Науката история е като криминалистиката - доказателства трябват, факти. Като ми покажеш за времето преди Омуртаг едно доказателство за българско присъствие по Средния Дунав, ще помисля по въпроса. За надписите се обърни към литературата за НСМ. Ако много закъсаш, може и да покажа нещо из форума. Кокото до българските учени, те работят неуморно за обективната истина, не за пропагандата. Прабългарите няма да станат по-велики с фалшификации на история. Най-много да заприличат на екс-югославяни.
Кое е смело твърдение - че района на НСМ е в пределите на Българската държава ли?
Приятелю Маготине, руните които си посочил са всъщност всички рунически надписи от съкровището от НСМ накуп. Ако това са въпросните аварски руни - голям криминалист си, няма що?!!!
Мога даже да ти кажа от коя страница на кое издание съм го взел.
А за пехлевийския надпис ще трябва да питаш авторите на руския текст или проф.Добрев.
Не вярвам. Според мен ситуационно се свързва с унищожаването на аварската държава от Крум. Т.е - закопано е от аварите.
, смях в залата. А що се отнася до сандъците посочи други такива с подобни изображения, а не сандъци изобщо. Като се има предвид наличето на руни, твърдението че съкровището е депонирано в аварска среда е абсолютно недоказуемо. Това си го съчиниха маджарите, които имат тази слабост да аваризират почти всичко пред унгарско. Естествено това не е техен патент. Руснаците да речем скитизираха съкровището от Зивийе, китайците китаизираха ордоския бронз и т.н. и т.н. Та ако чакаш маджарите да ти пишат че НСМ е депонирано в българска среда доста ще трябва да потърпиш. 
Comment