Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Християнството и влиянието му върху културата на българите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Mishok написа Виж мнение
    започват да проповядват на неразбираем гръцки език: се появяват и диалектите в нашият език, както и суеверията и изкривяванията на вярата и разни полу - езически обичаи, липсвали до този момент.
    веселяк си спор няма.

Comment

Поне при мен системата на игнора действа, ама май наистина трябва да се направи нещо по въпроса?!
      Liberte, egalite, fraternite
      Viva la revolution
      Zalmoxis написа
      Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
      http://hristoen4ev.blogspot.com/
      dibo написа
      Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
      - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

Comment

messire Woland написа Виж мнение
        Четейки темите, които пускаш непрекъснато, започвам все по-добре да разбирам идеите на ДПС. Наистина ...
        Мнението ми е малко извън темата, но честно казано нямам никаква представа , какви са идеите на ДПС.
        Интересно ми е дали има тема за тях във форума. Ще се ограмотя с интерес.

Comment

Няма да намериш тема за тях във форума, тъй като

1. Общи правила за участие във форумите
          1.2 - Идеологии

Тук сме аполитически и безпартийни, и т.н.

Евентуално може да обсъждаш ролята на християнството до комунизма, или може би до 89та, но след това мисля, че спира да е историческо и преминава в сферата на съвременната политика. Модовете го решават.

Comment

SizarieldoR написа Виж мнение
            Няма да намериш тема за тях във форума, тъй като

1. Общи правила за участие във форумите
            1.2 - Идеологии

Тук сме аполитически и безпартийни, и т.н.

Евентуално може да обсъждаш ролята на християнството до комунизма, или може би до 89та, но след това мисля, че спира да е историческо и преминава в сферата на съвременната политика. Модовете го решават.
            Е не е голяма загуба - идеите на ДПС не ме интересуват кой знае колко.
            Относно влиянието на християнството трябва отбележиме и писмеността. Лично за мене културата на един народ идва главно от изповядваната от него религия. Може и да бъркам, но така мисля.

Comment

Mishok написа Виж мнение
              Лично за мене културата на един народ идва главно от изповядваната от него религия. Може и да бъркам, но така мисля.
              Значи нащата култура е византийска, тъй като православието в България идва от Византия и е на 100% идентично с византийското православие.

Comment

Stan написа Виж мнение
                Значи нащата култура е византийска, тъй като православието в България идва от Византия и е на 100% идентично с византийското православие.
                Няма такова нещо, като византийско православие. Да частично нашата култура е и византийска. Започнала е да става такава от момента в който Аспарух се е заселил на Балканите. Няма огромната империя да не е оказвала и културно влияние върху нас. Лично аз не виждам нищо лошо във византийска култура и даже я харесвам.

Comment

Mishok написа Виж мнение
                  Няма такова нещо, като византийско православие.
                  Прав си. Православието по презумция си е византийско. Религията на империята, възприета от някои околни народи.

Comment

Stan написа Виж мнение
                    Да не говорим, че Кирил и Методи са били византийци (родом от Солун) и глаголицата и кирилицата са византийски изобретения. Конспирация да улеснят прокарването на православието сред славянските народи и по този начин да упражняват културно и политическо влияние в Европа. Ахъм...

Comment

Не може да кажеме до колко византийското влияние е било навлезло у нас. С падането под турско , всичко се е заличило и е започнало създаването на една нова и доста различна българска култура.

Comment

Mishok написа Виж мнение
                        Не може да кажеме до колко византийското влияние е било навлезло у нас. С падането под турско , всичко се е заличило и е започнало създаването на една нова и доста различна българска култура.
                        На теб действително ли ти е толкова багажа или пишеш ей така да се ебаваш?

Comment

Кажете, когато ви омръзне.
                          albireo написа
                          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

SizarieldoR написа Виж мнение
                            Да не говорим, че Кирил и Методи са били византийци (родом от Солун) и глаголицата и кирилицата са византийски изобретения. Конспирация да улеснят прокарването на православието сред славянските народи и по този начин да упражняват културно и политическо влияние в Европа. Ахъм...
                            Едно малко уточнение. Доколкото знам според нашата и руската историография, кирилицата е създадена в преславската и охридските школи от Климент, Наум, Ангеларий... сега порових и английските източници приемат същото. Така че си е българско изобретение. Глаголицата е на светите братя.
                            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

KIZIL DELI написа Виж мнение
                              На теб действително ли ти е толкова багажа или пишеш ей така да се ебаваш?
                              Не те разбирам, какво точно искаш от мене. Багажа ми е колкото е. Лека вечер.
                              Амазон и аз съм на това мнение.

Comment

Amazon написа Виж мнение
                                Едно малко уточнение. Доколкото знам според нашата и руската историография, кирилицата е създадена в преславската и охридските школи от Климент, Наум, Ангеларий... сега порових и английските източници приемат същото. Така че си е българско изобретение. Глаголицата е на светите братя.
                                Да, това сме го учили в училище. На мен не ми изглежда много логично. Ако аз бих изучавал език, който няма писменост, първо щях да измисля транскрипция на звуковете му, базирана на познатите ми азбуки и чак след това да мисля върху нови графични символи - т.е. букви...
                                Но както и да е - честит празник св.св. Кирил и Методий на всички
                                Отци на българското знанье
                                Творци на наший говор мил
                                "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
                                FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

Comment

Working...
                                X