arhangel, може и да си прав.Като ги разгледах по-внимателно, забелязах че и на двата липсва дясната част от "слънчевата розетка", което едва ли е случайно. Но пък тези изобщо не изглеждат толкова представително, колкото Вукелонския и много приличат на декорация.Това отново ме кара да мисля,да не би пък да са някакъв любим мотив(знак) на строителя?!
За надписите, на мен ми е интересно,така че качвай.
За надписите, на мен ми е интересно,така че качвай.
.
. Да не му сложих на човека думи в устата, които не е изричал
. Ще проверя при първа възможност и кача текста. Може и да ставаше дума за това, че хаджи Илбеги строи добавка към съществуващото, ай няма да се излагам повече.
. Така че не е за учудване, но Маточина не мисля, че е изпълнявала подобна функция, нито Адрианопол/Едирне е бил под дълга блокада. По моята скромна лаишка логика Вукелон е играл по-скоро защитна за Едирне роля.
), а външните стени хич не са с квадратен план. Иначе това в Плевен е бая по-късна работа, края на 15 век, но че акънджийските удж бейве са строили и преправяли крепости няма никакво съмнение.
) и тя е от 1878г.!!!
Това е фамилния монограм на Палеолозите, изобразени са буквите П, А, Л, Г .Доста често е използван върху монети, керамика и какво ли не.
Comment