Извинявам се за невежеството си но думата жупа,жопа от старославянското жоупа и до ден днешен значи рудник на полски и задно отверстие на руски т.е. имаме си съвсем конкретно значение, та дори и жоупище на старобългарски със значение гроб.Е според мене жупан иде от тая дума и факта,че се среща все в славяноезични държави също е показателен.Колкото до аварите-дори Баян не е с аварски,а с монголски произход:-)
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Произходът на титлата ЖУПАН
Collapse
X
-
Гост -
И по принципа на каква точно логика от дума значеща "дупка", ще се получи титла, при това с твърде нехарактерно за славяните окончание? Разбира се, следващият въпрос, който възниква е доколко е възможно една славянска титла да навлезе още през ²Х в. в ранговата таблица на ПБЦ?Хан Тупан написа Виж мнениеИзвинявам се за невежеството си но думата жупа,жопа от старославянското жоупа и до ден днешен значи рудник на полски и задно отверстие на руски т.е. имаме си съвсем конкретно значение, та дори и жоупище на старобългарски със значение гроб.Е според мене жупан иде от тая дума и факта,че се среща все в славяноезични държави също е показателен.Колкото до аварите-дори Баян не е с аварски,а с монголски произход:-)
Comment
-
Скоро водихме дискусия по този въпрос с уважаемия съфорумник ник1. Името Баян с апелатив баян "богаташ" е от тюркски произход и вероятно е заемка в монголския. Образува се от глагола бай "богатея" и древния суфикс за причастие -ан (ЭСТЯ II, 29).Хан Тупан написа Виж мнениеКолкото до аварите-дори Баян не е с аварски,а с монголски произход:-)
Етимологичната връзка между жопа "задник" и жупа "дупка" не е безспорна.
Comment
-
Гост
Вие направо ме хвърляте в недоумение.Аз не съм лингвист но от старославянското жоупа -дупка,яма до задното отвърстие етимологичната връзка е просто очевидна и много се съмнявам това да е аварска заемка:-)Колкото до старобългарското жоупище -гроб и т.н.полското жупа-рудник и т.н. каква аварска или китайска връзка да търсим- тия авари много комплексни се оказват:-)Колкото до прабългарските титли-аз смятам,че мнозинството от народа е било славяноезично още преди идването в днешните български земи.За това дори ако четем Черноризец Храбър и гордостта му от това,че Евангелието е преведено на наш, роден славянски език можем да съдим освен по чудото управляващия народ да си смени езика и то в такива краткотрайни срокове.Археологическите разкопки на некрополи също потвърждават това макар и косвено. Да не говорим кой тюрко-ирано???намквоси езичен ще си кръсти първата столица Плиска,а втората -Преслав? Колкото до окончанието -н -ами то съвсем не е нехарактерно за славянските езици -стопан,стопанин,хазяин,бран,стан,оран,копан,цигани н и т.н..Аз даже мисля,че жупан е най-славянската титла понеже отначало вероятно е възникнала като означение за вожд на селище от дупки,а именно землянки и впоследствие значението се е увеличило.Това не е изолиран случай-знаем и обратната тенденция княз/кнез да "падне" до кмет през средновековието.Last edited by Гост; 06-02-2012, 17:10.
Comment
-
Хан Тупан, поставил си много интересни въпроси, но и много като количество. Ще отговоря според възможностите си само на тези по титлата жупан, макар вече да са обсъдени в темата. За останалите - кога се появява името Плиска, колко са славяните сред прабългарите и т.н. - може да пуснеш отделни теми. Сигурно и те ще са интересни.
