Не мога да не се съглася с наблюдението на Kizil Deli, относно политиката на Калоян в Тракия, макар че действията му, поне според мен, си остават само изолиран епизод в един по-сложен и по-продължителен процес на обезлюдяване. В крайна сметка не можем да припишем всичко на Калоян, но от друга страна не можем и да подминем факта, че неговите действия са напълно съзнателни, когато говорим за политика на обезлюдяване през разглеждания период. Какви са били целите на на този толкова титулуван български владетел е тема за отделна дискусия. Но ако се върнем на идеята подхвърлена от Deli, вероятно Тракия би трябвало да бъде разглеждана в по-широк контекст. Например като постоянна гранична област (особено в средновековния смисъл) между България и Византия, респективно Латинската империя, чиято незавидна съдба, благодарение на географското и разположение винаги я е превръщала в оспорвана зона и бойно поле. Нека си припомним, че принос за опустошението на Тракия имат дори и кръстонсците на Фридрих I Барбароса. Давам този пример, само за да илюстрирам колко е трудно да бъде фиксиран точен исторчески момент, от който започва даден процес.
В допълнение - струва ми се, че демографската стабилност на тази област би могла да бъде гарантирана единствено в моменти на безспорна доминация на някоя от споменатите средновековни сили - например периодът на византийска власт и отсъствие на българска държавност
или трайното налагане на османската власт.
Доколко българскте владетели са се справили с подобна задача се произнесъл Мутафчиев
Критичният подход на "кусурите" ми изглежда накак познат, както и завишеният интерес към демографските процеси в Тракия в периода 13 - 15 век
Колкото до Констанция - ще пусна информация
А и разбира се Калоян - не е бил толкова безпогрешен държавник. Но за това в следващия пост
В допълнение - струва ми се, че демографската стабилност на тази област би могла да бъде гарантирана единствено в моменти на безспорна доминация на някоя от споменатите средновековни сили - например периодът на византийска власт и отсъствие на българска държавност
или трайното налагане на османската власт.Доколко българскте владетели са се справили с подобна задача се произнесъл Мутафчиев

Критичният подход на "кусурите" ми изглежда накак познат, както и завишеният интерес към демографските процеси в Тракия в периода 13 - 15 век
Колкото до Констанция - ще пусна информация

А и разбира се Калоян - не е бил толкова безпогрешен държавник. Но за това в следващия пост
.
.бла...бла...

.
. Мисля, че работата приключваше с това, че Кантакузин се видял принуден да им откупи робите
.
Comment