Тъй като сме в навечерието на празника на писмеността, ето една загадка свързана с буквите.Става дума за надписа на кулата до с.Маточина, наречена Вукелон.Това е кръстовиден монограм с по една буква на всеки връх на кръста, разположен точно над входната врата на кулата.Тук може да го видите http://wp.me/psfcZ-Cd
Според официалната версия:"От начина, по който са разположени буквените знаци на монограма, може да се допусне, че се касае за някой си Михаил...Допустимо е също така(макар че това четене не е съвсем правилно) да означава името Мануил."Ст Бояджиев сп.Археология кн.1 1965.
Безспорните букви са две:
Горната е М
Тази отляво е Н т.е. и
Те са много ясни и са такива и на гръцки и на кирилица.
Тази отляво е запазена изцяло и прилича на А,йотувано А ,Д или Л.
Долната е частично запазена и прилича най много на Е или IE.
Благодаря на всеки, който ще откликне и ще отговори на въпросите ми, защото нещата не съвпадат, а това е ключа за многото въпроси свързани с това съоръжение.
1.Кои са двете спорни букви и на кое писмо - гръцко,кирилско или много малко вероятното латинско?
3.В коя посока трябва да се чете монограма?
2.Коя е изписаната дума?Възможно ли е това да не е име, а година например?
Според официалната версия:"От начина, по който са разположени буквените знаци на монограма, може да се допусне, че се касае за някой си Михаил...Допустимо е също така(макар че това четене не е съвсем правилно) да означава името Мануил."Ст Бояджиев сп.Археология кн.1 1965.
Безспорните букви са две:
Горната е М
Тази отляво е Н т.е. и
Те са много ясни и са такива и на гръцки и на кирилица.
Тази отляво е запазена изцяло и прилича на А,йотувано А ,Д или Л.
Долната е частично запазена и прилича най много на Е или IE.
Благодаря на всеки, който ще откликне и ще отговори на въпросите ми, защото нещата не съвпадат, а това е ключа за многото въпроси свързани с това съоръжение.
1.Кои са двете спорни букви и на кое писмо - гръцко,кирилско или много малко вероятното латинско?
3.В коя посока трябва да се чете монограма?
2.Коя е изписаната дума?Възможно ли е това да не е име, а година например?
Разбира се подведен от твоето "чудя се за какво им е крепост в сърцето на Родопите, където заплаха няма от никъде и при положение, че е общоизвестна практиката им да рушат, а не градят крепостите..." Но сега като се замисля тук мястото е възлово, пък и в подстъпите на столицата.Датировката на Бояджиев от горната статия,която е единственото сериозно проучване на сградата е:"...повечето посочени крепости(Хрелъова,Смедерево,Ресавски манастир) са издигнати след втората половина на XIVв., когато Южна България е вече в турски ръце и че там отбранителни крепости не се строят, ще се убедим че новата крепост при с.Маточина е построена около 1300г...строителната техника...ни подсказва XII-XIVв.Този критерий обаче не ни дава задоволителен отговор." !
то за Цепина си държа на мнението, не виждам причина да я строят османците.
. Иналджък пише тук и там, че Михаловите хора държат дясното крило на завоеванието, което ще рече удж насочен на север от Одрин, Карнобат към Добруджа. Лошото е, че Иналджък никога не ни казва от къде вади въпросната информация и на нас ни остава единствено да мислим, че е плод на личните му разговори я с Ашъкпашазаде, я с някой с акънджийските предводители
. Още веднъж благорности, че обърна внимание на надписа, който аз (както често ми се случва) съм проспал.
Comment