И аз не съм лингвист, затова предпочитам по такива въпроси да чета лингвисти. Очевидното за нас рядко е очевидно и за тях. Ето какво мисли Фасмер за думата жопа: жо́па. Виждаш какво е разнообразието от мнения. Има си и причини за това разнообразие. Връзката не е изключена, но не е безспорна.Хан Тупан написа Виж мнениеВие направо ме хвърляте в недоумение.Аз не съм лингвист но от старославянското жоупа -дупка,яма до задното отвърстие етимологичната връзка е просто очевидна
Аз съм привърженик на хипотезата, че думата жупа е изконно славянска, но думата жупан не е. Има един славист от миналото - Ал. Брюкнер - според когото думата жупа "окръг" също не е славянска, а е дезафиксирана форма от жупан. По същество тази хипотеза е просто отместване на проблема, защото в чист вид не може да обясни първичните значения "дупка, яма; гроб". Към момента никой не я споделя, доколкото знам.Хан Тупан написа Виж мнениемного се съмнявам това да е аварска заемка:-)Колкото до старобългарското жоупище -гроб и т.н.полското жупа-рудник и т.н. каква аварска или китайска връзка да търсим- тия авари много комплексни се оказват:-)
Примерите, които даваш, са добра илюстрация на проблема. Нито една от думите стопанин (< иран. *астапана), циганин (< гр. ацингано) и хазяин (< мар. хоза < чув. хошя) не е изконно славянска и при нито една от тях окончанието не е -ан. Нещо повече - и трите са адаптирани до славянския словообразувателен модел чрез окончание -ин. Думите бран, стан, оран и копан не могат да служат за изясняване на думата жупан поради отдалечените им значения.Хан Тупан написа Виж мнениеКолкото до окончанието -н -ами то съвсем не е нехарактерно за славянските езици - стопан, стопанин, хазяин, бран, стан, оран, копан, циганин и т.н.
Съгласен съм, че титлите могат да нарастват и да намаляват по значение във времето. Семантичният проблем е, че при думата жупа липсва значението "дом, жилище, землянка". Освен това ми се струва, че липсва такава семантична типология "дом" > "група домове" > "управител на група домове". В това отношение извеждането на жупан от "рудник" > "окръг" е далеч по-издържано от семантична гледна точка.Хан Тупан написа Виж мнениеАз даже мисля,че жупан е най-славянската титла понеже отначало вероятно е възникнала като означение за вожд на селище от дупки,а именно землянки и впоследствие значението се е увеличило.Това не е изолиран случай-знаем и обратната тенденция княз/кнез да "падне" до кмет през средновековието.
Comment
-
Гост
Не мога да се съглася.Окончанието -ан е изключително често -например Драган,Златан, Петкан, Пресиян,Цветан, Стоян особенно при южните славяни и то по-специално при българите.И може да е и...римска заемка А първото писмено споменаване на титлата е пак при тях.И освен това тя и съкращението и пан са най-разпространени при западните славяни.Колкото до значението на думата то не е особенно отдалечено ако се замисли човек.Окръг,околия,област както виждаме имат първично геометрично значение на нещо кръгло,обло,околно и съвсем не са далечни от яма която също е в предтавата за нещо кръгло.И яма е много по-близко до жилище-землянка отколкото кръг до дом.Да съгласен съм,че войводство и губерния идват от името на шефа но някак изключително странно ми звучи съкращението жупа от жупан -както виждаме и в двата други случаи имаме разширение на думата с окончание,а не съкращение.Което освен всичкото отгоре се оказва една такава масова и общославянска дума използвана до ден днешен.Ако жупа идеше от жупан то щеше да е жупания, жупанство и т.н. -сравни с цар-царство,болярин-болярство. Така,че просто мисля,че за сега няма сериозни аргументи против тезата ми.Имаме жупа -жупан Стьопа-Степан -тва просто не са някакви случайни омоними според мен. Пак казвам-тва е само една теза,но не виждам сериозно да е оборена,а другите тези са просто освен силно невероятни, та до гротескни -да тайпан е китайско, таркан-турско ,но в случая май е...славянско.
П.С. Някак си невероятно ми звучи "великия рударин/копач Сивин" да е загинал във войската. Виж назначения от кана жупан на някоя славянска област като нищо може да е хвърлил топа. Гойникович по някакво съвпадение също е управител на славянска област.Естествено ако се намери някой средноазиатски жупан теорията ми умира,но засега май няма такъв....Last edited by Гост; 06-02-2012, 21:37.
