Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Няколко въпроса за един монограм

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Няколко въпроса за един монограм

Тъй като сме в навечерието на празника на писмеността, ето една загадка свързана с буквите.Става дума за надписа на кулата до с.Маточина, наречена Вукелон.Това е кръстовиден монограм с по една буква на всеки връх на кръста, разположен точно над входната врата на кулата.Тук може да го видите http://wp.me/psfcZ-Cd
    Според официалната версия:"От начина, по който са разположени буквените знаци на монограма, може да се допусне, че се касае за някой си Михаил...Допустимо е също така(макар че това четене не е съвсем правилно) да означава името Мануил."Ст Бояджиев сп.Археология кн.1 1965.
    Безспорните букви са две:
    Горната е М
    Тази отляво е Н т.е. и
    Те са много ясни и са такива и на гръцки и на кирилица.
    Тази отляво е запазена изцяло и прилича на А,йотувано А ,Д или Л.
    Долната е частично запазена и прилича най много на Е или IE.
    Благодаря на всеки, който ще откликне и ще отговори на въпросите ми, защото нещата не съвпадат, а това е ключа за многото въпроси свързани с това съоръжение.
    1.Кои са двете спорни букви и на кое писмо - гръцко,кирилско или много малко вероятното латинско?
    3.В коя посока трябва да се чете монограма?
    2.Коя е изписаната дума?Възможно ли е това да не е име, а година например?

Мноого интересно, това нещо може ли да се датира категорично? Питам, защото съм почти убеден, че в османско време (от самото завладяване на района) крепостта е била в ръцете на наследниците на Кьосе Михал, съратникът на Осман Гази. Самият Кьосе Михал (конвертит по произход малоазийски я грък, я арменец, я кой го знай) не мисля, че стъпва някога на Балканите, но неговите синове и внуци да. Гази Михал (вер. внук на Кьосе Михал) строи в Одрин комплекс, част от който стои и до днес. Във вакъфите на този комплекс са включени и приходите от Фикла/Вукелон, което означава, че много вероятно въпросните са държали районът. В нашия случай вероятно иде реч за съвпадение, защото донжонът е строен по-рано, но пък е интригуваща еквилибристика за ума. Доколко може да вярваме на датировката, да не вземе да излезе, че работата е от средата на 14 в., тогава имам един Михаил/Михал на ум?

Comment

Ах, KIZIL! Тъкмо бях стеснил периода на търсене някъде от царуването на Борил,Иван-АсенII до превземането на Одрин от османците през 1369г. и...Разбира се подведен от твоето "чудя се за какво им е крепост в сърцето на Родопите, където заплаха няма от никъде и при положение, че е общоизвестна практиката им да рушат, а не градят крепостите..." Но сега като се замисля тук мястото е възлово, пък и в подстъпите на столицата.Датировката на Бояджиев от горната статия,която е единственото сериозно проучване на сградата е:"...повечето посочени крепости(Хрелъова,Смедерево,Ресавски манастир) са издигнати след втората половина на XIVв., когато Южна България е вече в турски ръце и че там отбранителни крепости не се строят, ще се убедим че новата крепост при с.Маточина е построена около 1300г...строителната техника...ни подсказва XII-XIVв.Този критерий обаче не ни дава задоволителен отговор." !
      Май XIVв. изглежда доста вероятен, та кой е този който имаш пред вид?Но надписът, освен че е кръстовиден е и най-вероятно на гръцки.Имали ли са османците подобна практика?
      По-важно е дали изобщо може да се разчете Михаил/Мануил, а тук има доста хора разбиращи от писменост,за това поставих въпроса.
      Last edited by MOHAXA; 24-05-2010, 16:25.

Comment

то за Цепина си държа на мнението, не виждам причина да я строят османците.
        Виж Вукелон си е друго нещо, неговото значение и функции са повече от очевадни. Ти обаче направо ми разбърка въображението с тая плаваща датировка и рекох да донеса още малко вода в османската воденица да видим какво ще излезе накрая.

