Lethold написа
Виж мнение
Lethold написа
Виж мнение
Lethold написа
Виж мнение
Добре де, ама вярвам и сам ще се съгласиш, че информацията за заселването на град/градове от Калоян противоречи на това, което твърдиш ти. То, че бяга от Анри е ясно и се опитва всячески да избегне нов директен сблъсък с латинците. Сигурно причината се корени в това, че при Одрин е загробил цвета на западното рицарство и са останали само коравите бойци
В крайна сметка, аз пак да си кажа, че моите некомпетентни бълнувания по-темата са, защото ставаше въпрос за добри и лоши ходове, които прави Калоян. Както и да го гледам, разсипията, която носи на места никак не е добър ход в дългосрочен план. В краткосрочен може и да си прав, че му е вършел работа, но само при положение, че не е имал намерение да усвоява тези територии. Ако е така, какво изобщо прави в Солун се чудя. Освен това все си мисля, че Латинската държава като такава, ако и да е разполагала със солидна военна сила, никой не би могъл да знае по онова време, още колко ще я бъде и ще овладеят ли изобщо териториите, към които рицарите имат претенции. В този смисъл Калоян е имал шансът да прибере територии, за които 5 години по-рано не би могъл и да мечтае и все ми се струва, че би се поблазнил от тази възможност, особено при положение, че нещата започват повече от добре за него.
Comment