Comment
-
Гост
По-горе в темата вече бяха дадени примери за употребата на жупан в средноазиатските тюркски и ирански езици, какво повече от това?!!Хан Тупан написа Виж мнениеЕстествено ако се намери някой средноазиатски жупан теорията ми умира,но засега май няма такъв....
Чак до времето на Покръстването тук има само прабългари, които са тюрки по произход и говорят тюркския прабългарски език, и южни славяни, които са славяни по произход и говорят индоевропейския славянски език.Колкото до прабългарските титли-аз смятам,че мнозинството от народа е било славяноезично още преди идването в днешните български земи.За това дори ако четем Черноризец Храбър и гордостта му от това,че Евангелието е преведено на наш, роден славянски език можем да съдим освен по чудото управляващия народ да си смени езика и то в такива краткотрайни срокове.
Покръстването е онази мелница, която принуждава прабългарите да изоставят езика си и да преминат на езика на славяните, но и благодарение на която се ражда българската народност:Attached FilesLast edited by Гост; 07-02-2012, 09:53.
Comment
-
Всяко окончание (или представка, или наставка) има някаква функция. В случая говорим за образуване на нова дума от някаква друга дума. Например с -ен се образуват прилагателни от съществителни: метал ~ метален, дърво ~ дървен и т.н. С -ар се образуват деятели: дърво ~ дървар, врата ~ вратар и др.Хан Тупан написа Виж мнениеНе мога да се съглася.Окончанието -ан е изключително често -например Драган,Златан, Петкан, Пресиян,Цветан, Стоян особенно при южните славяни и то по-специално при българите.И може да е и...римска заемка А първото писмено споменаване на титлата е пак при тях.И освен това тя и съкращението и пан са най-разпространени при западните славяни.Колкото до значението на думата то не е особенно отдалечено ако се замисли човек.Окръг,околия,област както виждаме имат първично геометрично значение на нещо кръгло,обло,околно и съвсем не са далечни от яма която също е в предтавата за нещо кръгло.И яма е много по-близко до жилище-землянка отколкото кръг до дом.Да съгласен съм,че войводство и губерния идват от името на шефа но някак изключително странно ми звучи съкращението жупа от жупан -както виждаме и в двата други случаи имаме разширение на думата с окончание,а не съкращение.Което освен всичкото отгоре се оказва една такава масова и общославянска дума използвана до ден днешен.Ако жупа идеше от жупан то щеше да е жупания, жупанство и т.н. -сравни с цар-царство,болярин-болярство. Така,че просто мисля,че за сега няма сериозни аргументи против тезата ми.Имаме жупа -жупан Стьопа-Степан -тва просто не са някакви случайни омоними според мен. Пак казвам-тва е само една теза,но не виждам сериозно да е оборена,а другите тези са просто освен силно невероятни, та до гротескни -да тайпан е китайско, таркан-турско ,но в случая май е...славянско.
П.С. Някак си невероятно ми звучи "великия рударин/копач Сивин" да е загинал във войската. Виж назначения от кана жупан на някоя славянска област като нищо може да е хвърлил топа. Гойникович по някакво съвпадение също е управител на славянска област.Естествено ако се намери някой средноазиатски жупан теорията ми умира,но засега май няма такъв....
В праславянския език има много продуктивен суфикс -анъ, който си е изконно славянски (за разлика например от -аръ, който е латинска заемка). Той съчетава няколко функции: братанъ/сестранъ "син на брата/сестрата", беганъ "който бяга", стойанъ "който стои" и т.н.
Смята се, че нито една от функциите на този суфикс не може да изясни словообразуването жупа ~ жупанъ "управител на жупа". То не може да се обясни и чрез функциите на продуктивния суфикс -нъ. Затова привържениците на славянския произход се обръщат към времето, когато е съществувал индоевропейски суфикс -н- с подходящи функции. За съжаление, ако приемем този вариант, то жупан остава единствената славянска дума, образувана по въпросния модел. Това по принцип не се смята за много добър индикатор в лингвистиката.
По въпроса за Средна Азия мога да ти предложа книгата на Махмуд Кашгари:
Тук звуците са леко деформирани от арабската фонетика, но примерът ми се струва удачен.