Хората, за които говоря по-горе с две думи са следните - известен род на акънджийски бейове, чийто родоначалник е Кьосе Михал - обръщенец в исляма местен властел в Битиния, който след като пада в плен на Осман Гази, става един от най-близките му сподвижници. Някои историци като Колин Имбър твърдят, че Кьосе Михал е имагинерна персона, продукт на османската историографска традиция от 15 в., което лично аз намирам за абсурдна теория. Прикачам статия на О. Събев, която е директен отговор на К. Имбър, а освен казаното в статията имам още много причини да смятам, че въпросният индивид е съществувал и не е "изобретен" в по-късно време, но това го оставяме настрана. В осм. наративи Кьосе Михал просто зачезва някъде след падането на Бурса в ръцете на Орхан и не става ясно какво правят неговите наследници. Все пак с голяма доза увереност може да се каже, че въпросните са на Балканите поне от как Мурад I пристига след смъртта на брат му Сюлейман паша. Един единстен извор споменава, че един от наследниците на Косе Михал, държи Визе/Бизие под обсада докато пристига Мурад с основната армия и щурмува града, което е сигурна индикация, че Михал-овите хора са вече на Балканите и са активни. По-късни административни документи свидетелстват категорично, че Пънархисар е град изцяло доминиран от рода, както и съседният Кърк килисе/Лозенград. По мое мнение наративите не споменават нищо за рода на Кьосе Михал в хода на ранните завоевания на Балканите, защото действат под "шапката" на Лала Шахин, когото Мурад прави бейлербеи, т.е. "шеф на шефчетата" . Иналджък пише тук и там, че Михаловите хора държат дясното крило на завоеванието, което ще рече удж насочен на север от Одрин, Карнобат към Добруджа. Лошото е, че Иналджък никога не ни казва от къде вади въпросната информация и на нас ни остава единствено да мислим, че е плод на личните му разговори я с Ашъкпашазаде, я с някой с акънджийските предводители . Аз съм склонен да мисля, че дясното крило е по-късно изобретение и по времето на Мурад, лявото крило (Via Egnatia) е в ръцете на Евренос, заедно с Хаджъ Илбеги и Паша Игит, а дясното крило е Via Militaris + Загора, под командата на Лала Шахин, подпомогнат от хората на Михал, Гюмлю бей и вероятно други незнайни герои. Да съкратя цялото словоизлеяние с думи прости искам да кажа, че вярвам, че Михаловите хора са в Тракия почти от самото начало на завоеванието. Има доказателства, че в един по-късен период контролират обширна територия на север от Одрин, като се почне от Визе и се стигне до Лозенград. В тази схема Вукелон се намества прекрасно и за мен няма да е изненада, ако те държат и нея, което ще придаде на линията още по завършен вид. Фактът, че е във вакъфите им (както впрочем целият Пънархисар) слага още една тежест в полза на подобна теория. Родът, за който говоря определено претежава потенциалът и възможностите за подобно нещо, погледнато в по-общ план това са хората основали градовете Ихтиман и Плевен и владели ги почти еднолично през по-голяма част от османския период. Предполагам фактът, че те са измежду хората подписали Търновската конституция и изместили линията на границата между България и Турция след Балканските войни, защото минавала през вакъфските им имоти са достатъчна илюстрация за влиянието на въпросните люде.

Това, че вероятно са владели Вукелон в някакъв период, все още никак не означава, че именно Михаловите хора са я построили. Обаче, ако излезе, че крепостта е строена към средата на 14 в. и на входа пише Михал, как да кажа, вече работата започва да намирисва на повече от съвпадение. Кръстовият знак обаче е труден за обяснение, дори и да приемем, че при всяко едно положение местни майстори строят крепостта. Все пак не е бива да се забравя, че Кьосе Михал се е обърнал в исляма, а за синовете му няма и дума, но ги правим мюсюлмани по презумцията, че след като бащата е се е обърнал и те ще да са го направили. Макар и логично, дали това е така можем само да гадаем. Та ако може някой да прочете дали става дума за Михал или Мануил, няма да е лошо, че да знам дали има смисъл да се хабим . Още една снимка от блога на Archangel Terra Byzantica тук.

