легенда на която вярват. Въобще няма да се изненадам, ако историята с Гордю е подобна. Между другото името "Гордю" не се среща сред личните имена в района, пък и където и другаде да е в българските земи, което още повече ме навежда на мисълта, че това вероятно е съвременна "легенда", примерно дело на някой активист на дружество Родина. В тази връзка още повече е показателен фактът, че Беден е помашко село.
Това, че Беден е помашко село още повече насочва към степите северно от Черно море, защото точно в Западните и Южните Родопи и Пиринско е имало някога значителен брой (пра)българи. Самото име Беден е пренесено от Кавказ на Балканите. През 1830 г. Р.Ф. Розен е записал селището Веден, намиращо се на пътя за Грозни. Днес то е известно под името Ведено. В непосредствено съседство до него се намира и селището Дъшне Ведено. Подобна връзка има и с името на южнородопската област Чеч: Чеч (Родопите) < Чечня (Кавказ) < Чач (Средна Азия, ранно средновековие, днес Ташкент, от по-старо Чачкент). Подобна препратка към Кавказ и то точно към Чечня с печално известния град Беслан, е село Беслен (Благоевградско), записано в турски документи преди Освобождението като Beslan.
П.П. А за връх Драгойна и племето драгувити ще отбележа, че точно в тоя район през Средновековието е била засвидетелствана богомилската "епископия" Драгувичия/Драгувития.
Comment
-
г-н Никой написа Виж мнениеТова че Гордю не се среща в личните имена в района, че и другаде в българските земи, не значи, че няма такова име. Засвидетелствано е още през V² век в лицето на един "хунски" (най-вероятно утигурски) вожд на име Горд(ас) (Γορδας) или Грод (при Малала, Γρώδ). Името е било запазено в старата удмурска антропонимия като: Гордо, Гордьо, Гордпи със значение на “червен, риж”.
г-н Никой написа Виж мнениеТова, че Беден е помашко село още повече насочва към степите северно от Черно море, защото точно в Западните и Южните Родопи и Пиринско е имало някога значителен брой (пра)българи.Самото име Беден е пренесено от Кавказ на Балканите. През 1830 г. Р.Ф. Розен е записал селището Веден, намиращо се на пътя за Грозни. Днес то е известно под името Ведено.
Между другото, може да си сигурен, че Западните и Южните Родопи, както и в Пиринско, няма данни за прабългари. С едно изключение, при това не особено сигурно.
г-н Никой написа Виж мнениеПодобна връзка има и с името на южнородопската област Чеч: Чеч (Родопите) < Чечня (Кавказ) < Чач (Средна Азия, ранно средновековие, днес Ташкент, от по-старо Чачкент). Подобна препратка към Кавказ и то точно към Чечня с печално известния град Беслан, е село Беслен (Благоевградско), записано в турски документи преди Освобождението като Beslan.
г-н Никой написа Виж мнениеП.П. А за връх Драгойна и племето драгувити ще отбележа, че точно в тоя район през Средновековието е била засвидетелствана богомилската "епископия" Драгувичия/Драгувития.
Comment
Comment