По първия ви въпрос: Не е точно така..Никита Хониат, най-подробния познавач и писател (на българскската история) в периода, нарича куманите с познато им вече име "скити", и описва територията им - като тази намираша се на север от Дунава..Власите и българите при него са тези които живеят на юг от Дунава ..Или синтезирам - територията на север от Дунава следва да си е куманска ("скитска"), а тази на юг от Дунава българска и влашка (аз лично смятам че власите се разселват на север от Дунава едва през 13 век)..По-скоро объркванията са при българи" и "власи"..Някои смятат че всъщност "Власите" при Хониат са българи-номади т.е номадизирани българи (аз не споделям това мнение), които са се изселили (напуснали са) от територията, намираща се северно от Дунав - вледствие на печенежките нашествия ..
---
Ами то май няма как да няма куманска кръв при "Власите"/власите насели "Кумания" (т.е отвъд дунавско)/..Аз лично няма да се учудя ако се намерят множко кумански имена и корени при Власите/Ромъните.. "Бесараб"/"бесароба?", най-вероятно е куманска фамилия..
---
Името Надя Команенчи със сигурност е аналог на Надя Куманова/Кунчева,Кунева (-ска по македонски)
---
---
Ами то май няма как да няма куманска кръв при "Власите"/власите насели "Кумания" (т.е отвъд дунавско)/..Аз лично няма да се учудя ако се намерят множко кумански имена и корени при Власите/Ромъните.. "Бесараб"/"бесароба?", най-вероятно е куманска фамилия..
---
Името Надя Команенчи със сигурност е аналог на Надя Куманова/Кунчева,Кунева (-ска по македонски)

---
но ще си позволя да хвърля малко масло в огъня
. Някъде бях чул ,че през XI в. византийския император дал на някои Нормани като награда за службата им земи в дн. Добруджа. Стигнало се дотам ,че започнали да наричат региона "Нова Англия". Това вярно ли е? И ако е така има вероятност Асеневци да имат и англонорманска кръв. Името Асен например идва от гр.Язон и английския вариант е "Jason".

Comment