Има и още нещо, което изглежда важно и което в крайна сметка ме провокира да напиша горното. Ако идеята, че някои от Михаловите хора са построили Вукелон някога намери доказателство, то тя няма да е прецедент. Наскоро Х. Лоури публикува книга, в която прави обзор на построеното от османците в ранния период по протежението на тракийската част на Via Egnatia. В тази публикация, той много убедително и аргументирано (поне за мен) доказва, че кулата в Питион не е византийска, което е разпространеното в историографията схващане, а е (до)построена от Хаджи Илбеги в хода на османското завладяване на района. За съжаление книгата не ми е под ръка да пусна текста, но на онези които не са запознати препоръчвам текста и снимките в Terra Byzantica. Та мисълта ми е доволно проста - ако Хаджъ Илбеги строи Питион, не виждам какво пречи някой от Михаловите хора да е построил Вукелон - сходни функции, на външен вид също си приличат. Всичко, което казвам обаче е едно огромно предположение, което не се крепи на кой знай какво. Все пак аналогиите са на лице и не е зле да поразсъждаваме и най-вече поспекулираме по темата . Още веднъж благорности, че обърна внимание на надписа, който аз (както често ми се случва) съм проспал.
        Attached Files

Comment

За кулата в Питио има и една публикация ТУК ... На инглиш е ама ,кат знам колко има изписано на български за товя място ...
          В един друг форум бях пуснал една стрела ,относно монограма ,ще си позволя да го споделя и тук ...
          Та освен Михаил ,има и един Мануил Апокавк който Кантакузин споменава за събития в 1344 год. ,но в нашия превод го няма явно този пасаж ,щото не го намерих никъде ... от английски копи пейст:

..."MANUEL Apokavkos . Ioannes Kantakouzenos names "Manuel Apocauchus, magni ducis filius…urbis præfectus" recording that he fled the city for "Bucellum", in a passage dated to [1344][72]. His father appointed him governor of Adrianople in 1342, but he defected to Ioannes Kantakouzenos in 1344[73]...."

[72] Ioannes Kantakouzenos Vol. II, III, 78, p. 485.

[73] Nicol (1972), pp. 201 and 206.

Та може монограма да е на този юнак ...
          http://www.terrabyzantica.blogspot.com/

Comment

Интересно дали има подобни знаци на други средновековни крепости.

Без да мога да докажа може само да изкажа една хипотеза за кръста. Възможно е кръста да означава "от бога владетел" и съответно името трябва да е на някой император.

Comment

Темата се разраства, което ме радва, но все още не съм получил отговор на елементарния въпрос, който я провокира.Кои са четрите букви на монограма?
              KIZIL, започвам да се притеснявам за теб.Ако си прочел и статията от линка в първия ми пост, там е описано как мастити учени и европрограми се опитват да обявят "Вукелон като крепост на рицарството"!Изведнъж Михал бей!Всъщност акънджийте да не са вид рицари
              Last edited by MOHAXA; 29-05-2010, 18:02.

Comment

Все ми се струва, че в една толкова размирна епоха и в една толкова дестабилизирана територия като Тракия по онова време, когато тези земи и крепостите по тях са меняли доста често властелините си, едва ли е имало смисъл (или пък подобна традиционна практика) някой да си вгражда монограма в крепостната стена като запазена марка. А и не е било нужно и разумно да отидеш на няколко метра от стените и да те отнесе някоя стрела докато се опитваш да разчетеш някакъв монограм и така да разбереш чия собственост е крепостта. В онези времена властелът/сюзеренът на замъка/крепостта отдалече се е разпознавал по знамената и флаговете по кулите и крепостните стени (спомнете си случая със знамената на Калоян по стените на Адрианопол, засвидетелстван от Вилардуен). Ако е искал да бъде запомнен като съзидател на крепост, манастир или черква, най-често благородникът е оставял образа, титлата и името си като ктитор по стените на някой храм (балканската иконография е засвидетелствала и такива случаи, в които ктитора редом с/вместо миниатюра на храм, символично дарява миниатюра на крепост/град). Този акт е бил далеч по-традиционен, престижен и по-лесно разпознаваем за средновековния човек от някой енигматичен и полу"анонимен" монограм по крепостната стена...Поне така си мисля и такива едни разсъждения ми хрумват в момента. Може би пък отговорът на загадката с монограма трябва да се търси в съвсем друга посока от традиционните спекулации.

Поздрави!
                Last edited by Caballero de Santiago; 25-05-2010, 23:49.

Comment

Caballero de Santiago, да не намекваш, че надписа е дело на строителя?!Не ми се струва много вероятно на толкова видно място.Пък и се сещам за Хрельовата кула, а там има цял надпис.Въпреки, че тя е в манастир и той може да се разглижда като ктиторски.
                  Поздрави!