За жупания си прав - има такава административна единица, дериват от жупан.
Comment
-
Гост
Добре,но кой го смята това? Някой. А дали е прав 100% или е преобладаващ за момента? Както знаем хилядолетия е преобладавала тезата,че земята е плоска. а дали е вярна? А ако беше не жупан, ами жупец или жупанец както е братан или братанец? И както братанец е син на брата то защо жупан да не може да е областния на областта т.е. жупана на жупата? Но защо се фокусирахме на окончанието след като имаме коренова дума? И в много случаи има и други фактори които предопределят окончанието. Защо примерно летец не е летител,а овчар не е овчец? Според мен просто заради благозвучието не е жупаец или жупател или жупар -освен това ако корена си е жупа,а само окончанието е малко по-нетипично,но все пак напълно възможно,дори и привнесено?Кухулин написа Виж мнениеСмята се, че нито една от функциите на този суфикс не може да изясни словообразуването жупа ~ жупанъ "управител на жупа". [ATTACH=CONFIG]17708[/ATTACH]
Comment
-
За добро или зло лингвистите обръщат доста голямо внимание на окончанията. В темата съм цитирал двама от тях: проф. Калвърт Уоткинс и проф. Францишек Славски. И двамата поддържат славянския произход на титлата жупан. И двамата са отплавали по тоя повод в дебрите на индоевропейските суфикси.Хан Тупан написа Виж мнениеДобре,но кой го смята това?
От мен толкова по въпроса за славянския произход, не се сещам какво друго да добавя.
Comment
-
Гост
Е, аз не споделям това отплаване и спокойно мога да приема и тюркско и всякаквои друго окончание.За мене корена е по-важен. Ето на сръбски водач е водител - а иди обяснявай кое окончание е "по-правилно" -на едните им харесало едното -на другите -другото.Много лингвисти забравят,че това не е точна наука.Да има преобладаващи закони,но и доста изключения.Ето примерно имаме самоназвание горани. Пак на ан.С корен гора.Жупан с корен жупа.Съвсем убедително ми звучи.Както и да е по някои въпроси просто още не е намерен категоричен отговор. Ако въобще съществува.Last edited by Гост; 07-02-2012, 01:57.
Comment
-
Ъхм, яка склероза ги друса напоследък лингвиститеХан Тупан написа Виж мнениеМного лингвисти забравят,че това не е точна наука.
Comment
-
Гост
Дали ви е възможно да ми покажете какво Славски пише за книга?Кухулин написа Виж мнениеЗа добро или зло лингвистите обръщат доста голямо внимание на окончанията. В темата съм цитирал двама от тях: проф. Калвърт Уоткинс и проф. Францишек Славски. И двамата поддържат славянския произход на титлата жупан. И двамата са отплавали по тоя повод в дебрите на индоевропейските суфикси.
Струва ми се, че мене не ме друса онова ваше проклето нещо, но просто преди година-две, когато в НБ казах на един от най-добрите ни етимолози, който точно в този момент гледаше нещо в един от томовете на Славски, че и книга е прабългаризъм, той много се изненада, а на мене така и не ми остана време да го прегледам.
Благодаря предварително.
Comment
-
За съжаление няма как да ви помогна в момента. Słownik prasłowiański е далеч от буквата К и вероятно никога няма да я стигне, а Słownik etymologiczny języka polskiego не е достъпен свободно в интернет. Съдейки обаче по ЭССЯ, във втория речник Славски може би подкрепя прабългарската етимология:проф. Добрев написа Виж мнениеДали ви е възможно да ми покажете какво Славски пише за книга?
Струва ми се, че мене не ме друса онова ваше проклето нещо, но просто преди година-две, когато в НБ казах на един от най-добрите ни етимолози, който точно в този момент гледаше нещо в един от томовете на Славски, че и книга е прабългаризъм, той много се изненада, а на мене така и не ми остана време да го прегледам.
Благодаря предварително.
ЭССЯ вып.13, стр. 204
Comment
Comment