Comment

Да прав си, съвсем бях изключил този пример. В случая с Хрельовата кула обаче имаме цял надпис с точна година, титла и име на съзидателя на кулата, а не енигматичен монограм. Разликата е съществена. Ако си изградил цяла кула или крепост и държиш да бъдеш запомнен с това дело, едва ли ще пестиш материал, за да оставиш цял надпис с година, титла и име и вместо това ще се задоволиш просто с един монограм. Освен ако този монограм не е бил доволно познат в обществото знак и като такъв недвусмислено е означавал името на особено популярен съзидател с владетелски ранг. Но при все това продължавам да мисля, че отговора следва да бъде търсен по-скоро в друга посока.
                    Last edited by Caballero de Santiago; 26-05-2010, 00:22.

Comment

Има един загадъчен Михаил споменат от Филип Мускес епископ на Турние:"повдигнали се Ватаци и цар Асен,Михаил и кумани, а също и всякакави власи."и нападат Константинопол.Кой е този Михаил споменат редом с цар и император?
                      Точно по това време Тракия е опустошавана от куманите,които подгонени от татарите преминават Дунав и се заселват там.Както пише Акрополит:"останало само това, което било заобиколено с непристъпни стени".Това изглежда добра причина да си издигнеш кула.

Comment

MOHAXA, "маститите учени" в България, както казва един приятел, често за пет лева и майка си биха продали, какво остава да се изобрети крепост на рицарството и др. подобни полюции.
                        Моята идея с Михал бейовите хора е една много плаха хипотезичка, която съм готов да оттегля, веднага щом видя доказателство, което противоречи на нея. Досега обаче виждам серия от странни съвпадения и подходящи аналогии.

Caballero de Santiago,
                        ... Може би пък отговорът на загадката с монограма трябва да се търси в съвсем друга посока от традиционните спекулации...Но при все това продължавам да мисля, че отговора следва да бъде търсен по-скоро в друга посока...
                        Няма ли да открехнеш малко вратата и дадеш някаква насока на тези разсъждения

Comment

Caballero de Santiago написа Виж мнение
                          ...Ако си изградил цяла кула или крепост и държиш да бъдеш запомнен с това дело, едва ли ще пестиш материал, за да оставиш цял надпис с година, титла и име и вместо това ще се задоволиш просто с един монограм.... Освен ако този монограм не е бил доволно познат в обществото знак и като такъв недвусмислено е означавал името на особено популярен съзидател с владетелски ранг....
                          Не си съвсем прав ,монограми има навсякъде където съм бил из поствизантийското пространство ... Някъде са "гарнирани" с надписи ,най-често със сакрално значение /Серес,Солун,Смедерево...сигурно ше пропусна нещо ,пиша на прима виста/ ... Но пък освен тези с надпис има и свободно стоящи ,най - често свързвани с преправки или възстановяване на стени или кули ... Димотика /Върти ми се из главата Тарханиот/ ,Перитеорион ... Ето ви два монограма от Перитеорион ,още парят ... И аз не мога да чета монограми ,знам че крепостта е възстановена от Андроник III ,а първия монограм е от главния вход ... може да се окаже негов ,или някакъв фамилен на Палеолозите ... ба ли мама му ,дет са вика научно ... Втория е на една от кулите
                          Attached Files

Comment

arhangel, тези двете неща приличат на обикновена декоративна украса, тип розетка и наистина са доста разпространени.Веднага се сещам за т.нар. деспотска къща в Мелник.В темата за крепостите има някоко снимки където ясно се виждат.
                            Ако обаче можеш да намериш такива които да са монограми и ги постнеш, ще съм ти много благодарен

Comment

MOHAXA написа Виж мнение
                              arhangel, тези двете неща приличат на обикновена декоративна украса, тип розетка и наистина са доста разпространени.Веднага се сещам за т.нар. деспотска къща в Мелник.В темата за крепостите има някоко снимки където ясно се виждат.
                              Ако обаче можеш да намериш такива които да са монограми и ги постнеш, ще съм ти много благодарен
                              Всъщност тези двете неща са едно и също нещо ,само че е на входа и на една от кулите ,източно от входа ... слагам една снимка къде е точно.
                              Специално монограми не съм снимал ,преди като съм ходил насам натам съм снимал разни надписи по стените на крепостите ... но не са в детайл ,ше кача ако е интересно ...
                              Тази декоративна украса ,за която казваш я има и на Костурските църкви /качвам една на "Св.Безсребърници" ,щото другите не са ми на компа/ ,но тя няма общо с тези знаци ,които според моето лаишко мнение са си монограм ...
                              Attached Files

Comment

Working...
                              X